Tillbaka till rötterna mot framtiden – Sportsliga framgångar

Vi närmar oss sakta sista delarna av serien ”Tillbaka till rötterna mot framtiden” där dagens inslag är den 9:onde och nästsista. Likt vi beskrivet under dessa veckor finns det många olika utgångspunkter och idrottsvärden som man kan applicera på en idrottsförening. Tidigare inslag hittas nedan.

Del 1 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Klubbkläder
Del 2 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Idrottsanläggning
Del 3 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Framtidstro
Del 4 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Gemenskap
Del 5 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Ledare
Del 6 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – CSR
Del 7 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Engagemang
Del 8 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Arrangemang

Tillbaka till rötterna mot framtiden – Sportsliga framgångar


Idag ska vi ta upp ett ämne som i sig kanske egentligen inte är viktigast för en idrottsförening men ändå har en betydande central roll, likaså i Heleneholms IF och det är sportsliga framgångar. Heleneholms IF har en gedigen historia bakom sig och precis som under ledaravsnittet kommer inte alla framgångar att kunna täckas men det känns ändå rimligt att lyfta några personer som har gjort ett betydande avtryck under åren. Analyserar man våra klubbrekord kan man utan tvekan påstå att dessa resultat är bland de bästa i landet från ung ålder upp till elit/veteran. Detta är ett dokument som säger ganska mycket vilken fantastisk verksamhet vi haft genom historien och hittas här: https://heleneholmsif.se/friidrott/wp-content/uploads/sites/4/2023/10/Klubbrekord-utomhus-uppdaterad-2023-10-04.pdf


Klubbens första SM-guld togs av Kjell Alm när han blev mästare på 100m på klassiska Stockholm stadion 1950 med tiden 10,8 vilket även gav en landslagsplats det året.

Sprinttraditonerna fortsatte även hädanefter där Familjen Lövgren med Sven-Åke, Margaretha (Larsson) och sonen Patrik Lövgren skördat stora framgångar.  Sven-Åke gjorde en repris på Kjell Alm och tog sitt första SM-guld på Stockholm stadion 1963, det blev däremellan mängder med silver/brons på 100m, 200m & 4x100m innan andra guldet togs på hemmaplan på då 10-åriga Malmö stadion via att Heleneholm tog guld på 4x100m. Stafett blev ett signum för Sven-Åke och han ledde senare vidare verksamheten framgångsrikt på ledarnivå där det blev över 34 år. I Heleneholms 50 års jubileum skrift går han under namnet ”Den meste Heleneholmaren” och det är inte svårt att förstå varför.

Margareta var redan som ung snabb och sprang vid 16-års ålder på 12,2. Hon var en av de som så småningom visade vägen för andra, att lilla Heleneholm kunde utmana MAI. Hon tog sitt första SM-guld 1971 på 200m och följde sedan upp det med ytterligare tre guld på 100m/200m och innehavare av ett svenskt rekord. Tyvärr kunde karriären och meritlistan blivit än längre om inte skador satt stopp. Som bäst blev det 11.68 på 100m och 24.07 på 200m som 50 år senare fortsatt är klubbrekorden. Margareta gifte sig sedan med ovannämnda Sven-Åke. Med två snabba föräldrar var det kanske inte så konstigt att sonen Patrik Lövgren också skulle ha snabbhet i blodet.

Patrik som var aktiv under 90-talet och början av 00-talet som fick en fin karriär, inte minst på den korta distansen 60m som sprangs inomhus. I denna gren hade han fortsatt det svenska rekordet kvar (tangerat) fram tills år då det slogs av Henrik Larsson, vilket även var Heleneholms sista på seniornivå att slås. Tiden på 100m blev 10.30 och ovanstående tid 6.58 som fortsatt är gällande klubbrekord.

 Patrik vann under karriären 8 SM-guld och deltog även på ett antal stora internationella mästerskap (en del i MAI). En unik familj som satt enorm prägel historiskt på klubben.

