Fin avrundning på tävlingssäongen i kast

Igår avslutades friidrottssäsongen 2023 på kastplanen där nya kastgrenar provades för en del, ledare ställde upp och många unga fick avrunda säsongen med fina PB. Stort tack till Jonas Forsberg för fin kasttävling som vanligt och tack till föräldrar som hjälpte till att underlätta och stötta!
I år har kastandet fått ett rejält lyft bland våra yngre.

Vi har numera flertalet unga som tävlar frekvent i kast och utvecklingen har varit intressant att följa från tidigt i våras fram tills nu. Vi har fått en miljö där aktiva inspireras av varandra och vill vara en del av sammanhanget även om det inte är deras just nu favoritgrenar. Vi ledare beundrar att våra aktiva vågar ”kasta sig ut” och prova nya grenar eller köra grenar som dem normalt inte brukar tävlar i, ibland efter lite fundering och övertalan. Detta är en fin egenskap som vi värdesätter högt, modigt gäng!
Inför tävlingen utmanade vi ledare vår yngsta målgrupp där alla metrar slogs ihop till en gemensam pott. Skulle de aktiva vinna fick vi fixa fram något trevligt pris.

Längst ner i detta inlägg kommer resultatet i denna tävling i tävlingen men först en enklare sammanställning på alla fina prestationer!

Smilla K – drog till med två nya snygga PB i kula och diskus. I diskus ökade hon med ca 3 meter till 23.15 och i kula där hon tyvärr aldrig fick chansen under Götalandsmästerskapen visade hon att formen från Lund fanns kvar och ökade PB med ytterligare 10cm till 9.36. Smilla ställde även om i spjut och tog viktiga metrar för ungdomarna med 12.80.

”Adi” (Adrianna) – började dagen med att slå till med ett rejält PB i kula med första gången på exakt 7 meter. I släggan som Adi började med i slutet av sommaren ville det sig inte riktigt denna dag och hon var lagom frustrerad efteråt. Nästa säsong kommer dock bli super efter en lång inomhussäsong! Att kommit så långt i utvecklingen i en svår gren på så kort tid är imponerande!

Hedvig G – Har inte kastgrenarna som sina favoritgrenar men ställer ändå upp och gjorde en insats för laget även om inte spjutkastet gick riktigt som hon hoppats (12.32). Hedvig har nyligen börjat träna spjut så det finns snabbt flera meter att hämta inför nästa säsong om hon väljer att fortsätta träna spjut i vinter.

Filippa P O – som förra veckan drog till med nytt klubbrekord i F12 slägga ökade på klubbrekordet ytterligare igår där hon ökade med dryga en meter till, 29.49. Stort grattis! Filippa provade även grenarna kula och diskus där det blev ett nytt PB i kula med 6.56 och för första gången en tävling i diskus med 15.20, skoj!

Noor W – som egentligen inte helt gillar alla kastgrenar utom slägga var till en början lite tjurig men var vid slutet av dagen ensam av de aktiva att köra alla kastgrenarna (extra stjärna till henne). Det blev debut i diskus och spjut samt ”comeback” i för henne ”hatgrenen” kula efter flera års frånvaro 😉. Det blev på så sätt tre naturliga PB med 13.37 i diskus 12,23 i spjut och 6.35 i kula. När det var dags för nya favorit kastgrenen slägga sken hon upp som en sol och slog till med nytt PB även här med ca 1 meter på 23.68 trots att hon bara hann med två kast.

Vilmer O – Har haft en fin utveckling i kastgrenarna där diskus och kula är huvudfokuset. Han började kula med att för första gången köra över 6 meter och gjorde sedan detta fem gånger i tävlingen. Ett nytt snyggt PB på 6.64 att ta med inomhus. I diskus som utvecklingen gått spikrakt uppåt i senaste veckorna på träning blev det än mer imponerande där nya PB:et ökade med dryga 5 meter till 25.17. Fin utveckling som visar att träning och tålamod ger resultat.

Oskar C – Som inte heller han kanske har kastgrenarna som favorit kom ändå hit direkt efter en fotbollsmatch och satte av bara farten ett nytt rejält PB i kula med 7.24 och första gången över 7 meter. I spjut som Oskar inte tränat på ett tag blev det ändå en stabil insats där han var dryga metern bakom PB.

