Rapport inför Götalandsmästerskapen i helgen

Till helgen är det återigen dags för Götalandsmästerskapen i friidrott, en tävling för 13-14åringar där Skåneklubbarna tävlar tillsammans mot övriga landskap inom Götalandsregionen. Sedan ett år tillbaka tävlas det i fyra lag: Skåne, Göteborg, Västsvenska(Halland, Bohuslän, Dalsland & Västergötland) samt Östersterland (Blekinge, Småland & Östergötland). Tävlingen arrangeras en gång utomhus och en gång inomhus och i år går tävlingen av stapeln på hemmaplan i Malmö. Skåne har en pokal att försvara då gänget födda -09 & -10 vann pokalen i Trollhättan tidigt i höstas.

Från Heleneholms IF har vi med ett rekordantal aktiva i modern tid där hela 10 st kvalificerat sig och nio kommer tävla i helgen. Extra roligt är att många av dessa aktiva varit med väldigt länge i klubben och sett framemot att delta på Götalandsmästerskapen under flera år (-11orna). Som ledare har det också varit ett viktigt delmål då vi vet att Götalandsmästerskapen är första stora tävlingen och gör mycket för ens fortsatta idrottande därav ska helgen bli riktigt skoj!

Under helgen bor de aktiva tillsammans med Skånelaget på hotell i närheten av Atleticum. Från Heleneholms IF deltar Hedvig G, Smilla K, Tove O, Adrianna K, Lärke LL, Filippa PO, Noor W, Oskar C & Vilmer O. Även Alice S har kvalat in men kan tyvärr inte delta. I skånelaget ingår även Fredrik P och Sebastian P som ledare. Vi önskar alla aktiva ett stort lycka till och hoppas Skåne återigen får segra i lagtävlingen! Njut av helgen!

SM-guld för Marie & rapport från DM

I lördags vann Marie Lander sitt andra SM-guld i framerunning på 800m när friidrotts-SM arrangerades i Karlstad. Segern innebar hennes första SM-guld inomhus. Ett väldigt stort grattis till Marie och tränare Fredrik som under säsongen även satt nytt svenskt rekord på distansen. Marie tävlade även på för henne korta distansen 60m där det blev en tredjeplats.

I Malmö pågick NIAS Games med distriktsmästerskap på bl.a 400m och 3000m.

I MS sprang Zeth Söderlund och Sebastian Persson i A-heatet där Zeth drog det längsta stråt och blev 2:a med nytt säsongsbästa på 54.46 och Sebastian 54.76.

I M85 vann Greger Ahnlund med 1:42.19.

På 3000m hade vi fyra deltagare med:
Barbro Liljeqvist, Greger Ahnlund, Nils H Persson och Gunnar Sterner. Nils och Gunnar tog guld respektive silver i M75 klassen med 14:05,37 samt 14:36.06. Greger tog guld i M85 klassen med 16:57.69 och Barbro vann även hon guld med 15:51.34. Bra jobbat allihop!

Resultatrapportering Atleticumspelen + imponerande insats av Mats Nilsson


Som vi rapporterat om tidigare så blev det en väldigt lyckad helg under Atleticumspelen där ett svenskt rekord sattes och flertalet personbästa i olika åldrar gjordes. Vi fortsätter att ta små kliv på många områden inte minst i identitetsskapande där våra röda färger tar alltmer plats. Detta möjliggörs i en symbios av hungriga ledare som vill utveckla grupperna samt bjuder in till en miljö där nyfikna aktiva/medlemmar får chans att skapa gemenskap och samhörighet, en öppen styrelse som ger förutsättningar och inte minst föräldrar för de yngre åldrarna som bryr sig, ger förtroende och har god dialog mellan ledare/varandra.

Nedan kommer en längre sammanställning då många prestationer förtjänar att lyftas lite extra där ett svenskt rekord lyfts, löpframgångar samt aktiva som kämpat ett tag med motgångar som vände till medgångar. Vill också lyfta en imponerande insats av Mats Nilsson som sprang 6 timmar och 310 varv i Karlstad samma helg, WOW!

Marie Lander – Vi börjar naturligtvis denna rapport med att gratulera Marie Lander till nya svenska rekordet på 800m i framerunning. Hon slog sitt tidigare rekord från ifjol med ca 7 sekunder (3:34.39). Varje tisdag och torsdag ser vi henne kämpa hårt med intervaller i de snäva kurvorna tillsammans med tränare Fredrik, så att rekordet skulle slås var ingen hemlighet men desto mer glädjande! Under lördagen blev det också 60m där det också blev PB med 15.53. Stort grattis!

Lovis O – I F17 klassen fick i tresteget ut en del av det vi vetat att hon haft i sig under en längre tid, en imponerande ökning med drygt 40cm var glädjande att se för någon som kämpat länge för att få längderna att lyfta. Ännu finns mycket att utveckla, så det blir spännande att följa vad som händer kommande tävlingar.

