Fin helg för våra aktiva på Pallasspelen

Skånes största inomhustävling Pallasspelen som vi själva är en av arrangörerna i avgjordes i helgen där flertalet av våra aktiva fick väldigt fina tävlingar och för de som inte riktigt fick till det denna gång visades ändå prov på kämpaglöd, kamratskap och nya erfarenheter rikare. Det är underbart att följa utvecklingen och se våra aktiva skapa allt större gemenskap och nå nya nivåer. Vi passar också på att säga stort tack till alla funktionärer som gjorde tävlingen möjlig, er insats går inte att beskriva i ord, den är extremt värdefull och uppskattas av alla tävlande. Också ett stort tack till våra ledare som lyfter våra aktiva och bidrar till den framgång och glädje vi ser under tävlingar. Nedan kommer en enklare sammanställning av våra aktivas helg:

Lovis O F17 – I längden hade svårt att få ansatsen att stämma under den tidiga morgonen i längden. 4.31 innebar trots allt en tredjeplats. En tävling något senare på dagen och där hon får till hoppningen lär ge pers med flera decimeter. I tresteget dagen innan finns det också stora mängder att hämta när hoppningen sitter i alla hopp.

Kathii B F15 – Sprang 60m under lördagsförmiddagen där det blev en tid på 8.80 vilket är en tiondel från hennes PB. Senare på kvällen blev det 200m där hon sprang in på 30.42 i hennes första tävling i grenen. Kathii började med friidrott i höstas och börjar få allt mer rutin på tävlingar. Skoj att se en aktiv komma in ”senare” i verksamheten och ta för sig direkt på tävlingar.

Hedvig G – F14 Stod för en fin insats på löparbanan under lördagen där hon först sprang ett stabilt 1000 m lopp på 3:36.14 för att sedan ca två timmar senare springa in för andra gången på två veckor under 30 sekunder och återigen ett nytt PB på 200m, 29.65. I längd blev det PB med planka, 4.20 men det vill inte riktigt lossna än. I tresteget blev det en fjärdeplats 5 cm bakom pallen efter att ha blivit omhoppad i sista omgången, 9.38. Förhoppningvis flyger hon långt i hoppgrenarna om två veckor.

Adrianna K – Spranng tidigt på söndagsmorgonen 60m försök där hon var dryga 20 hundradelar bakom sitt PB på 9.23, det är bara en tidsfråga innan vi ser en tid under 9 sekunder för Adi. På 200m blev det nytt inomhus PB med 31.06. Även i kula blev det nytt PB med 6.82. I längd 3.78 precis som på 60m är hon snart över ”dröm” 4m.

För våra F13 tjejer blev det en glödhet helg.

Noor W F13 – Inget kunde stoppa Noor under helgen där hon lyckades bevara energin från start till mål. Under lördagen slog hon återigen till med nytt PB i längden. Inför hade hon sagt att hon skulle hoppa över 4.50 m och i sista omgången slog hon till med finfina 4.55. I en högklassig tävling räckte det till en 4:e plats efter ett sämre andra hopp. I 60m sprang hon först in på ett nytt PB i försöken på 8.70 och lyckades sedan bevara farten, vilket hon ibland haft svårt för till finalen där det blev 8.72. Två kanonlopp och en silverplats. I höjd blev det ett tangerat PB med 1.30. I tresteg som var hennes andra tävling någonsin i grenen visade hon hög klass när hon slog till med 9.80 i första omgången. Detta räckte till en ny silverplats. Helt enkelt en högklassig helg för denna tjej!

Filippa P O – En annan tjej som hade fina framgångar och som fick stiga upp överest på pallen var Filippa som vann en av hennes favoritgrenar 800m med två sekunder och på ett nytt PB med tiden 2:45,21. Under söndagen blev det ett 60m lopp på 9.48 (strax bakom PB). I kula fanns inte riktigt styrkan och energin för denna gren denna dag.

Alice S – Gjorde ett utmärkt lopp på 800m i samma heat som Filippa ovan. Hon förbättrade sig PB från tidigare i höstas med imponerande 10 sekunder i sin blott andra tävling någonsin. En härlig utveckling som vi tycker är väldigt kul att följa!