Barbro B – Som har något mer rutin än ovanstående unga ställde upp i Castorama (kastmångkamp) där man måste tävla i seniorvikterna. I kula blev det precis under 9m på 8.99. I spjut flög 600g spjutet 25.09m. I diskusen blev det 29.32 och i släggan fick hon till en fin träff där det längsta mätte 30.91.

Peter J – Har inte hållit på med kast lika länge som Barbro men börjar ändå få en viss rutin ställde också upp i Castorama. I kula for den 7.26 tunga kulan 7.14m. I spjut blev det 16.49, i diskus 15.68 och i släggan 14.57. En fin insats!
På tränarsidan (som utmanade ovanstående ungdomar) ställde Sandra upp i diskus och Ola samt Sebastian i Castorama.

Sandra Inspirerades av de aktivas rotationer och fick till längre och längre kast för varje omgång. Längsta kastet mättes till 17.59. En grym insats på ett spontant inhopp för en ung forna sprinter/medeldistansare. Stabila metrar in på tränargängets konto.

Ola Gjorde comeback i castorama efter flera års frånvaro. Som en forna sprinter visade han prov på explosivitet och tog viktiga metrar för tränarlaget i alla grenar även om det inte var tekniskt något vackert! 7.46 i kula, 26.60 i spjut, retfulla 19.90 i diskus och slutligen fina 19.22 i slägga.

Sebastian gjorde också comeback i castorama efter flertalet år. Likt vissa aktiva är kastgrenarna undantaget spjut ingen favorit. I kula blev det 8.49, i spjut 34.16, i diskus 21.27 och slutligen icke imponerande 13.49 trots bästa tipsen från sina aktiva (tack för det).
Vem vann då kastkampen mellan de aktiva och tränarna? Det gjorde de aktiva med ganska stor marginal. Totalt 250.66 meter jämfört med 168.18 meter. Betydelsen av att ställa upp i grenar som den aktiva normalt inte gjorde bidrog till att kampen var vunnen vilket var en av förhoppningarna, att motivera de unga att testa på lite nytt och samtidigt bidra till en kul tävling i tävlingen! Stort grattis till bästa ungdomarna!😊

/Ledarna på plats

Heleneholmsspelen + klubbrekord

idigare idag kördes två tävlingar, en på kastplan där vi fick se ett nytt klubbrekord (läs mer längre ner) och en en intern friidrottstävling, Heleneholmsspelen för våra allra yngsta där ett fyrtiotal taggade barn från olika träningsgrupper deltog och kämpade på i härligt väder i grenarna 60m, längd, kula & stafett. Syftet var att prova på att tävla under väldigt enkla former, träffa aktiva från andra träningsgrupper, skapa gemenskap och stärka klubbkänslan.

Efter tävlingen fick alla barn med sig en välförtjänt medalj hem och vi grillade korv. En lyckad dag där nya vänskaper har skapats, glädje har spritts och ungarna har fått känna på lite grann hur det är att tävla. Tack till alla föräldrar och ledare som bidrog till en trevlig dag!

Alla individuella resultat hittas här: https://easyrecord.se/result?Wy3Xbb

Kort därefter arrangerade Jonas Forsberg kasttävling och Castorama på kastplan ett stenkast bort där tre tjejer från klubben deltog i slägga (Adrianna K, Noor W & Filippa P O).

Filippa som först var på plats på ovanstående Heleneholmsspelen för att hålla i uppvärmningen för alla barn, slog till med ett nytt personbästa och ett klubbrekord för F12 som hon har jagat sedan hon började kasta slägga i år med 28.75. Passande så slog hon rekordet från en av hennes första tränare ute i Oxiegruppen Cajsa Jönsson som hade 26.27. Filippa slog även nyligen 400m rekordet (1:11.27) från Erika Wärff som numera är mångkampare på elitnivå som hade 1:11.67. Stort grattis Filippa!  

Noor som nyligen började kasta slägga gjorde sin första tävling i just slägga och kastade 22.36, imponerande!

Adrianna som också nyligen började med slägga gjorde även hon en stabil insats då hon var dryga metern bakom sitt personbästa då hon kastade 21.74.

Resultaten hittas här: https://easyrecord.se/result?31ob44

Även nästa söndag finns det chans att delta på kasttävling då Jonas håller i den sista kasttävlingen för säsongen, så ta chansen att delta (11 år > ). Tävlingen startar kl. 11:00 på kastplanen och anmälan sker på plats! Det går att tävla i alla kastgrenar utom vikt.  