Kathii B – F15 som började med friidrott tidigt i höstas gör en spännande resa där hon för varje tävling tar nya kliv. I helgen sänkte hon sitt resultat från två veckor sedan med en sekund på 200m till 29.37, då vet undertecknad att det finns en bra bit till att hämta. På 60m stod hon också för en stabil insats och var bara några hundradelar från PB med 8.73.  

För våra F14 tjejer blev det en fin vändning från lite motgångar till medgångar för samtliga.

Adrianna K – Det är alltid kul att se när en aktiv som jagat en gräns under ett längre tag får nå ett av sina mål, så var det för ”Adi” i helgen när hon fick gå under 9 sekunder med minsta möjliga marginal 8,99. Även på 200m blev det ett nytt PB (30.80) och likaså i längden med 3.94 där 4m nu är nära! I kula fick hon inte helt till det under morgonkvisten och stannade på 6.58.

Smilla K – Bland de jobbigaste som finns för en ledare är när det inte går som förväntat för en aktiv på en tävling, att se deras besvikelse när träningen dessförinnan gått lysande gör ont! Därför är nog ett av de finaste ögonblicken som ledare och det som betyder mest är när det vänder från motgång till framgång och det var precis vad som hände Smilla i favoritgrenen höjd i helgen. Efter en tyngre höst fick hon till en fin hoppning under lördagen och fick till ett grymt hopp på nya pershöjden 1.41 vilket gav en silverplats på DM. Även i kulan dessförinnan blev det ett PB med ett antal cm med 7.87.

Hedvig G – En annan som vänt en del motgång till medgång under senare tid är Hedvig. Under helgen fick hon koras som skånsk mästare i tresteg efter att ha vunnit grenen på 9.41. I längd kom en magisk fullträff som hon gått och väntat länge på, hon höjde sitt pers med nästan 30 cm. Väldigt roligt att se den glädjen när stora delar stämmer.  I 200m blev det ett tredje PB på distansen i vinter där hon sprang in på 29.42.

Tove O – Gjorde i helgen sin första tävling för 2024 där även hon slog till med ett nytt PB i längd med 4.35. Längre längder lär vänta i vinter för denna tjej!

Även för våra F13 tjejer blev det en lyckad helg.

Filippa P O – Fortsätter att ta nya höjder på löpdistanserna, framförallt på medeldistans. I helgen sänkte hon sitt PB från dryga två veckor sedan på 800m med 2:44.52. och fick även titulera sig skånsk mästare. Även på 200m dagen efter visade sig formen god och hon slog även här till med nytt PB med 30.74.

Noor W fortsatte sin fina form i F13 klassen där hon återigen slog till med ett nytt PB på 60m, hon har denna vinter sänkt sitt PB med nästan en halvsekund. Tiden 8.67 innebar att hon också blev skånsk mästare på distansen. I längd flög hon ännu en gång långt och stannade på 4.42 vilket innebar ett silver. I höjd blev det ett nytt pers på 1.33. I tresteget som var hennes tredje tävling i grenen gjorde hon en lysande insats och flög för första gången över 10m och detta i tre utav hoppen. Detta gav ett silver

Lärke L L – Fick precis som Adi ta sig första gången under nio sekunder på 60m med 8.96, vilket var kul att se! Hon tog sig även an distansen 200m för första gången där hon sprang in på 30.84.

Olivia L – F12 hade likt övriga nämna en fin dag i löpgrenarna där det blev nytt PB på 60m med 9.05, en hundradel bakom pallen, på 200m med en hundradel 31.19 och på 800m 2:45.51 där hon tog ett DM-silver. Ett silver blev det även i längdhopp med längden 4.16.

Zeth Söderlund MS – Gjorde debut på sprintdistansen 200m inomhus där han sprang ett stabilt lopp på 24.68.

Oskar C – P13 fick äntra pallen många gånger under helgen där han tog fyra DM-medaljer, detta trots att han inte kunde ställde upp i favoritgrenen höjd. I 60m häck blev det ett nytt PB och ett DM-brons på 11.42. I längd blev det även här PB med en cm till 4.66 och ett DM-silver. I tresteg som likt Noor var hans tredje tävling i grenen satte han nytt PB och hamnade strax bakom 10m markeringen med 9.93, här finns på så sätt ett tydligt mål att sträva emot. Prestationen gav ett DM-silver. I kula blev det en stabil insats på 7.92 som även det gav ett DM-silver. En mångsidig aktiv som ska bli spännande att fortsätta följa vart det tar vägen!

