Tidigare idag kördes två tävlingar, en på kastplan där vi fick se ett nytt klubbrekord (läs mer längre ner) och en en intern friidrottstävling, Heleneholmsspelen för våra allra yngsta där ett fyrtiotal taggade barn från olika träningsgrupper deltog och kämpade på i härligt väder i grenarna 60m, längd, kula & stafett. Syftet var att prova på att tävla under väldigt enkla former, träffa aktiva från andra träningsgrupper, skapa gemenskap och stärka klubbkänslan.
Efter tävlingen fick alla barn med sig en välförtjänt medalj hem och vi grillade korv. En lyckad dag där nya vänskaper har skapats, glädje har spritts och ungarna har fått känna på lite grann hur det är att tävla. Tack till alla föräldrar och ledare som bidrog till en trevlig dag!
Kort därefter arrangerade Jonas Forsberg kasttävling och Castorama på kastplan ett stenkast bort där tre tjejer från klubben deltog i slägga (Adrianna K, Noor W & Filippa P O).
Filippa som först var på plats på ovanstående Heleneholmsspelen för att hålla i uppvärmningen för alla barn, slog till med ett nytt personbästa och ett klubbrekord för F12 som hon har jagat sedan hon började kasta slägga i år med 28.75. Passande så slog hon rekordet från en av hennes första tränare ute i Oxiegruppen Cajsa Jönsson som hade 26.27. Filippa slog även nyligen 400m rekordet (1:11.27) från Erika Wärff som numera är mångkampare på elitnivå som hade 1:11.67. Stort grattis Filippa!
Noor som nyligen började kasta slägga gjorde sin första tävling i just slägga och kastade 22.36, imponerande!
Adrianna som också nyligen började med slägga gjorde även hon en stabil insats då hon var dryga metern bakom sitt personbästa då hon kastade 21.74.
Även nästa söndag finns det chans att delta på kasttävling då Jonas håller i den sista kasttävlingen för säsongen, så ta chansen att delta (11 år > ). Tävlingen startar kl. 11:00 på kastplanen och anmälan sker på plats! Det går att tävla i alla kastgrenar utom vikt.
Dagens inslag tar oss inte riktigt lika långt tillbaka i tiden som föregående två veckor men har på ett sätt ändå varit helt avgörande för att föreningens verksamhet ska kunna bedrivas på det sätt som den gör idag med kanslipersonal och egen klubbstuga. Senaste två inslagen hittas här:
Det sägs att det är i motvind som draken lyfter och får ny kraft, det var precis vad som hände i föreningen runt 2016-2017 när friidrottssektionen nyligen lämnat tävlingssamarbetet i Öresund FK där IK Finish och IK Pallas också ingick. Vi var en förening som delvis hade tappat vår identitet. Många aktiva runt 13–14 års åldern försvann över till MAI, då aktiva saknade en koppling till ”nya” klubben och övriga valde kort därefter att sluta då gemenskapen bröts isär. Vi fick därmed ett stort glapp av en generation där många av dessa ungdomar senare skulle kunna blivit potentiella ledare för yngre grupper eller visa vägen för yngre generationer. Följden blev att vi hade väldigt få yngre aktiva och stod inte många steg ifrån ruinernas brant för att tappa vårt kansli, som skulle inneburit en verksamhet byggd helt på ideellkraft kommande år. Vi var helt enkelt tvungna till att ta ett krafttag om vår verksamhet.