Tillbaka till rötterna mot framtiden – Framtidstro

Dagens inslag tar oss inte riktigt lika långt tillbaka i tiden som föregående två veckor men har på ett sätt ändå varit helt avgörande för att föreningens verksamhet ska kunna bedrivas på det sätt som den gör idag med kanslipersonal och egen klubbstuga. Senaste två inslagen hittas här:

Tillbaka till rötterna mot framtiden – Klubbkläder
Tillbaka till rötterna mot framtiden – Idrottsanläggning

Det sägs att det är i motvind som draken lyfter och får ny kraft, det var precis vad som hände i föreningen runt 2016-2017 när friidrottssektionen nyligen lämnat tävlingssamarbetet i Öresund FK där IK Finish och IK Pallas också ingick. Vi var en förening som delvis hade tappat vår identitet. Många aktiva runt 13–14 års åldern försvann över till MAI, då aktiva saknade en koppling till ”nya” klubben och övriga valde kort därefter att sluta då gemenskapen bröts isär. Vi fick därmed ett stort glapp av en generation där många av dessa ungdomar senare skulle kunna blivit potentiella ledare för yngre grupper eller visa vägen för yngre generationer. Följden blev att vi hade väldigt få yngre aktiva och stod inte många steg ifrån ruinernas brant för att tappa vårt kansli, som skulle inneburit en verksamhet byggd helt på ideellkraft kommande år. Vi var helt enkelt tvungna till att ta ett krafttag om vår verksamhet.

En förening är aldrig större än dess medlemmars engagemang, vilket kan vara det finaste men också det mest sårbara vi har i svensk idrott (fundera gärna på det ett tag och vad du skulle kunna bidra med för att förbättra vår förening). Ett antal ledande personer och ledare bestämde sig för att vi skulle börja bygga om vår verksamhet från grunden, där vi skulle hitta tillbaka till våra rötter som under flertalet generationer fostrat mängder med barn- och ungdomar i Malmö. Vi skulle satsa fullt ut på våra yngsta grupper och bygga ett tydligt Heleneholms DNA från tidig ålder som skulle finnas med längs hela resan. För att lyckas med denna bedrift krävdes hårt arbete i form av engagemang, ledarskap och nytänkande, inget kommer gratis! En del personer har naturligt försvunnit längs resan men desto fler har anslutit både bland aktiva och ledare vilket är glädjande och visar att vi är på god väg att få den struktur och gemenskap vi sedan återstarten 2017 försökt att implementera i våra led. Att bygga en förening från grunden med dess rätta värden tar tid och kräver tålamod men vår framtid ser idag betydligt ljusare ut än vad den gjort på många år och det är glädjande att se att våra träningsgrupper växer för varje år, där nya medlemmar tillkommer samtidigt som ett stort antal väljer att fortsätta. Dels för att de älskar friidrotten, dels för den gemenskap som idag genomsyrar vår verksamhet. Extra glädjande är att många av de som började som unga i vår förening under dessa år är kvar än idag och visar vägen framåt för yngre generationen.

Vi har idag en tydligare identitet som bygger på gemenskap, glädje och utveckling. Vi har ledare som är engagerade, nyfikna och kreativa till att fortsätta förbättra våra träningsgrupper/organisationer. Ett tydligt exempel på förändringen som skett är i helgen där vi arrangerar en intern friidrottstävling för åldrarna 6–11 år. Till denna är i nuläget 40-talet barn anmälda vilket lär vara strax under vad vi hade totalt för dessa åldrar i våra åldrar under de mörkaste åren. Ett annat är att tävlandet i år varit bland de främsta på väldigt länge. Vi har nu också bättre möjligheter att arbeta på sociala projekt utanför idrotten för att få med även personer som inte tävlar. Arbetet är långt ifrån färdigt och blir förmodligen aldrig helt komplett men det ger energi att se att vi nu återigen börjar bli en klubb att räkna med. Viktigast av allt är dock att vi har kul på träningen och fortsätter bygga på vår familjära stämning även om vi växer. För att fortsätta lyckas finns det endast en medicin som hjälper och det är engagemang, gemenskap och delaktighet. På så sätt skapas förebilder som sprider sig neråt i verksamheten.