Johnny Kroon var medeldistansare som redan vid ung ålder gjorde stora avtryck (t.ex fortfarande innehavare av klubbrekordet på 600m i P11 och satte inofficiellt världsrekord på 1500m för 12-åringar 1972.). Johnny tävlade på hög internationell nivå och 1985 slog han det svenska rekordet på 1500m som skulle stå sig i hela 34 år, på sista tiden som en form av spökrekord där flera löpare var ynka hundradelar ifrån ett antal säsonger. 2019 slog till sist Kalle Berglund rekordet och senare Andreas Almgren. Johnny vann nio SM-guld, ett silver och två brons samt tävlade både på EM och VM (några för MAI). Tiden och klubbrekordet är fortsatt 3:36,49 och idag 5:e bäst i Sverige.

Carina Andersson dotter till en av förenings största ledare (Arne Andersson) var den första kvinnan i Sverige att hoppa över 1.80. 1975 tog hon SM-guld och tog även utöver det några fler SM-medaljer. Som höst blev det 1.84 som än idag är klubbrekordet

Om Johnny Kroon var stjärnan på medeldistans så var Tommy Persson vår stora löparstjärna på längre sträckorna. Han inledde sitt första marathon med att slå svenskt rekord (visade sig senare att banan var för kort för att räknas). Han blev uttagen som 26-åring att löpa OS i Moskva där det blev en 30:onde plats. Kort därpå slog han det nordiska rekordet på 2:11.02 i ett lopp i USA vilket är vårt klubbrekord och står sig fortfarande väldigt högt i listorna bland svenska löpare (7:a genom tiderna), där fem av dessa har kommit senaste åren. Tommy deltog även vid OS i Los Angeles där han tvingades bryta och deltog även i EM i Athen. 1985 vann han erkända Stockholm marathon. Totalt blev det 10 SM-guld varav 1981 tillsammans med två andra Heleneholmare som förgyllde en unik trippel på 10 000m. (silver Hans Segerfeldt och brons Olof Salmi). En världslöpare som satt sin prägel på historien.

Caroline Isgren började träna i Heleneholms IF som 10-åring och kom senare att bli flerfaldig svensk mästare i kula där hon också var första med att nå över 16 meter med 16.03 1988, vilket förbättrades med en cm 1992 och fortsatt är gällande klubbrekord. Till en början var det inte självklart att det skulle bli kula, hon provade på bl.a spjut, diskus och handboll men skada i armen gjorde att hon började fokusera på kula. Totalt blev det 5 SM-guld och flertalet silver mellan 1983 och 1993 och många landskamper i gulblått.

En annan kastare som skördat stora framgångar i klubben innan han gick över till MAI är Jimmy Nordin som på hemmaplan 1999 bärgade sitt första SM-guld. Det blev senare totalt 11 guld och flertalet internationella mästerskap i början av 00-talet. Som längst blev det 19.74 i våra färger som är klubbrekordet. Även Tracey Andersson som tagit en del SM-guld och varit med flertalet gånger i landslaget kastade slägga i föreningen några år i mitten av 00-talet och har fortsatt klubbrekordet på 64.85.

En av våra mest talangfulla sprinterlöpare någonsin är Rikard Rasmusson som tog en silverplats på 400m vid junior-VM i Seoul 1992. Som senior gick karriären kanske inte spikrakt uppåt men det blev fyra SM-guld, ett individuellt i klubben och tre i stafett (med MAI). Hans snabbaste lopp kom från ovanstående VM och blev 46.07 som är klubbrekordet.

Genom åren har vi också haft många duktiga mångkampare där vi dominerade SM under några år i början av 90-talet. Mellan 1990–1996 tog klubben sju raka segrar i tiokampen genom Sten Ekberg x3, Einar Cronstedt x1, Glenn Håkansson x1 och Robert Wärff x2. Även Kristina Wärff (Rosenqvist) tog SM-guld i sjukamp 1992.

