Resultatrapportering Atleticumspelen + imponerande insats av Mats Nilsson


Som vi rapporterat om tidigare så blev det en väldigt lyckad helg under Atleticumspelen där ett svenskt rekord sattes och flertalet personbästa i olika åldrar gjordes. Vi fortsätter att ta små kliv på många områden inte minst i identitetsskapande där våra röda färger tar alltmer plats. Detta möjliggörs i en symbios av hungriga ledare som vill utveckla grupperna samt bjuder in till en miljö där nyfikna aktiva/medlemmar får chans att skapa gemenskap och samhörighet, en öppen styrelse som ger förutsättningar och inte minst föräldrar för de yngre åldrarna som bryr sig, ger förtroende och har god dialog mellan ledare/varandra.

Nedan kommer en längre sammanställning då många prestationer förtjänar att lyftas lite extra där ett svenskt rekord lyfts, löpframgångar samt aktiva som kämpat ett tag med motgångar som vände till medgångar. Vill också lyfta en imponerande insats av Mats Nilsson som sprang 6 timmar och 310 varv i Karlstad samma helg, WOW!

Marie Lander – Vi börjar naturligtvis denna rapport med att gratulera Marie Lander till nya svenska rekordet på 800m i framerunning. Hon slog sitt tidigare rekord från ifjol med ca 7 sekunder (3:34.39). Varje tisdag och torsdag ser vi henne kämpa hårt med intervaller i de snäva kurvorna tillsammans med tränare Fredrik, så att rekordet skulle slås var ingen hemlighet men desto mer glädjande! Under lördagen blev det också 60m där det också blev PB med 15.53. Stort grattis!

Lovis O – I F17 klassen fick i tresteget ut en del av det vi vetat att hon haft i sig under en längre tid, en imponerande ökning med drygt 40cm var glädjande att se för någon som kämpat länge för att få längderna att lyfta. Ännu finns mycket att utveckla, så det blir spännande att följa vad som händer kommande tävlingar.

Kathii B – F15 som började med friidrott tidigt i höstas gör en spännande resa där hon för varje tävling tar nya kliv. I helgen sänkte hon sitt resultat från två veckor sedan med en sekund på 200m till 29.37, då vet undertecknad att det finns en bra bit till att hämta. På 60m stod hon också för en stabil insats och var bara några hundradelar från PB med 8.73.  

För våra F14 tjejer blev det en fin vändning från lite motgångar till medgångar för samtliga.

Adrianna K – Det är alltid kul att se när en aktiv som jagat en gräns under ett längre tag får nå ett av sina mål, så var det för ”Adi” i helgen när hon fick gå under 9 sekunder med minsta möjliga marginal 8,99. Även på 200m blev det ett nytt PB (30.80) och likaså i längden med 3.94 där 4m nu är nära! I kula fick hon inte helt till det under morgonkvisten och stannade på 6.58.

Smilla K – Bland de jobbigaste som finns för en ledare är när det inte går som förväntat för en aktiv på en tävling, att se deras besvikelse när träningen dessförinnan gått lysande gör ont! Därför är nog ett av de finaste ögonblicken som ledare och det som betyder mest är när det vänder från motgång till framgång och det var precis vad som hände Smilla i favoritgrenen höjd i helgen. Efter en tyngre höst fick hon till en fin hoppning under lördagen och fick till ett grymt hopp på nya pershöjden 1.41 vilket gav en silverplats på DM. Även i kulan dessförinnan blev det ett PB med ett antal cm med 7.87.

Hedvig G – En annan som vänt en del motgång till medgång under senare tid är Hedvig. Under helgen fick hon koras som skånsk mästare i tresteg efter att ha vunnit grenen på 9.41. I längd kom en magisk fullträff som hon gått och väntat länge på, hon höjde sitt pers med nästan 30 cm. Väldigt roligt att se den glädjen när stora delar stämmer.  I 200m blev det ett tredje PB på distansen i vinter där hon sprang in på 29.42.