Vill slutligen tillägga att detta är beskrivet utifrån ett friidrottsperspektiv som är en av de viktigaste verksamheterna vi har i föreningen, inte bara för att dessa aktiva är framtiden utan också i form av ekonomiskt stöd och bidrag från kommunen/RF som tyvärr inte vuxenidrott ger i samma utsträckning. Utan en god ungdomsverksamhet finns inte kansliet kvar, vilket skulle innebära sämre serviceförutsättningar för alla delar av verksamheten. Triathlonsektionen hade t.ex. väldigt fina år under samma period men tappat något på senare år delvis p.g.a. covid, vilket även gäller dåvarande löparsektion. Tillsammans börjar vi dock lyfta varandras verksamheter igen och det känns som att draken numera lyfter även i medvind! Tillsammans är vi Heleneholms IF med rötterna mot framtiden.

Sammanställd rapport från Götalandsmästerskapen

We are the champions är ord som bra beskriver den gångna helgen i Trollhättan under Götalandsmästerskapen, en tävling för 13-14-åringar där Skåne möter övriga landskap inom i regionen Göteborg, Västsvenska (Bohuslän, Halland, Dalsland, Västergötland) & Östsvenska (Småland, Blekinge, Östergötland). Heleneholms IF hade fem aktiva (Adrianna K, Anton F, Hedvig G Smilla K, Tove O) och två ledare med i Skånelaget (Fredrik P & Sebastian P) som hjälpte till att ta hem segern till Skåne igen (inomhus vann Östsvenska). Utöver väldigt goda prestationer på tävlingsbanan som summeras nedan har ungdomarna visat lika viktig champions attityd på läktaren och utanför, som vi ledare beundrar! Man har bidragit till fin gemenskap i Skånelaget och stöttat vartenda aktiv oavsett hur det gått. Som alltid goda förebilder för sin omgivning och mycket fina representanter för vår klubb.

Helgen startade tidigt med en lång bussresa från Malmö under fredagseftermiddagen som först tog oss på en liten sightseeing genom mitten av Skåne via att plocka upp aktiva från Lund, Eslöv, Klippan, Ängelholm och Båstad för att slutligen nå destinationen för helgen, Trollhättan i Västergötland runt 22 tiden. Väl uppe samlades hela Skånelaget som anslutit med övriga bussar på ca 137 aktiva i en stor gympasal där vi skulle spendera nätterna för att ha en liten snabb genomgång inför helgens tävling. Våra aktiva bunkrade sedan upp sina luftmadrasser i en hörna längt in i hallen tillsammans med aktiva från våra vänföreningar MAI och IK Finish. Hallen var relativt varm under kvällen men under natten sjönk temperaturen och många vaknade upp lite kyliga. Några av våra aktiva beskrev det som
”kändes som -47 grader”

Lördagen startade med tidig frukost för alla aktiva klockan åtta. Hela gänget var oväntat morgonpigga (utom undertecknad) och redo att ta sig an tävlingsbanan. Första dagen tävlade alla utom Smilla och Fredrik hjälpte Skånelaget i slägga medan Sebastian hjälpte laget i spjut. Under förmiddagen anslöt också ledarna André och Sandra för att stötta våra aktiva ytterligare, vilket är ett fint engagemang vi har i klubben och som är viktigt.

Först ut av våra tävlande var Adrianna som gjorde Götalandsmästerskapsdebut då hon tyvärr var upptagen med annat när mästerskapet avgjordes i Växjö inomhus. Adrianna tävlade i F13 slägga för tredje gången där hon hamnade precis bakom sitt PB med 22.21, en bra start på helgen! Kort därefter var det dags för Anton att hoppa längdhopp i P13. Även han stod för en mycket fin prestation där han återigen slog till med ett nytt PB i längd med några cm på 5.08, vilket räckte till finalhoppning och slutligen en 7onde plats. Kort efter längden var det dags för 60m försök där det gick undan och det blev ännu ett nytt prydligt PB på 8.27, som gav en semifinalplats. I semifinalen var det stenhård konkurrens och tiden där på 8.36 räckte slutligen till en total 10onde plats på 60m.

 Under eftermiddagen var det dags för våra tre F13 tjejer Adrianna, Hedvig och Tove att köra längdhopp. Adrianna som inte riktigt fått samma flyt i hoppningen som i våras visade att formen börjat bli uppåtgående men ändå inte riktigt där ännu. Hon hoppade 3.75. Hedvig stod för en jämn serie där hon hade två hopp som var hennes andra och tredje bästa hopp någonsin och enbart 2 cm upp till PB. PB blev det däremot för Tove som med sina stora kliv studsade i väg till 4.53. En bra dag på tävlingsbanan kunde därmed summeras.