Gunnar Nilsson som började i klubben som väldigt ung (se bild) är vår fortfarande aktiva löparveteran som på senare år satt flertalet svenska och nordiska rekord på diverse långdistanser. Hans finaste insatser hittas dock kanske inte på banan utan snarare i verksamheten där han bidrar och bidragit med så mycket andra värden genom åren. En klar lysande stjärna!

En annan veteran som är fortsatt aktiv och haft fina framgångar förr är Carl-Magnus Bergh ”CM” som har två SM-guld från 1975 i bl.a Marathon. Genom åren har han gjort mängder med fina långlopp och hans PB på maraton är från ovanstående SM med 2:17.45 där han under två år tävlade för Solvikingarna.

Under början och mitten av 00-talet hade vi flertalet triathleter bland sverigeeliten i både herr och damklasserna på olika distanser.

Vi har också några aktiva som skördat större framgångar utanför fridrotten. Karl-Erik Nilsson
som då och då stötte kula som omväxling i klubben vann OS-guld i brottning 1948 i London.
Som ung var en av MFFs största spelare i modern tid Markus Rosenberg aktiv i klubben och har ett klubbrekord på 5x60m i P11 från 1993.

Heleneholms IF har även haft vissa framgångar i andra idrotter än de vi ser idag. T. ex har vi tidigare haft en basketsektion, handbollssektion och bordtennissektion som förmodligen är okänt för relativt många.

Summerar vi vår historia finns det mängder av sportsliga framgångar att hitta där ovanstående bara är en bråkdel av dessa. Något som är unikt är att majoriteten har fostrats i Heleneholm sedan de var unga, det är få som blivit ”värvade” som lysande juniorer/seniorer, vilket är ett bevis på hur vår breddverksamhet där alla oavsett ambition från unga år tas hand om får chansen att växa utifrån sina förutsättningar och där några senare blommar ut till nationella toppaktiva. Detta är värden som än idag till stor del lever kvar i vår kultur. En stor anledning till detta kan tänkas vara en stor kontinent bland ledare och att vi sedan klubben grundades 1939 egentligen alltid setts som ”underdogs” i staden även om vi under vissa perioder varit större.

 Vi har alltid byggt vår egen väg och haft en balans mellan att vara en elitförening och en förening som fostrar ungdomar, äldre och finnas till för alla oavsett ambition. I dagsläget är vi i ett läge där vi håller på att bygga upp vår verksamhet från grunden igen likt vi sett många gånger genom vår historia med klubbhjärta och klubbidentitet. Ambitionen inom kommande åren är kanske inte att nå dit vi en gång varit men ta lärdom av vår historia och fortsatta utveckla och fostra våra aktiva så att alla som vill det ska kunna bli så bra som möjligt. Inom en förening finns det många andra världen som väger tyngre än sportsliga framgångar och om inte annat är Heleneholms IF ett tydligt bevis på det. Vi står idag utan större elitaktiva trots det står vi med en stadig verksamhet som bara blir starkare för varje år. Bara att imponeras över vårt förflutna och beundra vår framtid.

SM och SKM 10 km Landsväg

I helgen var det SM och SKM 10 km landsväg i Ystad.

Vi hade flera fina prestationer

M
Linus Eckerbom 36:08,5
M50
Rickard Andersson 37:13,2
M55
Jörgen Holmqvist 43:13,2
K35
Anna Isaksson 44:41,2 SKM Guld
K45
Marina Stoltz 39:09,6 SM Brons, SKM Silver
K65
Barbro Liljequist 53:25,2 SM Brons, SKM Brons

Tävlingsrapport från USM & MIC

En intensiv friidrottshelg är över där vi haft en aktiv uppe på USM i Västerås, flertalet ungdomar/veteraner som satt nya personbästa på hemmaplan under Malmö Indoor Challenge samt Marie som förbättrade sitt svenska rekord i framerunning 800m.

På USM i Västerås hade Johannes K tagit sig upp för att tävla på 60m och längd. På 60m blev det nytt personbästa där han sprang under 8 sekunder för första gången på 7.95. I längd fick han inte riktigt till det denna dag och stannade på 5.22.