Tove O – Gjorde i helgen sin första tävling för 2024 där även hon slog till med ett nytt PB i längd med 4.35. Längre längder lär vänta i vinter för denna tjej!

Även för våra F13 tjejer blev det en lyckad helg.

Filippa P O – Fortsätter att ta nya höjder på löpdistanserna, framförallt på medeldistans. I helgen sänkte hon sitt PB från dryga två veckor sedan på 800m med 2:44.52. och fick även titulera sig skånsk mästare. Även på 200m dagen efter visade sig formen god och hon slog även här till med nytt PB med 30.74.

Noor W fortsatte sin fina form i F13 klassen där hon återigen slog till med ett nytt PB på 60m, hon har denna vinter sänkt sitt PB med nästan en halvsekund. Tiden 8.67 innebar att hon också blev skånsk mästare på distansen. I längd flög hon ännu en gång långt och stannade på 4.42 vilket innebar ett silver. I höjd blev det ett nytt pers på 1.33. I tresteget som var hennes tredje tävling i grenen gjorde hon en lysande insats och flög för första gången över 10m och detta i tre utav hoppen. Detta gav ett silver

Lärke L L – Fick precis som Adi ta sig första gången under nio sekunder på 60m med 8.96, vilket var kul att se! Hon tog sig även an distansen 200m för första gången där hon sprang in på 30.84.

Olivia L – F12 hade likt övriga nämna en fin dag i löpgrenarna där det blev nytt PB på 60m med 9.05, en hundradel bakom pallen, på 200m med en hundradel 31.19 och på 800m 2:45.51 där hon tog ett DM-silver. Ett silver blev det även i längdhopp med längden 4.16.

Zeth Söderlund MS – Gjorde debut på sprintdistansen 200m inomhus där han sprang ett stabilt lopp på 24.68.

Oskar C – P13 fick äntra pallen många gånger under helgen där han tog fyra DM-medaljer, detta trots att han inte kunde ställde upp i favoritgrenen höjd. I 60m häck blev det ett nytt PB och ett DM-brons på 11.42. I längd blev det även här PB med en cm till 4.66 och ett DM-silver. I tresteg som likt Noor var hans tredje tävling i grenen satte han nytt PB och hamnade strax bakom 10m markeringen med 9.93, här finns på så sätt ett tydligt mål att sträva emot. Prestationen gav ett DM-silver. I kula blev det en stabil insats på 7.92 som även det gav ett DM-silver. En mångsidig aktiv som ska bli spännande att fortsätta följa vart det tar vägen!

Vilmer O – P13 fortsätter sin spännande resa i kastgrenarna med att rotera i kula trots sin unga ålder. Detta gör det något svårare att få till träffen kortsiktigt i nuläget men långsiktigt lär Vilmer tjäna längder på det, om inte annat i sin favoritgren diskus. I helgen blev det 6.49 men får han till vad han visat på träning så kommer han krossa sitt PB. Tålamod och långsiktighet är viktiga ingredienser att ha med sig. Det ska likt övriga i gänget bli spännande att följa resan kommande år.

Mattis R – P12 sprang även han lysande på löparbanan och slog sitt PB på 60m med 9.69.

Greger Ahnlund – M85 gjorde comeback på tävlingsbanan efter några års frånvaro och vilken härlig insats han stod för. Att som född -39 springa ett snabbt 1500m lopp på 8.01.61 är väldigt imponerande och en inspiration för många. Naturligtvis blev han belönad med ett DM-guld.

I M75 klassen blev det en Heleneholms uppvisning där klubben tog både guld och silver genom Nils H Persson och Gunnar Sterner. Nils sprang in som segrare med 6:33.69 medan Gunnar sprang i mål på 6:45.64.

I M55 klassen deltog Stefan Magnusson där han blev femma med 5:39.12.

Vi hade även ett antal deltagande i klasser under 12 år som ej redovisas i officiella resultatlistor, kul att se även dessa yngre förmågor ta för sig!