Under kvällen planerade André och Sandra träningsupplägg inför hösten och Skånelaget åt middag för att sedan handla lite välförtjänt godis för att fylla på energinivån och busa lite med övriga Skånelaget kamrater i idrottshallen innan det så smått var dags att runda av dagen. Nattsömnen blev på ett klassiskt sätt i en gympasal avbruten av ett larm som plötsligt gick i gång samt av ett gäng ungdomar som bankade lite på dörrarna. Våra aktiva sov dock som stockar efter en lång dag och märkte inget utav det!   


Söndagen startade med god frukost runt 7 för de som skulle tävla tidigt och runt halv 9 för övriga. Tävlingsdagen inleddes med tresteg för F13 där vi fick se monsterhopp av båda våra tjejer (Hedvig & Tove). Hedvig fick till en pangträff och krossade sitt tidigare PB men halvmetern när hon hoppade 9.74 Även Tove gjorde en lysande insats och hoppade tre hopp över sitt tidigare PB där hon för första gången nådde 10 meter med 10.00. Tyvärr var vinden något för stark (+2.6) och officiella PB är därmed 9.85. Toves resultat räckte till en finalplats bland topp åtta och ytterligare tre hopp där hon slutligen hamnade på en fin åttondeplats.

Det blev inte mycket vila innan det var dags för F13 diskus där samma gäng som ovan plus Smilla skulle göra entré för helgen. Tjejerna gjorde hyfsade kast strax bakom sina PB utan att få till de önskade fullträffarna i utkasten som de fått till på träning senaste veckorna. Smilla kastade 19.05 och Tove 19.04 vilket var dryga metern bakom finalplats, nu slutade dem 9:a och 10:a. Hedvig kastade från stillastående imponerande 17.29, rotationen sitter inte riktigt där än men om hon fortsätter med diskus även nästa säsong kommer diskusen flyga bra mycket längre med stabil rotation.

Efter diskusen var Tove klar med sina grenar för helgen och det var dags för Smilla att köra favoritgrenen höjdhopp. Sin vana trogen tog det några hopp innan hon fick hoppen att stämma på lägre höjderna men tog sig ändå relativt smidigt upp på högre höjder. Där hon slutligen klarade 1.37 efter varit uppe på PB höjden 142. I ett väldigt jämnt höjdhopp där hela 14 tjejer rev ut sig på 1.42
blev det en stor delad 6:e plats (i realiteten enligt friidrottsreglerna en 18onde plats p.g.a. tidigare rivningar på lägre höjder). En mycket jämn höjdhoppstävling med andra ord. Tyvärr missade Smilla kulan som hon också var uttagen i då arrangören valt att lägga dessa grenar samtidigt trots motsatt sida och olika skor, vilket var tråkigt!

På eftermiddagen var det dags för Anton att springa 200m i P13-klassen där det i år gått strålande på distansen. Anton blev seedad att springa A-finalen där han slutade 4:a i ett snabbt heat på 26.52 vilket återigen var PB och det rejält om man bortse från en tid han gjorde i rejäl medvind. Totalt slutade han 6:a och främst av skåningarna. Strax därefter var det dags för tjejerna i F13 där Adrianna och Hedvig skulle springa samma distans. Även dessa övertygade på ett imponerande sätt där båda satt PB med 31.08 för Adrianna och 30.50 för Hedvig.

Med en fin prestation på 200m för Anton blev han uttagen av Skånelagets ansvariga på sprint att springa stafetten där två lag från varje årskull och kön springer en sträcka för distriktet. Anton tillsammans med övriga stafettkamrater fick traditionsenligt massivt stöd från innerplan där aktiva löpte från ena långsida till andra för att heja fram kamraterna.

Efter avslutad stafett väntade en nervös väntan där Östsvenska som vann stafetten snabbt tagit in poäng på vad som såg ut att bli en stabil seger för Skånelaget. Till sist kom jublet där Skånelaget återigen stod som segrare för Götalandsmästerskapen och pokalen fick höjas till skyarna med dans till Hasse Anderssons ”Skog och gröna skogar” i högtalarna. Sedan väntade en låååång resa hem där vi skulle lämna av alla mästare på samma destinationer på vägen upp. Mat blev det återigen i Varberg där tre busslaster med glada ungdomar förgyllde Mc-donaldskvällen. Klockan var precis slagen 01.00 när bussen rullade in på Stadionområdet som var sista stoppet för resan.

