Tillbaka till rötterna mot framtiden – Idrottsplats
Under några fredagar blickar vi tillbaka lite från vår historia och hittar länkar med hur det ser ut idag. Förra veckan handlade det om våra klubbkläder och denna vecka står våra idrottsplatser i fokus.
Del #1 – Klubbkläder
En idrottsplats eller träningsanläggning är hjärtat för en idrottsklubb, det är här den aktiva verksamheten sker där möten sker med andra intresserade och flertalet timmar spenderas för olika syften. En del strävar efter att bli bäst, andra av att utvecklas, någon annan för att träffa vänner osv. Oavsett syfte är idrottsplatsen/träningsanläggningen en av de viktigaste platserna för en aktiv och för en idrottsklubb
Heleneholms IF första idrottsplats låg omkring där Kulldals IP idag ligger, då vi som nämndes föregående vecka tillhörde samma förening som dagens Kulladals FF innan utbrytning. 1939 flyttade huvudverksamheten till Heleneholms IP, vi fick på så sätt vår första riktiga hemmaborg som än idag är vårt största fäste och där vår klubblokal ligger sedan 1990. Det kan tänkas att det redan på denna tid också bedrevs träning runt om på stadens rundbanor som var fler än vad som existerar idag även om antalet klubbar också var fler på den tiden. Malmö Idrottsplats var den givna tävlingsarenan fram tills att Malmö stadion blev klar inför fotbolls-VM 1958. Under en lång tid fanns inga allvädersbanor/ tartanbana utan underlaget bestod av grus eller kolstybb. Heleneholms IP fick t.ex. sina gummibanor först runt 80-talet (?). Idag existerar tre banor som har rundbana och tartan i staden, Malmö stadion, Hästhagens IP och Heleneholms IP.
Med Malmö stadion tillkom en miljö som vi idag ser som given i verksamheten, möjligheten att träna inomhus på bana med hjälp av Löpargången, som existerar än idag och är givna platsen för våra allra yngsta friidrottare under vintern. En stor del av verksamheten skedde nog dock fortsatt utomhus eller i gympasalar under denna tid, vilket äldre medlemmar lär känna till bättre. 1980 byggdes kombihallen på stadionområdet där tävlingar började arrangeras inomhus på temporära banor, bl.a. Pallasspelen som nyligen fyllde 40 år.
1992 förändrades friidrottsscenen helt i Malmö, Skåne och i Köpenhamnsområdet när Atleticum kom till, vilket än idag är regionens enda inomhusbana med rundbanor. Anläggningen ägs likt övriga anläggningar av Malmö stad och här sker sedan dess en stor del av vår träningsverksamhet under vinterhalvåret. Atleticum har gett oss förutsättningar att träna på bra även under vintern och vi driver numera också varje vinter högaktade populära inomhustävlingar för alla åldrar via Julchansen, Atleticumspelen och Pallasspelen.
Viktigt att komma ihåg är att friidrotten inte behöver ha rundbanor för att bedriva en bra verksamhet, även om det underlättar och gör det roligare. På stadionområdet finns t. ex kastplanen där Daniel Ståhl numera tränar och Ricky Bruch på sin tid (även om det flyttats något). En stor del av löpning sker i parker. Pildammsparken med sin närhet till stadion har länge varit populärast för att bedriva löpträning där löpargruppen som tränar på tisdagar som utvecklades för b.la triathleter under mitten av 00-talet än idag är igång på samma samlingsplats. Bulltofta och Bokskogen har också varit populära parker att träna löpning i för klubben genom åren.
Idrottsplatserna som nämndes ovan ligger ganska centralt i Malmö vilket är ett hinder för personer som bor längre ut i staden. Övriga idrottsanläggningar runt omkring staden, där vi arrangerat mängder med lokala friidrottsskolor genom åren har på så sätt spelat en minst lika viktig roll för vår verksamhet i historien. Våra främsta lokala upptagningsområden var förr södra och östra Malmö med Oxie och Videdal som starka fästen. Även i modern tid är Oxie starkt förknippat med vår verksamhet och vi bedriver sedan 2018 återigen en friidrottsskola lokalt i området. Vi tror att lokala friidrottsskolor är en del i att vara en modern och anpassningsbar förening.
Hur ser det då ut idag och framöver?
Heleneholms IP där majoriteten av vår friidrottsverksamhet bedrivs har nyligen fått helt nyrenoverade banor, ny kastbur och har numera i princip perfekta förutsättningar undantaget hoppgrenarna höjd och stav. Det kommer göra vår hemmaborg ännu starkare och mer attraktiv framöver. Klassiska Malmö stadion där vi också bedriver en stor del av verksamheten är det något oklart med vad som händer. Planerna har länge varit att riva eller delvis riva stadion och ersätta den med en ny mindre friidrottsanläggning. Debatten lär fortsätta framöver. För inomhusanläggningen Atleticum finns det svaga planer på att bredda anläggningen så att man kan ha sex banor runt till dagens fyra. Planer har också funnits på att skapa en andra våning där rakbanor skulle kunna finnas, förmodligen bl.a tänkt som en ersättare till Löpargången som skulle försvinna om Malmö stadion helt rivs. Det ser med andra ord rätt bra ut för vår verksamhet under de kommande åren och vi ser framemot att välkomna fler till våra fina anläggningar.
Ur ett triathlonperspektiv
I triathlon ser det ungefär ut som det alltid har gjort sedan sportens intåg. Man använder sig ofta av en rörlig ”idrottsplats” under sommarhalvåret där man har hela landskapet som sin träningsanläggning och en mer statisk under vinterhalvåret. Simning sker som den alltid gjort till största delen i havet när detta är möjligt och sedan finns simanläggningar inomhus för resten av året när havet är för kyligt. Simhallsbadet eller Aq-va-kul som det förr hette har varit den givna samlingspunkten under flertalet år, där söndagskvällar är främsta dagen. När det inte går att cykla ute sker träningen istället på en trailer eller spinningcykel där moderna tekniken gjort träningen något roligare via program där hastigheten simuleras till en ”verklig” vy. Löpning som också är en del av friidrott som vi varit inne på ovan sker i en kombination av utomhus/inomhus via bana/parker/gator.