Sammanfattningsvis en imponerande helg av våra aktiva på hemmaplan under vår egna tävling. Framgång föder framgång. Motgångar ger viktiga erfarenheter och vi ser viktiga förebilder skapas mellan våra olika åldrar. Fortsättning följer för rödvita gänget…

/Sebastian

Succé under Atleticumspelen

I helgen genomfördes vår tävling Atleticumsspelen i Atleticum där även DM för 12-15åringar i år ingick och vilken succé det blev! Ett svenskt rekord med sju sekunder av Marie Lander på 800m (framerunning), åtminstone 28 nya fräscha PB av våra aktiva, 17 pallplatser varav fem skånska mästare. Hedvig G i tresteg, Noor W på 60m, Filippa P O 800m samt Greger Ahnlund & Nils H Persson på 1500m.

Allt detta hade dock inte varit möjligt tack vare våra uppskattade hjältar som offrar sin helg, sina barns tävlingar och dylikt för att hjälpa till att genomföra grenarna eller runt omkring på tävlingen. Det är tack vare er samt fina förberedelser från kansliet som tävlingen håller väldigt hög klass och får lovord från övriga friidrottsklubbar i Skåne. STORT TACK!  

En längre sammanställd rapport och fler bilder kommer senare i veckan!

Tillbaka till rötterna mot framtiden – Arrangemang

Det har blivit dags för åttonde delen i serien tillbaka till rötterna mot framtiden. I detta avsnitt blir det återigen mer konkret historia snarare än symboliska ”idrottsvärden”. Övriga delar i serien hittas nedan.

Del 1 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Klubbkläder
Del 2 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Idrottsanläggning
Del 3 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Framtidstro
Del 4 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Gemenskap
Del 5 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Ledare
Del 6 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – CSR
Del 7 – Tillbaka till rötterna mot framtiden – Engagemang

Temat vi ska blicka tillbaka lite på idag har likt föregående ämnen haft stor betydelse för klubben, där vi alltid varit flitigt aktiva och haft gott rykte som i grunden ser liknande ut idag som förr trots att tiderna förändrats, våra arrangemang! Nedan kommer lite kort historisk beskrivning om några av de arrangemang vi haft genom åren där en del utvecklas något mer. En del av dessa existerar än idag medan många har bytts ut mot liknande eller också försvunnit helt. Tydligt är att vi skapat goda sportsliga förutsättningar i Malmöregionen och underhållit flertalet generationer med våra olika tävlingar. Främst tack vare väldigt fina tävlingsledare, tävlingsorganisatörer och volontärer som mött de tävlande.

Vi börjar med det loppet som är aktuellt i helgen, klassiska terrängloppet Yddingeloppet som numera arrangeras i Bokskogen. Detta är ett av Sydsveriges äldsta lopp med en väldigt lång och spektakulär historia bakom sig där det i år arrangeras för 57: onde gången. Många minnen och stora löpare har därmed passerats sedan loppet hade sin premiär 3 december 1967 arrangerat av dåvarande Orienteringssektionen. Vid första upplagan startade blott 30 löpare och första segraren blev Jan Hansson. Från början hette loppet ”Yddingen runt” och arrangerades vid Enighetshusen för att två år senare flytta till Hemvärnets Yddingeläger vid Holmeja. Loppet gick på denna tid runt Yddingesjön. Det var inte förrän flera år senare som loppet flyttades till dagens startplats på Torup och fick namnet Yddingeloppet. Numera brukar omkring 1200–1500 delta på detta anrika lopp som vi är stolta att arrangera. Vi ser fram emot en ytterligare fin tävlingshelg i Bokskogen!

Heleneholm var tidigt en föregångare i landet, 1953 arrangerade vi Sveriges första inomhusgala på MFF-stadion (nuvarande fair-play stadion) där inbjudan syns på upplagd bild. Dåvarande eller kommande höjdhopps världsstjärnor ”Svängsta” Svensson, Arne Ljungkvist och Bengt Nilsson fanns med och tävlade. (Källa: Heleneholms IF Jubileumskrift 50 år).