Som ledare för detta gäng var denna resa rätt speciell. Att ha följt dessa unga ungdomars resa sedan vissa var 6–7 år och nu stå som segrare i Götalandsmästerskapen, där ett av de långsiktiga målen på senare år varit att ha kvar aktiva till att vilja delta på detta trevliga arrangemang var fint att uppleva och ett minne som kommer leva kvar länge, den resa görs inte särskilt ofta! Nästa år räknar vi med att ytterligare en för klubben stark årskull 2011or ansluter till laget, där många också tränat sedan de var små i klubben och gör Heleneholm än kraftfullare i Skånelaget tillsammans med ovanstående 2010or.
Vi är starkt på gång nu och det är endast möjligt tack vare hårt medvetet arbete från ett antal nyckelpersoner under flertalet år.

Slutligen vill vi tacka Annika Hansson som gjorde sitt sista Götalandsmästerskap som Skånelagets huvudledare för hennes engagemang och glädjespridare under sina år som huvudansvarig och även önska Fredrik Krantz som nu tar över rollen ett stort lycka till! Det kommer bli en perfekt övergång.


Vi vill också tacka Trollhättan FIK för ett fint arrangemang! Servicen var på topp hela helgen. Extra stort plus till personerna som hade hand om våra måltider och anpassade detta på ett väldigt fint sätt allt för att vi skulle få det så bra som möjligt!

/Sebastian

Tävlingsrapport från Sydsvenska ungdomsspelen

Idag avslutade stora delar av våra barn/ungdomar utesäsongen (friidrott) i Lund under perfekta förhållanden när Sydsvenska ungdomsspelen avgjordes. Nu återstår endast Götalandsmästerskapen för 13-14 åringar nästa helg innan en mycket fin utesäsong kan summeras för klubben där vi lyfts flera nivåer i år på flertalet plan p.g.a. hårt arbete, engagemang bland ledare/föräldrar och stark gemenskap i grupperna. Till följd av detta har fler än på mycket länge tävlat runt om i södra Sverige, barnen/ungdomarna har växt på flertalet plan i med- och motgång och vi har fått se mängder av PB. Detta är en kultur vi kommer fortsätta bygga vidare på och vi hoppas ännu fler vill vara med på denna resa, tillsammans bygger vi Malmös finaste friidrottsförening.

Nedan kommer en kortare summering från tävlingen i Lund. Fler bilder från tävlingen kommer kompletteras i ett separat inlägg senare i veckan. Vi tackar Ifk Lund för en mycket fin och välorganiserad tävling, mycket uppskattad så här lite senare på säsongen och inför Götalandsmästerskapen!

😊


F17
Alice N – Blandade och gav i kulan där hon fick med sig två hyfsade stötar med som längsta 9.31 med det så blev det en andraplats. Alice har tagit en del kliv i just kula under utomhussäsongen, så blir spännande framöver!

Lovis O – Avslutade säsongen med att springa ett mycket fint lopp på 100m där det blev ett nytt PB med 14.03, nästa säsong ryker 14 gränsen. Hon fortsatte sedan att hoppa stabilt i längden där hon var ynka 3 cm från PB. Här finns fortfarande en del att ta av och vi är övertygade om att hon med en bra inomhusträning kommer flyga fram rejält mycket längre, Lovis blev 2:a på 4.53.

F13
Adrianna K – Började dagen med att springa 60m där hon nu börjar hitta tillbaka till den sprintform hon hade innan sommarlovet. Hon var ca en tiondel bakom PB med 9.34 som tog henne till final där det blev 9.48. Senare på dagen kastade hon slägga där det blev ett silver på 21.65. Nästa vecka representerar Adrianna Skånelaget på 200m och slägga.

Hedvig G – Efter pers i tresteg i torsdags fanns goda förhoppningar om att göra en bra serie även i längd. Hon inledde första hoppet hyfsat men sedan ville det inte riktigt stämma denna dag. Längsta blev 4.07. Bara att träna på ansatsen denna vecka och ta nya tag nästa helg där Hedvig representerar Skånelaget i längd, tresteg och diskus.