Lärke L L – Körde under lördagen längd där hon hoppade nytt PB med 3.78, precis som för Adi är 4 meter nu väldigt nära. På 60m sprang hon i samma heat som Filippa och var dryga 2/10 bakom sitt PB med 9.21.

Olivia L – Olivia fick känna på hur det känns att både ha motgång och medgång under samma dag. I 60m fick hon inte riktigt till det som önskat och hade också lite otur när hon missade finalen efter tusendelsgranskning på 9.44. I längden någon timme efter tog hon dock stor revansch och satte ett nytt snyggt PB med 4.29. Detta innebar en fin silverplats. I höjd tangerade hon sitt pers i sin andra tävling i grenen på 1.20.

Zeth S – Under lördagskvällen sprang Zeth 400m på 54.54 vilket var en putsning med 1/100 från Växjö föregående helg. Undertecknad som tränar med Zeth vet dock att det finns mer att hämta. Under söndagen var det dags för årsdebut på 800m där han drog stora delar av loppet. Zeth gjorde ett fint lopp i drygt 600m sedan orkade han tyvärr inte denna gång sista varvet fullt ut men tog sig i mål på 2.03,57 snart är han under 2.00.

Oskar C P12 – Var den aktiv som nog hade mest otur i helgen där det blev tre fjärdeplatser av fyra möjliga starter. Efter att ha haft lite ont i knät sedan några veckor tillbaka valde han denna gång att stå över specialgrenen höjd för att inte riskera att det skulle bli värre Under lördagen hoppade han stabilt i längden där han hoppar med andra benet, 4.52. I tresteg tävlade han för andra gången någonsin och hoppade långt med 9.66 och ett nytt PB. I kula blev det 8.18 vilket är precis bakom PB. Han valde även för honom att ställa upp i kraftprovet 800m där han hängde på så gott han kunde och blev till sist tvåa i heatet drygt en sekund bakom segraren, 2.47:73 och ett nytt PB.

Vilmer O – Tävlade i kula under söndagen där han inte riktigt fick till sin rotation denna gång som han imponerande kör med. Med 9.45 var han drygt 20 cm bakom sitt PB från tidigare i höstas. Kortsiktigt är det möjligtvis inte en vinst men långsiktigt kommer Vilmer tjäna stora längder på att redan nu börja med rotation. Tålamod är nyckeln för framgång vilket vi inte tvekar om att Vilmer har.

Några av våra veteraner var också i farten i kulan under lördagen.

Magnus A – Stötte iväg kulan 8.30.
Bengt A – Stötte iväg kulan 9.37.

Utöver ovanstående aktiva hade vi ganska många yngre som också tävlade på denna tävling. Dessa redovisas dock enligt regler inte i officella resultatlistan och hittas istället på respektive individuellt resultatkort. Bra jobbat alla aktiva här, kul att se er glädje trots stor nervöshet och förväntan.

Klart är att Heleneholms IF är på gång uppåt!

Tillbaka till rötterna mot framtiden – Arrangemang

Det har blivit dags för åttonde delen i serien tillbaka till rötterna mot framtiden. I detta avsnitt blir det återigen mer konkret historia snarare än symboliska ”idrottsvärden”. Övriga delar i serien hittas nedan.

Del 1 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Klubbkläder
Del 2 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Idrottsanläggning
Del 3 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Framtidstro
Del 4 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Gemenskap
Del 5 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Ledare
Del 6 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – CSR
Del 7 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Engagemang

Temat vi ska blicka tillbaka lite på idag har likt föregående ämnen haft stor betydelse för klubben, där vi alltid varit flitigt aktiva och haft gott rykte som i grunden ser liknande ut idag som förr trots att tiderna förändrats, våra arrangemang! Nedan kommer lite kort historisk beskrivning om några av de arrangemang vi haft genom åren där en del utvecklas något mer. En del av dessa existerar än idag medan många har bytts ut mot liknande eller också försvunnit helt. Tydligt är att vi skapat goda sportsliga förutsättningar i Malmöregionen och underhållit flertalet generationer med våra olika tävlingar. Främst tack vare väldigt fina tävlingsledare, tävlingsorganisatörer och volontärer som mött de tävlande.