Under ett antal år var vi med och arrangerade Påga/tösamilen som är grunden till det som senare blivit populära stadsloppet ”Lundaloppet” som IFK Lund numera ensamt arrangerar under våren.

Vi var länge en flitig arrangör av stafetter i ”parkmiljö”. Parkstafetten var en stor klubbtävling för löpare i Beijerspark som innebar stor prestige mellan flertalet friidrottsklubbar. Företagsstafetten var ett liknande arrangemang tillsammans med basketklubben Malbas där företag sprang olika sträckor runt en bana i Pildammsparken. Båda två var väldigt uppskattade arrangemang på sin tid som tyvärr lades ner. Ett saknat inslag som skulle stuckit ut i dagens arrangemangskalender och som skulle kunna vara intressant att på sikt försöka återstarta i någon form.    

I samband med Malmöfestivalen arrangerade vi ett stort motionslopp som kallades ”Löparfestivalen” som sprangs strax utanför Festivalområdet. Loppet lades ner i början av 00-talet. Ungefär vid samma tid lades ett annat uppskattat motionslopp för barn ner i Folkets park där det sprangs ett varv i parken på ca 1-1,5km bredvid dåvarande karuseller som fanns här då. Till en början hette loppet ”Dumleloppet” då Dumle var med och sponsrade men fick sedan passande namnet ”Karuselloppet”.

1995 gjorde det lopp som idag är klubbens viktigaste motionslopp för ekonomin entré när Blodomloppet arrangerades för första gången med syfte att uppmärksamma blodgivning och hälsa. Loppet har växt år efter år och har haft sin främsta deltagarperiod i mitten av 10-talet. Under stora delar av loppets historia har loppet utgått från Heleneholms IP och vidare ut i stadsområdet Fosie men 2013 flyttades loppet till Bulltofta rekreationsområde i ett försök att ge bättre förutsättningar att växa ytterligare. Idag har loppet runt 5000 deltagare och vi siktar på att komma tillbaka till ”guldåren” innan pandemin där över 7000 deltog. Även Lilla Blodomloppet för de allra yngsta löparna ingår också i arrangemanget. Bulltofta var redan tidigare bekant för föreningen genom ”Tjejgåing” som arrangerades här innan det lades ner.

Under slutet av 90-talet och första decenniet av detta sekel arrangerades det flitigt en intern friidrottstävling för våra alla minsta i form av en trekamp som var som en jättelång mångkamp som höll på över flera tillfällen. Ett bra och fint sätt att skola in barnen i tävlingsvanor och skapa klubbkänsla. Namnet på arrangemanget var HIF-cupen. Idag finns liknande arrangemang om än inte lika intensivt i form av Heleneholmsspelen.

Sedan flera år tillbaka har klubben inlett nyårsaftonen för många i staden med ett motionslopp på förmiddagen runt Pildammsparken kallat Sylvesterloppet. Ett uppskattat och ganska enkelt arrangerat lopp där vi i år kommer behöva hjälp med personer som vill driva detta fina lopp vidare för att inte riskera att det ska behöva läggas ner. Kontakta gärna klubben vid intresse om man skulle vilja driva detta i någon form.

I Mitten på 10-talet gjorde Malmö Triathlon debut i centrala Malmö där Heleneholms Tri-team var en viktig delarrangör. Tanken var att ett EM skulle gått i Malmö under 2020 men likt mycket annat fick arrangemanget tyvärr ställas in p.g.a. covid. Loppet har ännu inte kommit tillbaka sedan denna period, återstår att se om det blir så!

Debut vid ungefär samma tidpunkt gjorde även Varvetmilen (Göteborgsvarvet) som idag blivit ett uppskattat millopp på vårkanten inför Göteborgsvarvet. Loppet ingick till en början i Heleneholms marathon/halvmarathon som gick runt Fosie men 2020 lades dessa ner och numera står Varvetmilen på egna ben.