En förening är aldrig större än dess medlemmars engagemang, vilket kan vara det finaste men också det mest sårbara vi har i svensk idrott (fundera gärna på det ett tag och vad du skulle kunna bidra med för att förbättra vår förening). Ett antal ledande personer och ledare bestämde sig för att vi skulle börja bygga om vår verksamhet från grunden, där vi skulle hitta tillbaka till våra rötter som under flertalet generationer fostrat mängder med barn- och ungdomar i Malmö. Vi skulle satsa fullt ut på våra yngsta grupper och bygga ett tydligt Heleneholms DNA från tidig ålder som skulle finnas med längs hela resan. För att lyckas med denna bedrift krävdes hårt arbete i form av engagemang, ledarskap och nytänkande, inget kommer gratis! En del personer har naturligt försvunnit längs resan men desto fler har anslutit både bland aktiva och ledare vilket är glädjande och visar att vi är på god väg att få den struktur och gemenskap vi sedan återstarten 2017 försökt att implementera i våra led. Att bygga en förening från grunden med dess rätta värden tar tid och kräver tålamod men vår framtid ser idag betydligt ljusare ut än vad den gjort på många år och det är glädjande att se att våra träningsgrupper växer för varje år, där nya medlemmar tillkommer samtidigt som ett stort antal väljer att fortsätta. Dels för att de älskar friidrotten, dels för den gemenskap som idag genomsyrar vår verksamhet. Extra glädjande är att många av de som började som unga i vår förening under dessa år är kvar än idag och visar vägen framåt för yngre generationen.
Vi har idag en tydligare identitet som bygger på gemenskap, glädje och utveckling. Vi har ledare som är engagerade, nyfikna och kreativa till att fortsätta förbättra våra träningsgrupper/organisationer. Ett tydligt exempel på förändringen som skett är i helgen där vi arrangerar en intern friidrottstävling för åldrarna 6–11 år. Till denna är i nuläget 40-talet barn anmälda vilket lär vara strax under vad vi hade totalt för dessa åldrar i våra åldrar under de mörkaste åren. Ett annat är att tävlandet i år varit bland de främsta på väldigt länge. Vi har nu också bättre möjligheter att arbeta på sociala projekt utanför idrotten för att få med även personer som inte tävlar. Arbetet är långt ifrån färdigt och blir förmodligen aldrig helt komplett men det ger energi att se att vi nu återigen börjar bli en klubb att räkna med. Viktigast av allt är dock att vi har kul på träningen och fortsätter bygga på vår familjära stämning även om vi växer. För att fortsätta lyckas finns det endast en medicin som hjälper och det är engagemang, gemenskap och delaktighet. På så sätt skapas förebilder som sprider sig neråt i verksamheten.
Vill slutligen tillägga att detta är beskrivet utifrån ett friidrottsperspektiv som är en av de viktigaste verksamheterna vi har i föreningen, inte bara för att dessa aktiva är framtiden utan också i form av ekonomiskt stöd och bidrag från kommunen/RF som tyvärr inte vuxenidrott ger i samma utsträckning. Utan en god ungdomsverksamhet finns inte kansliet kvar, vilket skulle innebära sämre serviceförutsättningar för alla delar av verksamheten. Triathlonsektionen hade t.ex. väldigt fina år under samma period men tappat något på senare år delvis p.g.a. covid, vilket även gäller dåvarande löparsektion. Tillsammans börjar vi dock lyfta varandras verksamheter igen och det känns som att draken numera lyfter även i medvind! Tillsammans är vi Heleneholms IF med rötterna mot framtiden.
Under några fredagar blickar vi tillbaka lite från vår historia och hittar länkar med hur det ser ut idag. Förra veckan handlade det om våra klubbkläder och denna vecka står våra idrottsplatser i fokus. Del #1 – Klubbkläder
En idrottsplats eller träningsanläggning är hjärtat för en idrottsklubb, det är här den aktiva verksamheten sker där möten sker med andra intresserade och flertalet timmar spenderas för olika syften. En del strävar efter att bli bäst, andra av att utvecklas, någon annan för att träffa vänner osv. Oavsett syfte är idrottsplatsen/träningsanläggningen en av de viktigaste platserna för en aktiv och för en idrottsklubb
Heleneholms IF första idrottsplats låg omkring där Kulldals IP idag ligger, då vi som nämndes föregående vecka tillhörde samma förening som dagens Kulladals FF innan utbrytning. 1939 flyttade huvudverksamheten till Heleneholms IP, vi fick på så sätt vår första riktiga hemmaborg som än idag är vårt största fäste och där vår klubblokal ligger sedan 1990. Det kan tänkas att det redan på denna tid också bedrevs träning runt om på stadens rundbanor som var fler än vad som existerar idag även om antalet klubbar också var fler på den tiden. Malmö Idrottsplats var den givna tävlingsarenan fram tills att Malmö stadion blev klar inför fotbolls-VM 1958. Under en lång tid fanns inga allvädersbanor/ tartanbana utan underlaget bestod av grus eller kolstybb. Heleneholms IP fick t.ex. sina gummibanor förstrunt 80-talet (?). Idag existerar tre banor som har rundbana och tartan i staden, Malmö stadion, Hästhagens IP och Heleneholms IP.