Vi börjar med det loppet som är aktuellt i helgen, klassiska terrängloppet Yddingeloppet som numera arrangeras i Bokskogen. Detta är ett av Sydsveriges äldsta lopp med en väldigt lång och spektakulär historia bakom sig där det i år arrangeras för 57: onde gången. Många minnen och stora löpare har därmed passerats sedan loppet hade sin premiär 3 december 1967 arrangerat av dåvarande Orienteringssektionen. Vid första upplagan startade blott 30 löpare och första segraren blev Jan Hansson. Från början hette loppet ”Yddingen runt” och arrangerades vid Enighetshusen för att två år senare flytta till Hemvärnets Yddingeläger vid Holmeja. Loppet gick på denna tid runt Yddingesjön. Det var inte förrän flera år senare som loppet flyttades till dagens startplats på Torup och fick namnet Yddingeloppet. Numera brukar omkring 1200–1500 delta på detta anrika lopp som vi är stolta att arrangera. Vi ser fram emot en ytterligare fin tävlingshelg i Bokskogen!

Heleneholm var tidigt en föregångare i landet, 1953 arrangerade vi Sveriges första inomhusgala på MFF-stadion (nuvarande fair-play stadion) där inbjudan syns på upplagd bild. Dåvarande eller kommande höjdhopps världsstjärnor ”Svängsta” Svensson, Arne Ljungkvist och Bengt Nilsson fanns med och tävlade. (Källa: Heleneholms IF Jubileumskrift 50 år).

Under ett antal år var vi med och arrangerade Påga/tösamilen som är grunden till det som senare blivit populära stadsloppet ”Lundaloppet” som IFK Lund numera ensamt arrangerar under våren.

Vi var länge en flitig arrangör av stafetter i ”parkmiljö”. Parkstafetten var en stor klubbtävling för löpare i Beijerspark som innebar stor prestige mellan flertalet friidrottsklubbar. Företagsstafetten var ett liknande arrangemang tillsammans med basketklubben Malbas där företag sprang olika sträckor runt en bana i Pildammsparken. Båda två var väldigt uppskattade arrangemang på sin tid som tyvärr lades ner. Ett saknat inslag som skulle stuckit ut i dagens arrangemangskalender och som skulle kunna vara intressant att på sikt försöka återstarta i någon form.    

I samband med Malmöfestivalen arrangerade vi ett stort motionslopp som kallades ”Löparfestivalen” som sprangs strax utanför Festivalområdet. Loppet lades ner i början av 00-talet. Ungefär vid samma tid lades ett annat uppskattat motionslopp för barn ner i Folkets park där det sprangs ett varv i parken på ca 1-1,5km bredvid dåvarande karuseller som fanns här då. Till en början hette loppet ”Dumleloppet” då Dumle var med och sponsrade men fick sedan passande namnet ”Karuselloppet”.

1995 gjorde det lopp som idag är klubbens viktigaste motionslopp för ekonomin entré när Blodomloppet arrangerades för första gången med syfte att uppmärksamma blodgivning och hälsa. Loppet har växt år efter år och har haft sin främsta deltagarperiod i mitten av 10-talet. Under stora delar av loppets historia har loppet utgått från Heleneholms IP och vidare ut i stadsområdet Fosie men 2013 flyttades loppet till Bulltofta rekreationsområde i ett försök att ge bättre förutsättningar att växa ytterligare. Idag har loppet runt 5000 deltagare och vi siktar på att komma tillbaka till ”guldåren” innan pandemin där över 7000 deltog. Även Lilla Blodomloppet för de allra yngsta löparna ingår också i arrangemanget. Bulltofta var redan tidigare bekant för föreningen genom ”Tjejgåing” som arrangerades här innan det lades ner.