2019 arrangerade vi ett motionslopp på Ribban för Malmö stad under SM-veckan som denna sommar gick i Malmö. Speciellt med loppet var att det gick i kvällsskymningen och premiäråret blev väldigt lyckat där löparna fick springa i en fantastisk solnedgång, passande hade loppet namnet ”Sunset Run”. Planerna var att fortsätta arrangemanget men pandemin ville även här annat, återstår att se om vi kan bygga upp detta magiska lopp igen.

Sedan Atleticum byggdes 1992 har vi varit flitig arrangör av inomhustävlingar. Sedan flera år är Julchansen, Atleticumsspelen och Pallasspelen där vi är delarrangör våra tre återkommande. För den som inte känner till Julchansen hette den från början ”Sista chansen”, där tanken var att ge alla en sista chans att tävla i sin åldersklass. Tyvärr ville svenska friidrottsförbundet annat 2017 där tävlingen skulle ingå i kommande inomhussäsong år vilket gjorde att syftet blev tvärtom, en första chans att tävla i sin nya åldersklass. Då tävlingen ligger relativt nära jul fick namnet därmed bli ”Jul-chansen”.

En stor del av rekryteringsbasen historiskt har kommit genom skolorna. Vi har stått som arrangör för flertalet skoltävlingar där dessa bl.a. kommit ifrån såsom Mjölkkannan, Fosiemästerskapen & Oxiemästerskapen.  

Utöver alla återkommande arrangemang har klubben vid flertalet tillfällen stått som arrangör för våra största och finaste tävlingar i landet. Stora friidrotts-SM har arrangerats vid ett antal tillfällen både inne- och utomhus, senast 2009 på Malmö stadion tillsammans med MAI och Pallas. Likaså har junior och USM arrangerats flitigt där senaste mästerskapet var 2016 vid USM i Vellinge där vi var medarrangör tillsammans med IFK Finish och IK Pallas.
 
Som ni ser ovan har Heleneholms IF en anrik historia med mängder av fina arrangemang och detta är bara en bråkdel av alla arrangemang som existerat genom åren. Allt har byggts upp till stor del tack vare engagerade medlemmar som vi lyfte och hyllade i förra veckans avsnitt. Utan er/dessa skulle vi aldrig kunna hålla en sådan hög nivå under så många år.
 
Trots att vi de senaste åren varit den mindre klubben i staden har vi fortsatt varit en föregångare när det kommer till att bygga skickliga arrangemang, detta är något som vi inte bör glömma bort och ska vara väldigt stolta över. I Heleneholm finns en speciell familjär kultur där man sluter upp för varandra och är med och bidrar för att skapa ett så bra arrangemang som möjligt. Bakom varje arrangemang finns en eller flera ledare som håller i taktpinnen.  Det finns här ett fint arv bland tävlingsledare/organiserade personer där kunskap och erfarenheter går vidare till den som tar över stafettpinnen, vilket gör att arrangemangen fortsatt kan hålla samma höga klass trots att ansvariga naturligt byts ut då och då. Hur framtiden ser ut på denna front vet vi inte men garanterat kommer en del av våra arrangemang att bytas ut, en del att fortsätta och förhoppningsvis en del nya att uppstå, för arrangemang ligger i symbios med föreningsidrott.

Fartfylld under Atleticumspelen

Helgens tävlingar under Atleticumspelen har för de aktiva bjudits på glädje, kämpainsats, personbästa, besvikelse, framgångar och gemenskap precis som det ska vara under en fartfylld tävlingshelg. Oavsett hur det gått för våra aktiva har alla kämpat på bra, stöttat varandra och bjudit på en fin inramning. Några prestationer har redan nämnts men utöver det har vi fått se flertalet personbästa, pallplatser och distriktsmedaljer. Längre ner hittas en sammanställning av våra aktiva (12 år- äldre).

