Information inför terminsstarten vecka 4

Under vecka 4 startar vårterminen för alla yngre grupper efter ett något längre juluppehåll. Efter beslut från Malmö stad är barn födda 2005-senare återigen välkomna att träna på anläggningarna. För grupperna gäller följande:

  • Likt i höstas uppmanar vi våra grupper att köra så stor del av träningen utomhus när/om detta är möjligt. Så bra att ha med kläder både för inomhus- och utomhus träning samt vattenflaska. 
  • Då arenorna just nu endast är öppna för elitaktiva och barn födda 2005-senare kan tyvärr inga föräldrar närvara under träning för tillfället. Hämtning och lämning sker därför utanför respektive arena. För alla yngre barn så nära som möjligt men på ett smittsäkert sätt.
  • Vi kommer försöka dela upp träningen i mindre grupper så länge det är möjligt

Vill du göra en nyanmälan kan du göra detta här.

Anläggningarna stängda för alla aktiva utom yrkesmässiga & barn födda 2005 – senare 

Malmö stad beslutade 22/1 att åter öppna upp arenorna för barn födda 2005 – senare. Detta innebär att de som betecknas som elitaktiva av respektive specialförbund + barn födda 2005- senare får lov att träna på arenorna igen. För övriga är arenorna fortsatt stängda.

För att räknas som “yrkesmässig” behöver du ha uppnått följande krav: https://www.friidrott.se/Friidrott/media/others/Svensk-Friidrotts-resultatutvecklingsnivaer.pdf

Friidrottens terminsstart framflyttad två veckor för våra barngrupper

Nedan hittas viktig info om kommande veckors träning som vi också skickat ut till berörda träningsgrupper.

På grund av rådande pandemi, det allvarliga och eskalerande läget i Skåne har styrelsen i Heleneholms friidrottssektion viktig information att delge angående vår verksamhet och träning kommande veckor.

Sista veckan av höstens termin kom regeringen med uppmaning till kommunerna att stänga ner all icke nödvändig verksamhet. Detta gjorde att Malmö stad tog beslutet att stänga ner alla sina idrottsanläggningar, likväl inomhus som utomhus (undantag elit) till åtminstone till den 24 januari. Veckan därpå kom hoppfulla nyheter från folkhälsomyndigheten om att utomhusträning fortfarande var okej, men än så länge är alla arenor i Malmö fortsatt stängda. Just nu är också rekommendationerna från friidrottsförbundet att all träning i grupp bör ske med max 8 deltagare exklusive ledare vilket kräver en del fundering/planering för våra grupper om hur detta kan ske på ett smidigt och bra sätt.

Med anledning av ovanstående har därför Heleneholms friidrottsstyrelse beslutat att flytta fram vårens terminsstart de två veckor som nuvarande restriktioner gäller. Vilket innebär att om inga ytterligare dystra besked ges hoppas vi kunna dra igång träningen igen under vecka 4, 26/1- framåt.

Genom att flytta fram starten denna korta period har vi förhoppningsvis bättre koll på kommande förutsättningar efter 24 januari och kan även bättre planera för en verksamhet där vi fortsatt kan hålla en bra kvalité, i en trygg miljö oavsett vart träningen sker.

I några grupper kan vi ha behov av extra stöd av ledare/föräldrar under dessa tider, så känner du att du vill hjälpa till som en extra resurs/hjälptränare i en grupp får du gärna höra av dig till oss eller direkt till ledarna för gruppen.

Vi hoppas ni har förståelse för detta besked och att vi snart kan vara tillbaka i det normala. Har ni frågor eller funderingar är det bara att återkomma via mail eller telefon till kansliet. 040-194220 / sebastian@heleneholmsif.se

Heleneholms IF kallar sina medlemmar till årsmöte

Heleneholms IF kallar alla sina medlemmar till årsmöte tisdagen den 23 mars i klubbhuset. Beroende på rådande läge i pandemin kan mötet, enl. senare besked, komma genomföras digitalt Stadgeenliga ärenden står på agendan.

18.00 Årsmöte för friidrottsektionen.
18.30 Årsmöte för huvudföreningen.
Varmt välkomna!

Information angående nya restriktionerna

I fredags förra veckan 18/12 kom regeringen med nya restriktioner och uppmaningar till kommunerna om att ställa in alla icke nödvändig verksamhet som t.ex idrottshallar. Detta har gjort att Malmö stad under måndagen 21/12 beslutat att stänga alla idrottshallar för aktiva/träningsgrupper som inte berörs under punkten “yrkesmässig”. För att kvalificera sig hit behöver du ha uppnått följande resultat inom friidrotten: https://www.friidrott.se/Friidrott/media/others/Svensk-Friidrotts-resultatutvecklingsnivaer.pdf

Hur påverkar detta starten av vårterminen för t.ex våra barngrupper?

– Styrelsen har ännu inte beslutat hur vi ska förhålla oss till de nya restriktionerna och förhållandena. Vi återkommer i god tid innan ordinarie terminsstart som är planerad till 11/1. Klart är att detta i så fall kommer ske helt utomhus. Om du vill nyanmäla dig till vårterminen som vi hoppas så småningom ska bli normal kan du göra det här: https://sportadmin.se/form/form.asp?ID={116C7ACF-F6BA-452A-A429-BE9635F3CBBE} Om du istället är intresserad av triathlon kan du nyanmäla här.

Nyanmälan inför vårterminen

Med endast några veckor kvar av höstterminen närmar vi oss allt mer en ny förväntansfull vårtermin. Om inte restriktionerna förändras för barn och ungdomsidrotten (yngre än 2005) kommer vi fortsätta bedriva träning likt under höstterminen. Vi fortsätter försöka köra en stor del av vår träning utomhus om möjligt.