Under slutet av 90-talet och första decenniet av detta sekel arrangerades det flitigt en intern friidrottstävling för våra alla minsta i form av en trekamp som var som en jättelång mångkamp som höll på över flera tillfällen. Ett bra och fint sätt att skola in barnen i tävlingsvanor och skapa klubbkänsla. Namnet på arrangemanget var HIF-cupen. Idag finns liknande arrangemang om än inte lika intensivt i form av Heleneholmsspelen.

Sedan flera år tillbaka har klubben inlett nyårsaftonen för många i staden med ett motionslopp på förmiddagen runt Pildammsparken kallat Sylvesterloppet. Ett uppskattat och ganska enkelt arrangerat lopp där vi i år kommer behöva hjälp med personer som vill driva detta fina lopp vidare för att inte riskera att det ska behöva läggas ner. Kontakta gärna klubben vid intresse om man skulle vilja driva detta i någon form.

I Mitten på 10-talet gjorde Malmö Triathlon debut i centrala Malmö där Heleneholms Tri-team var en viktig delarrangör. Tanken var att ett EM skulle gått i Malmö under 2020 men likt mycket annat fick arrangemanget tyvärr ställas in p.g.a. covid. Loppet har ännu inte kommit tillbaka sedan denna period, återstår att se om det blir så!

Debut vid ungefär samma tidpunkt gjorde även Varvetmilen (Göteborgsvarvet) som idag blivit ett uppskattat millopp på vårkanten inför Göteborgsvarvet. Loppet ingick till en början i Heleneholms marathon/halvmarathon som gick runt Fosie men 2020 lades dessa ner och numera står Varvetmilen på egna ben.

2019 arrangerade vi ett motionslopp på Ribban för Malmö stad under SM-veckan som denna sommar gick i Malmö. Speciellt med loppet var att det gick i kvällsskymningen och premiäråret blev väldigt lyckat där löparna fick springa i en fantastisk solnedgång, passande hade loppet namnet ”Sunset Run”. Planerna var att fortsätta arrangemanget men pandemin ville även här annat, återstår att se om vi kan bygga upp detta magiska lopp igen.

Sedan Atleticum byggdes 1992 har vi varit flitig arrangör av inomhustävlingar. Sedan flera år är Julchansen, Atleticumsspelen och Pallasspelen där vi är delarrangör våra tre återkommande. För den som inte känner till Julchansen hette den från början ”Sista chansen”, där tanken var att ge alla en sista chans att tävla i sin åldersklass. Tyvärr ville svenska friidrottsförbundet annat 2017 där tävlingen skulle ingå i kommande inomhussäsong år vilket gjorde att syftet blev tvärtom, en första chans att tävla i sin nya åldersklass. Då tävlingen ligger relativt nära jul fick namnet därmed bli ”Jul-chansen”.

En stor del av rekryteringsbasen historiskt har kommit genom skolorna. Vi har stått som arrangör för flertalet skoltävlingar där dessa bl.a. kommit ifrån såsom Mjölkkannan, Fosiemästerskapen & Oxiemästerskapen.  

Utöver alla återkommande arrangemang har klubben vid flertalet tillfällen stått som arrangör för våra största och finaste tävlingar i landet. Stora friidrotts-SM har arrangerats vid ett antal tillfällen både inne- och utomhus, senast 2009 på Malmö stadion tillsammans med MAI och Pallas. Likaså har junior och USM arrangerats flitigt där senaste mästerskapet var 2016 vid USM i Vellinge där vi var medarrangör tillsammans med IFK Finish och IK Pallas.
 
Som ni ser ovan har Heleneholms IF en anrik historia med mängder av fina arrangemang och detta är bara en bråkdel av alla arrangemang som existerat genom åren. Allt har byggts upp till stor del tack vare engagerade medlemmar som vi lyfte och hyllade i förra veckans avsnitt. Utan er/dessa skulle vi aldrig kunna hålla en sådan hög nivå under så många år.
 
