FAQ

Vanliga frågor om triathlon och HTT

Vi får ofta frågor om triathlon och har här försökt att samla de vanligaste frågorna. Om du inte hittar svaret på dina frågor här är du välkommen att kontakta oss på något av alternativet som finns på sidan Kontakt. Vi kommer att fylla på listan med frågor och svar efter hand som vi ser ett behov för det.

Många triathleter tränar rätt ofta själv. Ofta tränar de simning ena dagen, sen löpning och sen en annan dag cykling. Ibland kombinerar de två eller alla tre grendelarna.
Heleneholms IF Tri Team har bra gemensamma träningar som man kan komma och gå på hur man vill. På dessa träningarna är det några som alltid kommer, andra kommer då och då och oftast är där någon som är med för första gången. Personer som kommer på en träning, lite nervösa, och säger “Jag är här för första gången” möter vi i stort sätt vid varje träning och det är aldrig några problem. Tvärtom, det är roligt att fler och fler söker sig till oss!

Under juni och juli har brukar vi ha “prova-på”-träning för nybörjare Ribban. Denna verksamheten fortgår fram till Malmö triathlon har varit. Mer info kommer på hemsidan inför sommaren.

Klart att du passar in! Alla är välkomna till Heleneholms IF Tri Team (HTT). De flesta du kommer att träffa är glada motionstriathleter. De riktigt duktiga kör ofta sitt eget race, men används som gästtränare och inspirationskällor. Med din bakgrund är du precis som de flesta av oss. Några har tränat/tävlat mycket, några är nybörjare och har sin första triathlontävling framför sig.

Simning är en prioriterat gren. Att cykla och springa är inte så tekniskt som att lära sig simma väl. Många motionstriathleter har klara problem med simmandet, men det får aldrig hindra någon från att börja med triathlon. Även med bröstsim kommer man under maxtiderna för simningen på triathlontävlingar.

Klubben har träningstider bokade på Simhallsbadet (fd. Aq-va-kul) de flesta dagarna veckan. Där kan var och en följa antingen träningspass som simtränare hjälper till med att lägga upp eller träningspass som man själv har lagt upp på annat sätt.
Vi har även tränarledda träningspass flera dagar i veckan.
Information om HTTs simträning och träningstider finner du på sidan Simning.

På sommaren flyttar vi simträningen utomhus till Sibbarp och Västra Hamnen. Även i detta fall finner du mer information på sidan Simning.

Absolut! Att lära sig simma frisim anständigt har vi som mål att erbjuda våra medlemmar. Vi delar upp våra tränarledda simpass i grupper efter förmåga – bl.a. en nybörjargrupp. När du sen har fått ordning på frisimmet flyttas du upp i grupperna av våra simtränare. Läs mer om vår simträning på sidan Simning.

Medlemmar i Heleneholms IF Tri Team har fri tillgång till föreningens simtider (gäller ej tider för tränarledda pass) mot en mindre terminsavgift. Vi har också tränarledd simträning för både nybörjare och de som behärskar frisim. Läs mer om vår simträning på sidan Simning.

Jadå, bara kom till någon av våra löparpass! Några gånger kan du prova på gratis, sen om du vill fortsätta så är du välkommen att bli medlem. Vi, Heleneholms IF Tri Team (HTT), har tillsammans med Heleneholms IFs långlöpare några fasta tider som du kan dyka upp på. Alla aktiviteter i HIF eller HTT eller någon annan undersektion, får användas av alla Heleneholmare oavsett sektion.
Många av oss triatleter har något som kallas “långa intervaller” och “korta intervaller” med långlöparna. Där brukar en äldre herre som heter Ulf Agrell hålla i träningen. Han är en kanontränare och bara säg till honom vem och vad du vill så anpassar han dagen till dig om så behövs. Generellt är det mycket bra löppass i HTT och HIF. Läs mer om vår löpträning på sidan Löpning.