5 snabba – Historisk fakta om Heleneholms IF del 5

Vi fortsätter temat med att titta tillbaka i vår fantastiska historia med fem nya punktier.

1. Heleneholms IF länge har arbetat med olika samhällsengagemang utöver själva idrotten. Idag är motionsloppet Blodomloppet vår klarast lysande stjärna inom detta område. Det första Blodomloppet i Malmö arrangerades redan 1995 och har därefter fortsatt. Idag är Blodomloppet vårt största motionslopp med över 6000 med deltagare främst från företag och offentliga sektorn. Huvudsyftet med loppet är att uppmärksamma och marknadsföra den livsviktiga blodgivningen i samhället tillsammans med blodcentralen. Vi är stolta över att kunna påverka och vara arrangör av ett sådant fint budskap. Nästa års lopp går 15: onde maj ute på Bulltofta.

2. Att klubben har en anställd som arbetat i föreningen i över 40 år? Dennis Jakobsson är personen som arbetar i det tysta och kanske inte alltid syns för våra medlemmar men han kan beskrivas som den stora motorn i Heleneholms IF som får hjulet att gå runt. All vår tacksamhet går till denna man.

3. Heleneholms IF har många legendarer som förtjänar att lyftas fram, en av dessa är Tommy Persson. Han är Heleneholms bästa långlöpare genom tiderna och var vid ung ålder ingen lysande stjärna sägs det men blommade ut desto mer som senior i sin paradgren Marathon. Hans personliga rekord på 2:11,02 innebär endast ca en halvminut efter det svenska rekordet. Detta är snabbare än t.ex. Mustafa Muhammed och Mikael Ekvall som är bland de främsta i Sverige idag. Tommy har utöver det många fina meriter på listan, vad sägs om t.ex. två olympiader, VM och 1985 segrare i prestigefyllda Stockholm Marathon.

4. Att Caroline Isgren blev första svenska över 16 meter i kulstötning 1988 genom att tidigare ha slagit det svenska rekordet flera gånger om. Efter detta kom en tung skadeperiod men som hon tog sig tillbaka ifrån och förbättrade sina resultat ytterligare. Hennes personbästa som än idag är klubbrekord ligger på 16,14 inomhus och 16,04. Lägg därtill flera SM-guld och landskamper på meritlistan.

5. Att en Heleneholmare vid namn Bengt Werngren eventuellt missade en guldmedalj vid SM 1956 i stående höjd p.g.a. att domarna ansåg att han ”slingrat” sig över ribban vilket ej var tillåtet på denna tid. Werngren hoppade helt enkelt för effektivt jämfört med dåtidens tillåtna teknik. Idag ser höjdhopp annorlunda ut med sats istället för stående, matta istället för grus och flopp istället för sax.

/ Trevlg helg!