Med Malmö stadion tillkom en miljö som vi idag ser som given i verksamheten, möjligheten att träna inomhus på bana med hjälp av Löpargången, som existerar än idag och är givna platsen för våra allra yngsta friidrottare under vintern. En stor del av verksamheten skedde nog dock fortsatt utomhus eller i gympasalar under denna tid, vilket äldre medlemmar lär känna till bättre. 1980 byggdes kombihallen på stadionområdet där tävlingar började arrangeras inomhus på temporära banor, bl.a. Pallasspelen som nyligen fyllde 40 år.
1992 förändrades friidrottsscenen helt i Malmö, Skåne och i Köpenhamnsområdet när Atleticum kom till, vilket än idag är regionens enda inomhusbana med rundbanor. Anläggningen ägs likt övriga anläggningar av Malmö stad och här sker sedan dess en stor del av vår träningsverksamhet under vinterhalvåret. Atleticum har gett oss förutsättningar att träna på bra även under vintern och vi driver numera också varje vinter högaktade populära inomhustävlingar för alla åldrar via Julchansen, Atleticumspelen och Pallasspelen.
Viktigt att komma ihåg är att friidrotten inte behöver ha rundbanor för att bedriva en bra verksamhet, även om det underlättar och gör det roligare. På stadionområdet finns t. ex kastplanen där Daniel Ståhl numera tränar och Ricky Bruch på sin tid (även om det flyttats något). En stor del av löpning sker i parker. Pildammsparken med sin närhet till stadion har länge varit populärast för att bedriva löpträning där löpargruppen som tränar på tisdagar som utvecklades för b.la triathleter under mitten av 00-talet än idag är igång på samma samlingsplats. Bulltofta och Bokskogen har också varit populära parker att träna löpning i för klubben genom åren.
Idrottsplatserna som nämndes ovan ligger ganska centralt i Malmö vilket är ett hinder för personer som bor längre ut i staden. Övriga idrottsanläggningar runt omkring staden, där vi arrangerat mängder med lokala friidrottsskolor genom åren har på så sätt spelat en minst lika viktig roll för vår verksamhet i historien. Våra främsta lokala upptagningsområden var förr södra och östra Malmö med Oxie och Videdal som starka fästen. Även i modern tid är Oxie starkt förknippat med vår verksamhet och vi bedriver sedan 2018 återigen en friidrottsskola lokalt i området. Vi tror att lokala friidrottsskolor är en del i att vara en modern och anpassningsbar förening. Hur ser det då ut idag och framöver?
Heleneholms IP där majoriteten av vår friidrottsverksamhet bedrivs har nyligen fått helt nyrenoverade banor, ny kastbur och har numera i princip perfekta förutsättningar undantaget hoppgrenarna höjd och stav. Det kommer göra vår hemmaborg ännu starkare och mer attraktiv framöver. Klassiska Malmö stadion där vi också bedriver en stor del av verksamheten är det något oklart med vad som händer. Planerna har länge varit att riva eller delvis riva stadion och ersätta den med en ny mindre friidrottsanläggning. Debatten lär fortsätta framöver. För inomhusanläggningen Atleticum finns det svaga planer på att bredda anläggningen så att man kan ha sex banor runt till dagens fyra. Planer har också funnits på att skapa en andra våning där rakbanor skulle kunna finnas, förmodligen bl.a tänkt som en ersättare till Löpargången som skulle försvinna om Malmö stadion helt rivs. Det ser med andra ord rätt bra ut för vår verksamhet under de kommande åren och vi ser framemot att välkomna fler till våra fina anläggningar.