Vi passar också på att tacka alla funktionärer som bidragit till att tävlingen gått att genomföra! Extra stort tack till André som gjorde sin första större tävling som tävlingsledare med bravur som tillsammans med Maria, Bert och Vanessa på kansliet planerat och förberett tävlingen på ett utmärkt sätt. Våra arrangemang håller alltid toppklass och får ofta lovord från andra klubbar och aktiva. Det är tillsammans vi skapar detta unika i Heleneholms IF som inte ska tas för givet! TACK alla som bidragit!

I statistik bjöd helgen på:
– 1134 föranmälda starter, varav 614 unika deltagare av dessa deltog 544 på 964 starter på 85 grenar
– Åtminstone 365 personbästa
– Deltagare från Sverige, Danmark, Färöarna, Litauen & Norge

Summering av våra aktiva (alla resultat hittas på: https://easyrecord.se/result?Yo7vCC)
F17
Lovis O – 60m: 8.98 (Nytt säsongsbästa), Längd: 4.04 (3:a i skånska mästerskapen).
Elina B – Längd: 3.61
Alice N – Kula: 9.20 (4:a i skånska mästerskapen)

F15
Olivia C – 60m: 9.60 (Nytt personbästa), Längd: 3.54 (5 cm ifrån personbästa)
Matilda T – 60m: 9.09 (1/10 ifrån personbästa), 200m: 31.28 (Nytt personbästa)

F14
Nike W – 60m: 9.62 (Nytt personbästa)
Saga L – Längd: 3.39 (Nytt personbästa)

F13
Hedvig G – 60m: 9.66 Längd: 3.94
Adrianna K –60m: 9.57 (tangerat personbästa), 200m: 33.13 (Nytt personbästa), Längd: 3.59
Smilla K – Höjd: 1.39 (Nytt personbästa, 2:a), Kula: 7.59
Tove O – Längd: 4.06 (Nytt personbästa), Kula: 6.96

F12
Noor W – 60m: 9.10 (Nytt personbästa, 1:a), 200m: 31.49 (Nytt personbästa, 3:a i skånska mästerskapen), Höjd: 1.20 (3:a),  Längd: 4.18 (Nytt personbästa första gången över fyra meter, 2:a)
Filippa P – 200m: 34.30

P17
Anyaba K – 8.30 (Nytt personbästa)

P13
Anton F – 60m: 8.53 (Nytt personbästa, 1:a), 200m: 28.49 (Nytt personbästa, 2:a i tävlingen & skånska mästerskapen), Längd: 4.38 (2:a i skånska mästerskapen)

P12
Oscar Carlström – Höjd: 1.34 (2:a)

P11
Mateen S – 60m:  , 800m: 2:59.57 (i P12, 3:a i skånska mästerskapen)
M55
Stefan Magnusson – 1500m: 5:43.86
Jörgen Holmqvist – 1500m: 5.45.97

M75
Gunnar Sterner – 1500m: 6:55.52

M90
Gunnar Nilsson – 1500m: 11:08.92 (Nytt svenskt veteranrekord)

Framerunning
Marie Lander – 60m: 16.56

Atleticumsspelen inställt, Pallasspelen ersätter

I helgen skulle Pallasspelen ha arrangerats och två veckor senare Atleticumsspelen, i år kommer det dock se lite annorlunda ut p.g.a pandemin. Pallasspelen flyttas fram två veckor för att istället arrangeras helgen då Atleticumsspelen brukar arrangeras (vecka 6), 12-13 februari. Detta innebär tyvärr att Atleticumspelen även 2022 är inställt likt 2021. Att få ihop flertalet stora tävlingar inom en kort period är inte hållbart för oss i nu rådande läge. Vi är glada att vi iallfall kommer kunna genomföra en inomhustävling i år. Nedan hittar du information om Pallasspelen.

Anmälan

Viktig info