Tillbaka till rötterna mot framtiden – Framtidstro

Dagens inslag tar oss inte riktigt lika långt tillbaka i tiden som föregående två veckor men har på ett sätt ändå varit helt avgörande för att föreningens verksamhet ska kunna bedrivas på det sätt som den gör idag med kanslipersonal och egen klubbstuga. Senaste två inslagen hittas här:

Tillbaka till rötterna mot framtiden – Klubbkläder
Tillbaka till rötterna mot framtiden – Idrottsanläggning

Det sägs att det är i motvind som draken lyfter och får ny kraft, det var precis vad som hände i föreningen runt 2016-2017 när friidrottssektionen nyligen lämnat tävlingssamarbetet i Öresund FK där IK Finish och IK Pallas också ingick. Vi var en förening som delvis hade tappat vår identitet. Många aktiva runt 13–14 års åldern försvann över till MAI, då aktiva saknade en koppling till ”nya” klubben och övriga valde kort därefter att sluta då gemenskapen bröts isär. Vi fick därmed ett stort glapp av en generation där många av dessa ungdomar senare skulle kunna blivit potentiella ledare för yngre grupper eller visa vägen för yngre generationer. Följden blev att vi hade väldigt få yngre aktiva och stod inte många steg ifrån ruinernas brant för att tappa vårt kansli, som skulle inneburit en verksamhet byggd helt på ideellkraft kommande år. Vi var helt enkelt tvungna till att ta ett krafttag om vår verksamhet.

En förening är aldrig större än dess medlemmars engagemang, vilket kan vara det finaste men också det mest sårbara vi har i svensk idrott (fundera gärna på det ett tag och vad du skulle kunna bidra med för att förbättra vår förening). Ett antal ledande personer och ledare bestämde sig för att vi skulle börja bygga om vår verksamhet från grunden, där vi skulle hitta tillbaka till våra rötter som under flertalet generationer fostrat mängder med barn- och ungdomar i Malmö. Vi skulle satsa fullt ut på våra yngsta grupper och bygga ett tydligt Heleneholms DNA från tidig ålder som skulle finnas med längs hela resan. För att lyckas med denna bedrift krävdes hårt arbete i form av engagemang, ledarskap och nytänkande, inget kommer gratis! En del personer har naturligt försvunnit längs resan men desto fler har anslutit både bland aktiva och ledare vilket är glädjande och visar att vi är på god väg att få den struktur och gemenskap vi sedan återstarten 2017 försökt att implementera i våra led. Att bygga en förening från grunden med dess rätta värden tar tid och kräver tålamod men vår framtid ser idag betydligt ljusare ut än vad den gjort på många år och det är glädjande att se att våra träningsgrupper växer för varje år, där nya medlemmar tillkommer samtidigt som ett stort antal väljer att fortsätta. Dels för att de älskar friidrotten, dels för den gemenskap som idag genomsyrar vår verksamhet. Extra glädjande är att många av de som började som unga i vår förening under dessa år är kvar än idag och visar vägen framåt för yngre generationen.

Vi har idag en tydligare identitet som bygger på gemenskap, glädje och utveckling. Vi har ledare som är engagerade, nyfikna och kreativa till att fortsätta förbättra våra träningsgrupper/organisationer. Ett tydligt exempel på förändringen som skett är i helgen där vi arrangerar en intern friidrottstävling för åldrarna 6–11 år. Till denna är i nuläget 40-talet barn anmälda vilket lär vara strax under vad vi hade totalt för dessa åldrar i våra åldrar under de mörkaste åren. Ett annat är att tävlandet i år varit bland de främsta på väldigt länge. Vi har nu också bättre möjligheter att arbeta på sociala projekt utanför idrotten för att få med även personer som inte tävlar. Arbetet är långt ifrån färdigt och blir förmodligen aldrig helt komplett men det ger energi att se att vi nu återigen börjar bli en klubb att räkna med. Viktigast av allt är dock att vi har kul på träningen och fortsätter bygga på vår familjära stämning även om vi växer. För att fortsätta lyckas finns det endast en medicin som hjälper och det är engagemang, gemenskap och delaktighet. På så sätt skapas förebilder som sprider sig neråt i verksamheten.

Vill slutligen tillägga att detta är beskrivet utifrån ett friidrottsperspektiv som är en av de viktigaste verksamheterna vi har i föreningen, inte bara för att dessa aktiva är framtiden utan också i form av ekonomiskt stöd och bidrag från kommunen/RF som tyvärr inte vuxenidrott ger i samma utsträckning. Utan en god ungdomsverksamhet finns inte kansliet kvar, vilket skulle innebära sämre serviceförutsättningar för alla delar av verksamheten. Triathlonsektionen hade t.ex. väldigt fina år under samma period men tappat något på senare år delvis p.g.a. covid, vilket även gäller dåvarande löparsektion. Tillsammans börjar vi dock lyfta varandras verksamheter igen och det känns som att draken numera lyfter även i medvind! Tillsammans är vi Heleneholms IF med rötterna mot framtiden.