Ur ett triathlonperspektiv
I triathlon ser det ungefär ut som det alltid har gjort sedan sportens intåg. Man använder sig ofta av en rörlig ”idrottsplats” under sommarhalvåret där man har hela landskapet som sin träningsanläggning och en mer statisk under vinterhalvåret. Simning sker som den alltid gjort till största delen i havet när detta är möjligt och sedan finns simanläggningar inomhus för resten av året när havet är för kyligt. Simhallsbadet eller Aq-va-kul som det förr hette har varit den givna samlingspunkten under flertalet år, där söndagskvällar är främsta dagen. När det inte går att cykla ute sker träningen istället på en trailer eller spinningcykel där moderna tekniken gjort träningen något roligare via program där hastigheten simuleras till en ”verklig” vy. Löpning som också är en del av friidrott som vi varit inne på ovan sker i en kombination av utomhus/inomhus via bana/parker/gator.
Idag avslutade stora delar av våra barn/ungdomar utesäsongen (friidrott) i Lund under perfekta förhållanden när Sydsvenska ungdomsspelen avgjordes. Nu återstår endast Götalandsmästerskapen för 13-14 åringar nästa helg innan en mycket fin utesäsong kan summeras för klubben där vi lyfts flera nivåer i år på flertalet plan p.g.a. hårt arbete, engagemang bland ledare/föräldrar och stark gemenskap i grupperna. Till följd av detta har fler än på mycket länge tävlat runt om i södra Sverige, barnen/ungdomarna har växt på flertalet plan i med- och motgång och vi har fått se mängder av PB. Detta är en kultur vi kommer fortsätta bygga vidare på och vi hoppas ännu fler vill vara med på denna resa, tillsammans bygger vi Malmös finaste friidrottsförening.
Nedan kommer en kortare summering från tävlingen i Lund. Fler bilder från tävlingen kommer kompletteras i ett separat inlägg senare i veckan. Vi tackar Ifk Lund för en mycket fin och välorganiserad tävling, mycket uppskattad så här lite senare på säsongen och inför Götalandsmästerskapen!
F17 Alice N – Blandade och gav i kulan där hon fick med sig två hyfsade stötar med som längsta 9.31 med det så blev det en andraplats. Alice har tagit en del kliv i just kula under utomhussäsongen, så blir spännande framöver!
Lovis O – Avslutade säsongen med att springa ett mycket fint lopp på 100m där det blev ett nytt PB med 14.03, nästa säsong ryker 14 gränsen. Hon fortsatte sedan att hoppa stabilt i längden där hon var ynka 3 cm från PB. Här finns fortfarande en del att ta av och vi är övertygade om att hon med en bra inomhusträning kommer flyga fram rejält mycket längre, Lovis blev 2:a på 4.53.
F13 Adrianna K – Började dagen med att springa 60m där hon nu börjar hitta tillbaka till den sprintform hon hade innan sommarlovet. Hon var ca en tiondel bakom PB med 9.34 som tog henne till final där det blev 9.48. Senare på dagen kastade hon slägga där det blev ett silver på 21.65. Nästa vecka representerar Adrianna Skånelaget på 200m och slägga.
Hedvig G – Efter pers i tresteg i torsdags fanns goda förhoppningar om att göra en bra serie även i längd. Hon inledde första hoppet hyfsat men sedan ville det inte riktigt stämma denna dag. Längsta blev 4.07. Bara att träna på ansatsen denna vecka och ta nya tag nästa helg där Hedvig representerar Skånelaget i längd, tresteg och diskus.