I Malmö avrundade många av de aktiva sin inomhussäsong. Många stod för imponerande insatser med många PB där en tävlingsrapport hittas nedan.

KS Framerunning R-72Marie Lander – Under lördagen förbättrade Marie sitt nyligen nysatta svenska rekord på 800m i framerunning när hon sprang solo på 3:55.76. Detta var tjugo sekunder bättre än under SM.

KS
Lovis O – Sprang in på tangerat personbästa på 60m. I längd blev det 4.25 och i tresteg fick hon inte riktigt det att stämma idag och hoppade 8.85.

Selma F – Sprang in på nytt personbästa på 200m med 30.49 och tog ett brons. Även i 60m gjorde hon sitt snabbaste lopp och sprang in på 8.77.

F17 Alice N – Tävlade i kula och fick i väg en bra stöt med 9.52, 20 centimeter från perset.

F14 Saga L – Tävlade i längd och hoppade 3.13.

F13 Adrianna K – Visade återigen prov på att snabbheten blivit stark under inomhussäsongen när hon satte nytt personbästa på 60m för tredje tävlingen i rad med 9.45 och även på 200m med tiden 32.95. I längd blev det 3.55 och i kula blev det 5.40.

Hedvig G – Hade en fin helg i hoppgrenarna längd och tresteg. I längd blev det under lördagen nytt tangerat personbästa och under söndagen fick hon till flertalet fina hopp i tresteg och ökade sitt personbästa från tre veckor sedan med ca en halvmeter till 8.90.

Smilla K – Hade lite problem med att få ansatsen att stämma till en början i höjden men kämpade sig vidare till högre höjder och vände så småningom trenden och tog sig upp på sina högsta nivåer där hon hade tre nya bra försök på 1.40. Förhoppningsvis kommer fullträffen på Götalandsmästerskapen om två veckor. I kula blev det 8.00.

Tove O – Hade en väldigt lyckad helg där hon tog med sig hem två nya personbästa i tresteg och kula. I tresteg blev det en fullträff när hon ökade sitt två veckors gamla pers även hon med runt halvmetern till 9.21. Detta gav ett brons. I kula blev det en ännu längre ökning än en halvmeter av personbästa när hon stötte 8.64.

F12 Filippa P O – Hoppade längd där hon var fem cm under nya personbästat (3.33). Hon provade även på kula för första gången i tävlingssammanhang där hon stötte 5.16.

Noor W – Visade återigen att snabbheten finns kvar även i slutet av säsongen. I 60m blev det två jämna lopp i försök (9.14) och finalen (9.15). Detta gav ett silver. I höjd hade hon en liknande resa som Smilla där ansatsen och känslan inte fungerade till en början. Efter att ha kämpat sig vidare vände trenden även här och slutade på nya försök på personbästa höjd 1.31, stannade på 1.28.

MS
Zeth S – Fick en bra resa i loppet där han kunde hänga på strax bakom fronten. Farten höll bra i ca 700m där han sedan stumnade något. Vi ser nu framemot en spännande utomhussäsong där två minuter ska underskridas.

P13 Anton F – Hade en stabil insats på 60m men kände att han inte fick till riktiga lyftet, 8.57 är strax bakom personbästat.

P12 Oskar C – Fick vända många silverplatser till att äntligen få stå överst på pallen i höjd. Han hoppade först över nya tangerade personbästat 1.40 där han stod klar som segrare, sedan satte han först nytt personbästa på 1.42 och sedan ytterligare ett på 1.44. En lyckad avslutning på inomhussäsongen. Oskar sprang även 200m på 32.16.

Vilmer O – Stötte kula där det blev nytt personbästa med 4.70.

M55Anna Isaksson – Hade ett fint lopp på 400m och satte nytt personbästa på 1:11.85 där det blev silver i K35-klassen.

M55 Stefan Magnusson – Sprang både 3000m och 400m under samma dag, där det blev silver och säsongsbästa på 400m (1:15.69) i M55-klassen. På 3000m blev tiden 11:49.68.

Jörgen Holmqvist – Sprang 3000m med tiden 11:55.60.