Smilla K – Fick det glädjande nog att stämma i favoritgrenen höjd igen efter att ha genomgått en liten tyngre period i grenen. Hon har sakta visat uppåtgående form på träning och idag satt tekniken väl vilket innebar en seger på 1.38 (2 cm från perset tidigare i våras). I kula där det stämt något bättre fick energin från höjden henne att nå en helt ny nivå där hon inte bara översteg målet 9 meter utan krossade det med en stöt på 9.26, vilket gav ett silver. Nästa vecka representerar Smilla Skånelaget i höjd, kula och diskus

Tove O – Var som vanligt väldigt jämn och stabil i sina hopp, denna gång i längd. Hon tre hopp inom 4cm där det längsta blev 4.31 vilket är dryga 10cm från tidigare somras PB. Tove representerar nästa vecka Skånelaget i just längd, tresteg och diskus.F12

Filippa P O – I släggan där Filippa jagar sin gamla tränare Cajsa Jönssons klubbrekord på 26.27 fick hon inte riktigt till rotationerna denna dag, det blev en tredjeplats på 21.54. Någon chans till senare i år. Efter att inte riktigt ha lyckats i släggan sprang hon istället ett mycket fint lopp 600m där hon tog ikapp en lucka med 300m kvar och spurtade precis förbi till en seger och nytt PB på 1.55.68.

Lärke L L – Gjorde sin andra tävling på 60m där det blev nytt personbästa på 9.41, vilket nästan räckte till final. Hon fortsatte sedan att hoppa längd där hon hoppade PB med 3.67. Det ska bli spännande att följa Lärkes fortsatta resa som började på friidrott i vintras. Kul när kommer nya och vill börja köra friidrott i klubben!

Noor W – Inledde som oftast denna sommar med att vara först ut av alla tävlande och sprang återigen ett fint försökslopp på 60m med tiden 8.97 i finaler där hon ej fått ut allt ännu blev det liknande tendenser denna gång med en tid på 9.28, så här finns saker att bygga vidare på inför inomhussäsongen. I längden ville det inte stämma alls idag (3.88). I höjden där energi var låg delvis p.g.a. värmen gjorde hon några bra hopp även om att här finns mer att hämta när kroppen är helt med. Hon stannade på 1.20.

Olivia L – Sprang i samma heat som Noor på 60m och sprang i mål på 9.37 och nytt PB, strax utanför finalplats. I längd hoppade hon återigen strålande och tangerade sitt nyligen nysatta pers på 4.01. Efter lite bad och vila på hemmaplan kom hon tillbaka för att springa 600m i samma heat som Filippa där hon sprang ett kanonlopp och persade med flertalet sekunder på fina tiden 2:04.12, det ska tilläggas att Olivia tävlade i alla grenar mot ett år äldre.

P12
Oskar C – som satsar på mångkamp började dagen med att hoppa längd. Där blev det en väldigt jämn och stabil serie (4.37, 4.28, 4.35 & 4.35 slutligen ett silver. I kula blev det tävlingsdebut i en för Oskar ovanlig gren där han stötte 6.70. Dagen avrundades med favoritgrenen höjd där han så sent som i torsdags satte pers med 1.54. Efter en dag med fler grenar var inte energi på allra topp men han gjorde ändå en väldigt fin insats och stannade till sist på 1.47 och blev 2: a. Oskar har höjt sin lägsta nivå flera centimeter denna utomhussäsong.

Lyckad resultattävling Heleneholmshoppet #2

Igår anordnade vi Heleneholmshoppet #2 där höjd och tresteg kördes, syftet var att skapa enkla tävlingar i lokalmiljö för att få fler tävlingstillfällen och få fler att vilja tävla under enklare former! Stämningen har varit väldigt fin under dessa två ljuvliga sommarkvällar. Under senkvällen dök passande nog även världsstjärnan i just höjd Mutaz Barshim upp, som nyligen tog VM-brons upp spontant, ett trevligt inslag!

Vi tackar er som hjälpt till, aktiva från vår förening och ungdomar från MAI !Tillsammans bygger vi en stark friidrott i Malmöregionen!

För våra aktiva gick det utmärkt med flertalet PB och stabila insatser trots lång skoldag! Bl.a satte Oskar PB i höjd med 154, Hedvig hoppade för första gången över 9m m.m För den som är intresserad av resultaten hittas dessa på här!

Heleneholmshoppet – En lyckad resultattävling

Grundstenarna i att tävla, inte minst som ung är att det ska vara enkelt, prestigelöst och kul, det tror vi bygger framgångar på sikt!

⭐️


I en del av detta arrangerade vi idag Heleneholmshoppet i längd under träning där vi även bjöd in lokalföreningen MAI. Kvällen blev lyckad med perfekt väder, fina resultat och stärkt gemenskap både internt och över klubbgränserna!
🔥


Nästa torsdag fortsätter vi med höjd och tresteg. Sedan blir det Heleneholmsspelen 24 september för våra allra yngsta aktiva (< 11 år) som blir ännu mer avskalat!