Smilla K – Fick det glädjande nog att stämma i favoritgrenen höjd igen efter att ha genomgått en liten tyngre period i grenen. Hon har sakta visat uppåtgående form på träning och idag satt tekniken väl vilket innebar en seger på 1.38 (2 cm från perset tidigare i våras). I kula där det stämt något bättre fick energin från höjden henne att nå en helt ny nivå där hon inte bara översteg målet 9 meter utan krossade det med en stöt på 9.26, vilket gav ett silver. Nästa vecka representerar Smilla Skånelaget i höjd, kula och diskus
Tove O – Var som vanligt väldigt jämn och stabil i sina hopp, denna gång i längd. Hon tre hopp inom 4cm där det längsta blev 4.31 vilket är dryga 10cm från tidigare somras PB. Tove representerar nästa vecka Skånelaget i just längd, tresteg och diskus.F12
Filippa P O – I släggan där Filippa jagar sin gamla tränare Cajsa Jönssons klubbrekord på 26.27 fick hon inte riktigt till rotationerna denna dag, det blev en tredjeplats på 21.54. Någon chans till senare i år. Efter att inte riktigt ha lyckats i släggan sprang hon istället ett mycket fint lopp 600m där hon tog ikapp en lucka med 300m kvar och spurtade precis förbi till en seger och nytt PB på 1.55.68.
Lärke L L – Gjorde sin andra tävling på 60m där det blev nytt personbästa på 9.41, vilket nästan räckte till final. Hon fortsatte sedan att hoppa längd där hon hoppade PB med 3.67. Det ska bli spännande att följa Lärkes fortsatta resa som började på friidrott i vintras. Kul när kommer nya och vill börja köra friidrott i klubben!
Noor W – Inledde som oftast denna sommar med att vara först ut av alla tävlande och sprang återigen ett fint försökslopp på 60m med tiden 8.97 i finaler där hon ej fått ut allt ännu blev det liknande tendenser denna gång med en tid på 9.28, så här finns saker att bygga vidare på inför inomhussäsongen. I längden ville det inte stämma alls idag (3.88). I höjden där energi var låg delvis p.g.a. värmen gjorde hon några bra hopp även om att här finns mer att hämta när kroppen är helt med. Hon stannade på 1.20.
Olivia L – Sprang i samma heat som Noor på 60m och sprang i mål på 9.37 och nytt PB, strax utanför finalplats. I längd hoppade hon återigen strålande och tangerade sitt nyligen nysatta pers på 4.01. Efter lite bad och vila på hemmaplan kom hon tillbaka för att springa 600m i samma heat som Filippa där hon sprang ett kanonlopp och persade med flertalet sekunder på fina tiden 2:04.12, det ska tilläggas att Olivia tävlade i alla grenar mot ett år äldre.
P12 Oskar C – som satsar på mångkamp började dagen med att hoppa längd. Där blev det en väldigt jämn och stabil serie (4.37, 4.28, 4.35 & 4.35 slutligen ett silver. I kula blev det tävlingsdebut i en för Oskar ovanlig gren där han stötte 6.70. Dagen avrundades med favoritgrenen höjd där han så sent som i torsdags satte pers med 1.54. Efter en dag med fler grenar var inte energi på allra topp men han gjorde ändå en väldigt fin insats och stannade till sist på 1.47 och blev 2: a. Oskar har höjt sin lägsta nivå flera centimeter denna utomhussäsong.
Grundstenarna i att tävla, inte minst som ung är att det ska vara enkelt, prestigelöst och kul, det tror vi bygger framgångar på sikt!
I en del av detta arrangerade vi idag Heleneholmshoppet i längd under träning där vi även bjöd in lokalföreningen MAI. Kvällen blev lyckad med perfekt väder, fina resultat och stärkt gemenskap både internt och över klubbgränserna!
Nästa torsdag fortsätter vi med höjd och tresteg. Sedan blir det Heleneholmsspelen 24 september för våra allra yngsta aktiva (< 11 år) som blir ännu mer avskalat!
En fin höst väntar med andra ord där vi fortsätter bygga vidare!