Trots att vi de senaste åren varit den mindre klubben i staden har vi fortsatt varit en föregångare när det kommer till att bygga skickliga arrangemang, detta är något som vi inte bör glömma bort och ska vara väldigt stolta över. I Heleneholm finns en speciell familjär kultur där man sluter upp för varandra och är med och bidrar för att skapa ett så bra arrangemang som möjligt. Bakom varje arrangemang finns en eller flera ledare som håller i taktpinnen.  Det finns här ett fint arv bland tävlingsledare/organiserade personer där kunskap och erfarenheter går vidare till den som tar över stafettpinnen, vilket gör att arrangemangen fortsatt kan hålla samma höga klass trots att ansvariga naturligt byts ut då och då. Hur framtiden ser ut på denna front vet vi inte men garanterat kommer en del av våra arrangemang att bytas ut, en del att fortsätta och förhoppningsvis en del nya att uppstå, för arrangemang ligger i symbios med föreningsidrott.

Resultatrapport från Pallasspelen

I helgen arrangerade vi Pallasspelen tillsammans med IK Pallas, IK Finish och IFK Lund i Atleticum. Med 2098 starter fördelat på 1052 deltagare och flera friidrottsstjärnor är detta en av sydsveriges största inomhustävlingar inomhus. Främsta prestationen stod Malmöiten Thobias Montler för när han hoppade världshoppet 8.10 i säsongsdebuten. Heleneholms IF vill tacka alla funktionärer som hjälpte till att genomföra tävlingen. Om två veckor 8-9 februari arrangerar vi Atleticumspelen som är något mindre tävling.

Då större delen av tävlingen filmades är det möjligt att se allt i efterhand:
Lördagens sändning
Söndagens sändning

Nedan hittar du resultat gjorda av Heleneholmare under helgen, många fina resultat och en del medaljer blev det.

Emilia:
60m: 9,07
Längd: 4.33
Kula: 7.64

Lovis:
60m: 9,70
Tresteg: 8.18

Selma:
60m: 9,30
Tresteg: 8.08

Julie:
60m: 9,50
Längd: 3.93

Hedvig:
60m: 9,91
Längd: 3.10

Noor:
60m: 10,51
Längd: 3.07

Linus:
60m: 7,39

Mattias O:
1500m: 3:51,26

Marc:
1500m: 4:12,40

Mattias J:
1500m: 4:38,20

Eric:
Längd: 3.84

Johannes:
60m: 9,54
Höjd: 1.25
Längd: 3.77

Anton:
60m: 9,43
Längd: 3.79

Valmar:
60m: 9,93
Kula: 5.50

Sammandrag från Pallasspelen

Vi tackar alla funktionärer, tränare, aktiva och övriga inblandade för en fin tävlingshelg under Pallasspelen där stora stjärnor tillsammans med barn tävlade under ett och samma tak. Nedan hittar du en summering av resultat från våra tävlande aktiva, där flertalet satte nya personbästa. Önskar man att se tävlingarna i repris, går dessa att se på länkarna nedan.

Vi påminner också om Atleticumspelen som är vår egna tävling 9-10 februari dit blickarna nu riktas. Detta är vår sista inomhustävling och här behöver vi hjälp under några timmar. Lördag 9/1 ca kl. 9-15 och söndag kl. ca 9-16. Maila kansliet att du kan hjälpa till: här

Pallasspelen dag 1
Pallasspelen dag 2

I F14 klassen deltog Ebony Tay i längd genom att hoppa 3.87

I F13 klassen hade vi flera aktiva som deltog. I höjden hoppade Elina Balagic 1.25.
Emilia Malmlöf hade en bra dag på hoppbanan och blev 3:a i längd på 4.75 samt 2:a i tresteg dagen efter med 9.61. I kula deltog Medina Husic genom att stöta 8.16.

I F12 klassen hade vi också flera aktiva igång under helgen. På 60m sprang Selma Ford 9,79 i försöken och Kajsa Bozaki Marcusdotter 10.20.

Kajsa hoppade 1.15 i höjd och 3.42 i längd samt stötte 6.43 i kula.

I kulan deltog också Ella Wesonius där hon stötte 5.70.