Vilmer O – P13 fortsätter sin spännande resa i kastgrenarna med att rotera i kula trots sin unga ålder. Detta gör det något svårare att få till träffen kortsiktigt i nuläget men långsiktigt lär Vilmer tjäna längder på det, om inte annat i sin favoritgren diskus. I helgen blev det 6.49 men får han till vad han visat på träning så kommer han krossa sitt PB. Tålamod och långsiktighet är viktiga ingredienser att ha med sig. Det ska likt övriga i gänget bli spännande att följa resan kommande år.

Mattis R – P12 sprang även han lysande på löparbanan och slog sitt PB på 60m med 9.69.

Greger Ahnlund – M85 gjorde comeback på tävlingsbanan efter några års frånvaro och vilken härlig insats han stod för. Att som född -39 springa ett snabbt 1500m lopp på 8.01.61 är väldigt imponerande och en inspiration för många. Naturligtvis blev han belönad med ett DM-guld.

I M75 klassen blev det en Heleneholms uppvisning där klubben tog både guld och silver genom Nils H Persson och Gunnar Sterner. Nils sprang in som segrare med 6:33.69 medan Gunnar sprang i mål på 6:45.64.

I M55 klassen deltog Stefan Magnusson där han blev femma med 5:39.12.

Vi hade även ett antal deltagande i klasser under 12 år som ej redovisas i officiella resultatlistor, kul att se även dessa yngre förmågor ta för sig!

Sammanfattningsvis en imponerande helg av våra aktiva på hemmaplan under vår egna tävling. Framgång föder framgång. Motgångar ger viktiga erfarenheter och vi ser viktiga förebilder skapas mellan våra olika åldrar. Fortsättning följer för rödvita gänget…

/Sebastian

Succé under Atleticumspelen

I helgen genomfördes vår tävling Atleticumsspelen i Atleticum där även DM för 12-15åringar i år ingick och vilken succé det blev! Ett svenskt rekord med sju sekunder av Marie Lander på 800m (framerunning), åtminstone 28 nya fräscha PB av våra aktiva, 17 pallplatser varav fem skånska mästare. Hedvig G i tresteg, Noor W på 60m, Filippa P O 800m samt Greger Ahnlund & Nils H Persson på 1500m.

Allt detta hade dock inte varit möjligt tack vare våra uppskattade hjältar som offrar sin helg, sina barns tävlingar och dylikt för att hjälpa till att genomföra grenarna eller runt omkring på tävlingen. Det är tack vare er samt fina förberedelser från kansliet som tävlingen håller väldigt hög klass och får lovord från övriga friidrottsklubbar i Skåne. STORT TACK!  

En längre sammanställd rapport och fler bilder kommer senare i veckan!

Fin helg för våra aktiva på Pallasspelen

Skånes största inomhustävling Pallasspelen som vi själva är en av arrangörerna i avgjordes i helgen där flertalet av våra aktiva fick väldigt fina tävlingar och för de som inte riktigt fick till det denna gång visades ändå prov på kämpaglöd, kamratskap och nya erfarenheter rikare. Det är underbart att följa utvecklingen och se våra aktiva skapa allt större gemenskap och nå nya nivåer. Vi passar också på att säga stort tack till alla funktionärer som gjorde tävlingen möjlig, er insats går inte att beskriva i ord, den är extremt värdefull och uppskattas av alla tävlande. Också ett stort tack till våra ledare som lyfter våra aktiva och bidrar till den framgång och glädje vi ser under tävlingar. Nedan kommer en enklare sammanställning av våra aktivas helg:

Lovis O F17 – I längden hade svårt att få ansatsen att stämma under den tidiga morgonen i längden. 4.31 innebar trots allt en tredjeplats. En tävling något senare på dagen och där hon får till hoppningen lär ge pers med flera decimeter. I tresteget dagen innan finns det också stora mängder att hämta när hoppningen sitter i alla hopp.

Kathii B F15 – Sprang 60m under lördagsförmiddagen där det blev en tid på 8.80 vilket är en tiondel från hennes PB. Senare på kvällen blev det 200m där hon sprang in på 30.42 i hennes första tävling i grenen. Kathii började med friidrott i höstas och börjar få allt mer rutin på tävlingar. Skoj att se en aktiv komma in ”senare” i verksamheten och ta för sig direkt på tävlingar.

Hedvig G – F14 Stod för en fin insats på löparbanan under lördagen där hon först sprang ett stabilt 1000 m lopp på 3:36.14 för att sedan ca två timmar senare springa in för andra gången på två veckor under 30 sekunder och återigen ett nytt PB på 200m, 29.65. I längd blev det PB med planka, 4.20 men det vill inte riktigt lossna än. I tresteget blev det en fjärdeplats 5 cm bakom pallen efter att ha blivit omhoppad i sista omgången, 9.38. Förhoppningvis flyger hon långt i hoppgrenarna om två veckor.