K65
Barbro Liljeqvist K65 – Sprang 3000m på tiden 15:23.71 där det blev ett silver i K65-klassen.

Även många yngre än 12 år tävlade. Dessa resultat sammanställs ej i officella resultatlistan utan hittas individuellt på https://easyrecord.se/result?lg7XEE

Stort grattis till alla!

Stor mästerskapshelg i friidrott

Denna helg är en stor mästerskapshelg inom friidrotten. I Uppsala arrangeras USM15-16, i Sollentuna utanför Stockholm arrangeras USM/JSM och i Kalmar tävlar veteranerna (35 år +) i olika åldrar.

På USM Uppsala har vi fyra deltagare på plats: Moltas A (800m), Selma F (80m & 300m), Lovis F (80m, längd & tresteg), Alice N (kula & diskus). Redan under gårdagen gjorde Selma och Lovis SM-debut utomhus när de sprang 80m försök & Lovis hoppade längdhopps kval. Resultaten nedan:

Lovis O: 80m 11.64, Längd: 4.21
Selma F: 80m 11.84

PÅ USM/JSM i Sollentuna har vi Emma L på plats,
Emma som för två år sedan tog USM-guld på denna arena i längdhopp deltar nu i 400m & 300m H. Det kan bli en tuff dubblering då båda grenarna körs idag men vi vet att Emma är stark!  

På veteran-SM i kalmar har vi Babro Bengtson K55, Peter Josefsson M60 & Mats Blomberg M65 på plats. Barbro kör igenom alla kastgrenarna, Peter tävlar i kula & längd medan Mats kör kastgrenarna kula, diskus & spjut. Redan under gårdagen tävlade ovanstående gäng. Där det bl.a blev ett SM guld i spjut och en brons i vikt för Barbro. Stort grattis! Resultat från gårdagen:
K55 spjut – Barbro Bengtson 27.31 (GULD)
K55 Vikt – Barbro Bengtson 11.07 (BRONS)
M60 kula – Peter Josefsson 8.37
M65 kula – Mats Blomberg 8.37
M65 diskus – Mats Blomberg 23.73

Vi önskar alla våra aktiva och ledare ett stort lycka till med återstående grenar

Rapport från SM

I helgen gick SM i friidrott på Ryavallen i Borås under relativt dåliga förhållande med runt 13c och regn under lördagen då två av våra aktiva som åkt upp tävlade, Adrian Mehic på 800m och Emilia Wamsler i diskus.

Emilia Wamsler i diskus försök

Lördagen inledes med att Emilia Wamsler gjorde debut i senior SM vid försöken där tolv främsta skulle ta sig vidare till söndagens final. Tyvärr fick Emilia inte kastningen att stämma helt denna dag och stannade på 41.36 (pb = 47.06), vilket var ca metern för kort för att hamna bland dem tolv bästa denna gång. Emilia är ung och har framtiden framför sig, att känna på hetluften och tävla mot dem allra bästa diskuskastarna i Sverige i helgen har med stor sannolikhet bidragit till många erfarenheter rikare att ta med sig. Även om resultat inte blev så långt som hon hoppats på, finns det därmed annat att ta med sig som hon förmodligen kommer ha nytta av i framtida mästerskap och stora tävlingar.

Adrian Mehic på 800m försök

Under sen eftermiddagen sprang Adrian Mehic försök på 800m. Även här var förutsättningarna tuffa. Tre försök varav två vidare direkt på placering + tre bästa tiderna. Adrian hamnade i ett tufft heat innehållandes bl.a. svenska rekordinnehavaren Andreas Kramer, som styrde fältet från front. Adrian hängde på hyfsat och avslutade starkt genom att slå två andra i spurten vilket innebar en 6:e plats i heatet. Tiden stannade på 1.55,62 vilket innebar nytt personligt rekord med några tiondelar trots usla väderförhållanden. Tidigare PB var från -17 så det var kul att se Adrians löpning. Nu är det bara att fortsätta på detta spår under nästa säsong.