Om du eller ditt barn skulle vara intresserad av att prova på friidrott till våren/2021 kan man göra en nyanmälan redan nu. Som läget ser ut just nu har vi några platser i alla grupper förutom ute i Oxie. Då det kan hända att någon slutar inför nya terminen släpps eventuella nya platser i fulla grupper så småningom, annars hamnar man i kölista.

Föreningens policy är möjlighet till två provträningar innan man behöver bli medlem. Du hittar våra träningsgrupper med all info och vart du anmäler dig på länken nedan.

Redan medlem? Då behöver ni ej återanmäla er till gruppen om ni tänkt fortsätta).

Nyanmälan till friidrottens vårtermin

Information angående Skånes nya allmänna råd (uppdaterat)

Föregående vecka skärptes som de flesta vet de allmänna råden i Skåne vilket innebär något ändrade förutsättningar i vår vardag. Nedan följer lite info från föreningen angående barn/ungdomsträningen:

Folkhälsomyndigheten tillsammans med Riksidrottsförbundet har meddelat att all träning från födda 2005 eller uppåt (yngre) kan fortsatt träna likt tidigare i sina respektive träningsgrupper. Som förening är det dock viktigt att vi tar ansvar. Vi kommer likt tidigare att försöka köra delar eller hela träningen i utomhusmiljö så länge som detta är möjligt, allt för att undvika trängre inomhusmiljöer. Så det kan vara bra att barnen har med kläder både för inomhus & utomhusträning.

Tillsammans med andra friidrottsföreningen MAI har vi tagit ett gemensamt beslut om att föräldrar/icke aktiva ej bör uppehålla sig i våra träningshallar/Atleticum caféet under pågående träning just nu, då detta riskerar att öka smittan. Undantag är möjligtvis vid lämning/hämtning men om möjligt får man gärna vänta precis utanför hallen även här. Gäller främst när mycket folk är i hallarna. Ta gärna en löprunda eller promenad under tiden som träningen pågår istället!

Tack för visad förståelse och ta hand om er!

Personer födda 2005 eller tidigare rekommenderas så länge som lokala allmänna råden gäller att inte träna i större grupper och enbart utomhus.

Tänk på att stanna hemma om du är eller känner dig sjuk. Tvätta händerna ofta och håll avstånd.

Axel Härstedt ansluter till Heleneholms IF

Den mycket meriterade och duktiga diskuskastaren Axel Härstedt har valt att lämna MAI för att istället börja tävla för Heleneholms IF. Axel som har ett personbästa på 66.03 (7:a i Sverige genom tiderna) har flera stora internationella meriter i bagaget som t.ex. final vid OS i Rio 2016, EM i Zürich 2014, flertalet Diamond League tävlingar och vinnare av Europacupen i vinterkast 2016 som första svensk. Nationellt har han tagit flera medaljer i en gren där Sverige just nu har två av världens bästa diskuskastare, senast i somras blev det ett brons.

Vi är mycket glada att en meriterad kastare som Axel vill ansluta till vår förening. Med sin stora rutin och erfarenhet kan förhoppningsvis våra unga lovande kastare också få en god förebild och ett gott utbyte av Axels kunskap som kan utveckla även dessa kastare. Vi ser med spänning framemot vad kommande säsong har att erbjuda.

Vi önskar Axel varmt välkommen till Heleneholms IF

Foto: Kenneth Riggberger

Heleneholms IF har dubbelsorg, hedersmedlem Arne Andersson har avlidit

Arne Andersson

17/12 1932—22/9 2020

Det har varit två tunga dagar för Heleneholms IF.

I måndags dog UIf Agrell och under tisdagen hedersmedlemmen Arne Andersson, två av klubbens mest betydelsefulla ledare.

Arne kom till Heleneholm från Skivarp under 1950-talet och blev skånsk mästare vid tre tillfällen, en gång i stafett 4×800 m och två gånger lagmästare i terränglöpning.

Men det är som ledare han för alltid skrivit in sig i Heleneholms historia. Sigge Bennhagen, en av klubbens grundare, hade efter många år som ordförande avgått och hans efterträdare Sven-Erik Granehall hade flyttat till Berlin. 1961 stod klubben, då utan någon större ungdomssektion och med få seniorer, nästan enbart löpare, utan ordförande. Arne, då endast 29 år, åtog sig, i ärlighetens namn, motvilligt, uppdraget. Det var början till det som ledde till att Heleneholms IF under några decennier var en av landets främsta friidrottsklubbar med en stor ungdomsbredd som resulterade i många aktiva av hög svensk elitklass. Under de första åren drog hustrun Kerstin ett stort lass i det administrativa arbetet.

Arne värnade om alla, det skulle finnas plats för nybörjare och elit. Den målsättningen lyckades han med.

Den idrottsliga höjdpunkten för honom och Kerstin var dock högst personligt. Det var när dottern Carina (Madsen) 1975 blev svensk mästarinna i höjdhopp och satte nytt svenskt rekord med 1.84.

1965 erhöll Arne Skånes Friidrottsförbunds ledarplakett och 1995 Skånes Idrottsförbunds ledarpokal, som distriktets främste ledare, alla idrotter inräknade.

Då hade Arne under mitten av 1980-talet lämnat Heleneholms IF, som då var på toppen som friidrottsklubb. Efter några år utan ideellt idrottsledarjobb övertalades han – av samma orsak som 1961 i Heleneholm, ledarbrist – att bli ordförande i IK Finish. Det var inledningen till det som gjorde Vellingeklubben till en av landets främsta föreningar att fostra talanger av hög klass.

Skånsk friidrott har förlorat en av sina absolut främsta ledare genom alla tider.

Ovanstående text är skriven av nära vännen Magnus “Masse” Månsson.