I F10 klassen hade vi Julie Petersen som tävlade. Julie blev 4:a i 60m på 9,90 och i längd 3.33.

Linus Malmborg – Vår snabba veteranfriidrottare sprang 60m – 7.62 i seniorklassen och 7.45 i veteranklassen (1:a)

I P15-klassen gjorde Albin Öberg debut i Heleneholm efter att ha gjort en övergång tidigare i år. Albin är medeldistansare och tävlade i 1000m och vann imponerande enkelt med ca 10 sekunder med tiden 2:46,03. Tiden innebär Sverigeetta med ca 1 sekund.

Vincent Larsson satte pers på 200m i P15 klassen genom tiden 27.72.

 I P14 klassen tävlade Gabriel Brycki i 60m (9,29), längd (4.40), tresteg (9.48)

I P13 klassen vann Isaiah Tay B-heatet på 800m 2:38,44, som blev något av ett ”taktiklopp”. Han tävlade också i längd (4.55) och höjd (1.30).

I P12 klassen gick Eric Noghi till final på 60m och blev där 5:a genom 9,22. Han hoppade också längd (3.91)

Johannes Karlsson valde att prova hoppa höjd med en åldersklass högre och det gick galant när han slutade 3:a med höjden 1.25. Johannes deltog också i sin rätta åldersklass i grenarna 60m 9.25 (4:a), 600m 2:23,17, längd (3.99) och kula (6.54)
På 60m i P11 klassen sprang också Théo Nourry 10,12 och slutade som 5:a i sitt försöksheat.

Rapport från Pallasspelen i Malmö 27-28/1

Under helgen pågick friidrottstävlingen Pallasspelen för fullt i Atleticum, Malmö där Heleneholms IF var en av fyra arrangörer tillsammans med IK Pallas, IK Finish och IFK Lund. I år var fler anmälda till tävlingen än på mycket länge vilket innebar ett fullspäckat schema från lördag förmiddag till tidig kväll på söndagen. Vi fick under helgen se många fina resultat och även en del svenska friidrottsstjärnor såsom Khaddi Sagnia, Erica Jardler och några till. Till tävlingen hade några klubbar tagit sig ända ifrån Färöarna och Norge och som vanligt var det även mycket deltagare från Danmark och södra Sverige. Vi tackar alla våra funktionärer som under helgen ställde upp för att tävlingen skulle fungera. Nu laddar vi om för Atleticumspelen som går om 2 veckor.

För Heleneholms aktiva blev det en rätt bra helg för de flesta som tävlade. Nedan hittar du en kortare summering av våra aktiva och deras resultat i helgen. En samlad resultatlista hittas här

MS 800m
Adrian Mehic -94 – 1.58,24 (2:a)

MS 1500m
El Mehdi El Khoajui -86 – 4.28,54

P14
Tim Lindskoug -04 – 60m: 10,02, Längd: 3.69

P13
Vincent Larsson -05 – 800m: 2:31,64 (4:a) Längd: 3,82
Gabriel Brycki -05 – Höjd: 1,35 (4:a) Längd: 3,98 Kula: 8,89

F13
Ebony Tay -05 –  800m: 2.42.22 Längd: 4,04

P12
Isiah Tay -06 – 60m: 9,07 Höjd: 1.30 (4:a) Längd: 4.51 (5:a)
Charlie Arvidsson -06 – 60m: 10,07 Längd: 3,47 kula: 5,66

F12
Emilia Malmlöf -06 – 60m: 9,14 Längd: 4,41 (3:a) Höjd: 1.20 Kula: 7.34
Elin Jönsson -06 – Höjd: 1.15 kula: 6.99

P11
Erik Noghi -07 – 60m: 9,33 (2:a)  800m: 2:05,82 (5:a) Längd: 3,80 (4:a)

F11
Selma Ford -07 – 60m: 10,13 600m: 2.20,91

VK
Fredrik Krantz -80 60m: 8.49 Längd: 4.41 Kula: 8.07
Kristian Kvarnerup Larsson -83 – 60m: 9.34 Längd: 3.91