En fin höst väntar med andra ord där vi fortsätter bygga vidare!
🔨

Resultat från DM i kast spjut/vikt

Under tisdagen arrangerade vi DM på två ställen ett stenkast från varandra på Malmö stadiområdet dels 1500m på anrika Malmö stadion och spjut/vikt på kastplanen under strålande väder. Resultaten från tävlingarna hittas nedan. Vi tackar alla som bidragit till att vi kunnat genomföra tävlingarna på ett bra sätt!

Resultat från kastplanen kommer imorgon när dessa skrivits in i systemet.

Resultaten från 1500m hittas här: https://www.easyrecord.se/result?yRU7VV

Tävlingsrapport från USM i Helsingborg

I helgen har svenska mästerskapet för 16-17 & 22- åringar avgjorts på Hedens IP i Helsingborg. Från klubben har vi haft fyra aktiva som tävlat mot de bästa i landet och samlat på sig nyttiga erfarenheter för framtiden!

Under fredagen sprang Selma F 100m försök där hon inte riktigt fick till det denna gång, dryga halvsekunden ifrån hennes pers tidigare i somras, tiden blev 14.09. Vid PB hade hon kunnat ta sig till semifinal, så det är bara att hålla sig skadefri och träna på bra under hösten så finns alla möjligheter!

Även Anyaba K sprang 100m försök under fredagen där han var strax bakom sitt PB från tidigt denna säsong med tiden 12.94. Ett stabilt lopp. Mer träning så kan det snabbt bli ännu bättre tider.Samma dag kastade Alice N diskus där hon hade en stabil serie med ett kryss och två kast inom 3 cm. Med resultatet 24.99 var hon mindre än en meter från hennes PB, även detta satt tidigare i somras. Med en stark grundsäsong och numera vana med nya diskusvikten kan det bli riktigt bra nästa år!

Under lördagen dubblade Selma distansen och sprang 200 meter från ytterbanan (åtta). Utan att ha någon att gå på gjorde hon en hyfsad kurva och sprang fint i ca 150 meter sedan kom tröttheten och hon orkade inte riktigt trycka hela vägen in. Tiden blev 29.73. Att en del uthållighet saknades var inte helt oväntat då Selma haft lite ont i bena under sommaren och inte kunnat köra på helt för det som krävs för att orka trycka hela vägen in.

Strax därefter var det dags för Lovis O som hoppade längdhopp där hon var väldigt jämn i sina hopp utan att få till någon riktigt fullträff. Attacken mot plankan och sista delen i landningen saknades något denna dag, 4.18. Trots allt viktiga erfarenheter att ta med sig. Under söndagen hoppade Lovis tresteg där det gick desto bättre utan att även här få till allt men det blev ett efterlängtat PB trots stor marginal till plankan, 9.45. Om Lovis lyckas få till det alla delar i de olika hoppen kommer hon ganska enkelt att studsa över tio meter. Det finns därmed härliga delar att arbeta på i höst.

Tränare på plats: Ola & Sebastian.

Nu återstår enbart några tävlingshelger för våra aktiva innan grundsäsongen börjar igen.

Tävlingsrapport från veteran-SM

rginal på 3 meter där plattan flög 27.18. I vikt blev det 12.35. De nya svenska rekorden för klassen i spjut och slägga ligger numera på 26.36 och 33.61.

Magnus Håkansson – M35Sprang 800m på tiden 2:08.36.

Peter Josefsson – M60I längd blev det nytt PB med 3.66 och i kula nytt PB med 8.60.

Bengt Adolfsson – M80 Hoppade i höjden 1.06 som räckte till ett silver. Stort grattis till alla och tack för rapport!

Under helgen har två aktiva också tävlat under Getebocksspelen

🐏
i Varberg där Zeth Söderlund sprang 800m i MS på 2:05.75 och Olivia L gjorde fina prestationer i 60m och längd i yngre klasserna.

Under senaste två torsdagarna har Jonas också arrangerat kasttävling på kastplan där vi har haft några aktiva med:
27/7
Alice N: 9.82 i kula, strax bakom PB
Vilmer O: 5.51 i kula och 18.15 i diskus

3/8
Oskar C: 20.38 (nytt PB) i spjut
VIlmer O: 19.26 i diskus och 5.60 i kula
Sebastian P: 36.54 i spjut