Adrianna K – Spranng tidigt på söndagsmorgonen 60m försök där hon var dryga 20 hundradelar bakom sitt PB på 9.23, det är bara en tidsfråga innan vi ser en tid under 9 sekunder för Adi. På 200m blev det nytt inomhus PB med 31.06. Även i kula blev det nytt PB med 6.82. I längd 3.78 precis som på 60m är hon snart över ”dröm” 4m.

För våra F13 tjejer blev det en glödhet helg.

Noor W F13 – Inget kunde stoppa Noor under helgen där hon lyckades bevara energin från start till mål. Under lördagen slog hon återigen till med nytt PB i längden. Inför hade hon sagt att hon skulle hoppa över 4.50 m och i sista omgången slog hon till med finfina 4.55. I en högklassig tävling räckte det till en 4:e plats efter ett sämre andra hopp. I 60m sprang hon först in på ett nytt PB i försöken på 8.70 och lyckades sedan bevara farten, vilket hon ibland haft svårt för till finalen där det blev 8.72. Två kanonlopp och en silverplats. I höjd blev det ett tangerat PB med 1.30. I tresteg som var hennes andra tävling någonsin i grenen visade hon hög klass när hon slog till med 9.80 i första omgången. Detta räckte till en ny silverplats. Helt enkelt en högklassig helg för denna tjej!

Filippa P O – En annan tjej som hade fina framgångar och som fick stiga upp överest på pallen var Filippa som vann en av hennes favoritgrenar 800m med två sekunder och på ett nytt PB med tiden 2:45,21. Under söndagen blev det ett 60m lopp på 9.48 (strax bakom PB). I kula fanns inte riktigt styrkan och energin för denna gren denna dag.

Alice S – Gjorde ett utmärkt lopp på 800m i samma heat som Filippa ovan. Hon förbättrade sig PB från tidigare i höstas med imponerande 10 sekunder i sin blott andra tävling någonsin. En härlig utveckling som vi tycker är väldigt kul att följa!

Lärke L L – Körde under lördagen längd där hon hoppade nytt PB med 3.78, precis som för Adi är 4 meter nu väldigt nära. På 60m sprang hon i samma heat som Filippa och var dryga 2/10 bakom sitt PB med 9.21.

Olivia L – Olivia fick känna på hur det känns att både ha motgång och medgång under samma dag. I 60m fick hon inte riktigt till det som önskat och hade också lite otur när hon missade finalen efter tusendelsgranskning på 9.44. I längden någon timme efter tog hon dock stor revansch och satte ett nytt snyggt PB med 4.29. Detta innebar en fin silverplats. I höjd tangerade hon sitt pers i sin andra tävling i grenen på 1.20.

Zeth S – Under lördagskvällen sprang Zeth 400m på 54.54 vilket var en putsning med 1/100 från Växjö föregående helg. Undertecknad som tränar med Zeth vet dock att det finns mer att hämta. Under söndagen var det dags för årsdebut på 800m där han drog stora delar av loppet. Zeth gjorde ett fint lopp i drygt 600m sedan orkade han tyvärr inte denna gång sista varvet fullt ut men tog sig i mål på 2.03,57 snart är han under 2.00.

Oskar C P12 – Var den aktiv som nog hade mest otur i helgen där det blev tre fjärdeplatser av fyra möjliga starter. Efter att ha haft lite ont i knät sedan några veckor tillbaka valde han denna gång att stå över specialgrenen höjd för att inte riskera att det skulle bli värre Under lördagen hoppade han stabilt i längden där han hoppar med andra benet, 4.52. I tresteg tävlade han för andra gången någonsin och hoppade långt med 9.66 och ett nytt PB. I kula blev det 8.18 vilket är precis bakom PB. Han valde även för honom att ställa upp i kraftprovet 800m där han hängde på så gott han kunde och blev till sist tvåa i heatet drygt en sekund bakom segraren, 2.47:73 och ett nytt PB.

Vilmer O – Tävlade i kula under söndagen där han inte riktigt fick till sin rotation denna gång som han imponerande kör med. Med 9.45 var han drygt 20 cm bakom sitt PB från tidigare i höstas. Kortsiktigt är det möjligtvis inte en vinst men långsiktigt kommer Vilmer tjäna stora längder på att redan nu börja med rotation. Tålamod är nyckeln för framgång vilket vi inte tvekar om att Vilmer har.

Några av våra veteraner var också i farten i kulan under lördagen.

Magnus A – Stötte iväg kulan 8.30.
Bengt A – Stötte iväg kulan 9.37.

Utöver ovanstående aktiva hade vi ganska många yngre som också tävlade på denna tävling. Dessa redovisas dock enligt regler inte i officella resultatlistan och hittas istället på respektive individuellt resultatkort. Bra jobbat alla aktiva här, kul att se er glädje trots stor nervöshet och förväntan.

Klart är att Heleneholms IF är på gång uppåt!