Historik

Heleneholms IF är en klubb med gamla anor, en framgångsrik och känd klubb främst inom friidrottens- och löpningens värld. Heleneholms IF har alltid varit en bred klubb och har även erbjudit t.ex orientering, skidåkning och långlöpning. En klubb med passande motton som ”från vaggan till graven” och ”med bredden mot toppen.” År 1997 vidgades klubbens verksamhet ytterligare när Peter Moritz drog igång triathlonverksamheten. Tillsammans med två andra eldsjälar, Susanne Swärdh och Peter Amoreus blev triathlon-aktiviteten mer organiserad och kom att hamna under Heleneholms orienteringssektion.

Lördagen den 17 maj 1997 klockan 10.00 hade Heleneholms IF triathlon sin första träning i form av ett cykelpass på Skånska slätten. I uppstartningsskedet var det 8-9 personer som nappade på detta med triathlon, men allt eftersom tiden har gått, har vi blivit fler och fler medlemmar.

Det tävlades också en hel del redan under första året. Vi kom upp i hela 36 triathlonstarter 1997. Det är ganska imponerande med tanke på att klubben inte var mer än någon månad gammal. Peter Moritz drev klubbens verksamhet framåt, tävlingskläder togs fram, fler och fler lockades till sporten och det hölls bl.a organiserade möten och cykelmecksträffar. År 1998 kunde det stoltseras med hela 56 tävlingsstarter varav en hel del bra resultat i Skånecupen samt tre hedervärda järnmän.

Victoria Persson tog som kontaktman över efter Peter Moritz och jobbade för sportens framåtskridande. Verksamheten drevs framåt och fler kombipass, spinningpass, träningshelger mm genomfördes. Deltagarantalet stagnerade något och under säsongen 1999 gjordes 52 starter. Klubben började samarbeta med Triathlon Syd och Malmö Triathlon arrangerades ihop på hemmaplan.

Fredrik Wästerberg tog över rollen som kontaktman våren 2000 och hann på kort tid jobba mycket för klubben, bl.a skapade han klubbens första hemsida. Medlemmar från klubben deltog på skåneläger, tävlade för skånelaget och flertalet hamnade på Sverigerankingen. Klubben började med andra ord göra sig känd i lite vidare kretsar.

Under sommaren 2000 fortsatte samarbetet med Triathlon Syd och bl.a hölls gemensam triathlonträning nere vid havet varje vecka. Under hösten hölls det många diskussioner och möten för att bli en gemensam klubb, vilket tyvärr inte lyckades genomföras. Under tiden stärktes banden inom Heleneholms IF och Orienteringssektionen skickade två triathleter på tränarutbildning samt hyrde simbanor i Burlöv. Intresset för triathlon inom klubben ökade ytterligare och ett förslag på att bli en egen sektion diskuterades fram ihop med Heleneholms IF huvudstyrelse.

Från år 2001 fungerar vi triathleter i Heleneholms IF Tri Team som en egen sektion inom Heleneholms IF. Vi är en härlig blandning av motionärer som träningstokar, järnmän som nybörjare, herrar som damer, juniorer som masters… alla med gemensam nämnare…… intresse, känsla, glädje, beroende, glöd, livsstil, kärlek… kalla det vad man vill…. passion till triathlon!

Hösten 2003 började Bo Holmstrand som löptränare och inledde en ny era för klubben. Hans långsiktiga träning gav med tiden resultat för både motionärer och elitsatsande. Det var många framgångar på SM-tävlingarna på både dam- och herrsidan under de följande åren. Antalet medlemmar växte och några tog steget ut i Europa- och världseliten i triathlon och duathlon.

Under senare delen av 00-talet genomgick klubben ett generationsskifte. Flera av dem som varit med och grundade triathlonsektionen pensionerade sig och nya har tagit över. Men klubbens målsättning alltjämt är – Triathlon för alla.

2022 beslutades det på årsmötet att alla sektioner skulle slås samman till en enda. Det innebar att vi gick tillbaka till namnet Heleneholms IF och föreningen har en styrelse istället för fyra