Sammanställd rapport från Götalandsmästerskapen

We are the champions är ord som bra beskriver den gångna helgen i Trollhättan under Götalandsmästerskapen, en tävling för 13-14-åringar där Skåne möter övriga landskap inom i regionen Göteborg, Västsvenska (Bohuslän, Halland, Dalsland, Västergötland) & Östsvenska (Småland, Blekinge, Östergötland). Heleneholms IF hade fem aktiva (Adrianna K, Anton F, Hedvig G Smilla K, Tove O) och två ledare med i Skånelaget (Fredrik P & Sebastian P) som hjälpte till att ta hem segern till Skåne igen (inomhus vann Östsvenska). Utöver väldigt goda prestationer på tävlingsbanan som summeras nedan har ungdomarna visat lika viktig champions attityd på läktaren och utanför, som vi ledare beundrar! Man har bidragit till fin gemenskap i Skånelaget och stöttat vartenda aktiv oavsett hur det gått. Som alltid goda förebilder för sin omgivning och mycket fina representanter för vår klubb.

Helgen startade tidigt med en lång bussresa från Malmö under fredagseftermiddagen som först tog oss på en liten sightseeing genom mitten av Skåne via att plocka upp aktiva från Lund, Eslöv, Klippan, Ängelholm och Båstad för att slutligen nå destinationen för helgen, Trollhättan i Västergötland runt 22 tiden. Väl uppe samlades hela Skånelaget som anslutit med övriga bussar på ca 137 aktiva i en stor gympasal där vi skulle spendera nätterna för att ha en liten snabb genomgång inför helgens tävling. Våra aktiva bunkrade sedan upp sina luftmadrasser i en hörna längt in i hallen tillsammans med aktiva från våra vänföreningar MAI och IK Finish. Hallen var relativt varm under kvällen men under natten sjönk temperaturen och många vaknade upp lite kyliga. Några av våra aktiva beskrev det som
”kändes som -47 grader”

Lördagen startade med tidig frukost för alla aktiva klockan åtta. Hela gänget var oväntat morgonpigga (utom undertecknad) och redo att ta sig an tävlingsbanan. Första dagen tävlade alla utom Smilla och Fredrik hjälpte Skånelaget i slägga medan Sebastian hjälpte laget i spjut. Under förmiddagen anslöt också ledarna André och Sandra för att stötta våra aktiva ytterligare, vilket är ett fint engagemang vi har i klubben och som är viktigt.

Först ut av våra tävlande var Adrianna som gjorde Götalandsmästerskapsdebut då hon tyvärr var upptagen med annat när mästerskapet avgjordes i Växjö inomhus. Adrianna tävlade i F13 slägga för tredje gången där hon hamnade precis bakom sitt PB med 22.21, en bra start på helgen! Kort därefter var det dags för Anton att hoppa längdhopp i P13. Även han stod för en mycket fin prestation där han återigen slog till med ett nytt PB i längd med några cm på 5.08, vilket räckte till finalhoppning och slutligen en 7onde plats. Kort efter längden var det dags för 60m försök där det gick undan och det blev ännu ett nytt prydligt PB på 8.27, som gav en semifinalplats. I semifinalen var det stenhård konkurrens och tiden där på 8.36 räckte slutligen till en total 10onde plats på 60m.

 Under eftermiddagen var det dags för våra tre F13 tjejer Adrianna, Hedvig och Tove att köra längdhopp. Adrianna som inte riktigt fått samma flyt i hoppningen som i våras visade att formen börjat bli uppåtgående men ändå inte riktigt där ännu. Hon hoppade 3.75. Hedvig stod för en jämn serie där hon hade två hopp som var hennes andra och tredje bästa hopp någonsin och enbart 2 cm upp till PB. PB blev det däremot för Tove som med sina stora kliv studsade i väg till 4.53. En bra dag på tävlingsbanan kunde därmed summeras.

Under kvällen planerade André och Sandra träningsupplägg inför hösten och Skånelaget åt middag för att sedan handla lite välförtjänt godis för att fylla på energinivån och busa lite med övriga Skånelaget kamrater i idrottshallen innan det så smått var dags att runda av dagen. Nattsömnen blev på ett klassiskt sätt i en gympasal avbruten av ett larm som plötsligt gick i gång samt av ett gäng ungdomar som bankade lite på dörrarna. Våra aktiva sov dock som stockar efter en lång dag och märkte inget utav det!   


Söndagen startade med god frukost runt 7 för de som skulle tävla tidigt och runt halv 9 för övriga. Tävlingsdagen inleddes med tresteg för F13 där vi fick se monsterhopp av båda våra tjejer (Hedvig & Tove). Hedvig fick till en pangträff och krossade sitt tidigare PB men halvmetern när hon hoppade 9.74 Även Tove gjorde en lysande insats och hoppade tre hopp över sitt tidigare PB där hon för första gången nådde 10 meter med 10.00. Tyvärr var vinden något för stark (+2.6) och officiella PB är därmed 9.85. Toves resultat räckte till en finalplats bland topp åtta och ytterligare tre hopp där hon slutligen hamnade på en fin åttondeplats.

Det blev inte mycket vila innan det var dags för F13 diskus där samma gäng som ovan plus Smilla skulle göra entré för helgen. Tjejerna gjorde hyfsade kast strax bakom sina PB utan att få till de önskade fullträffarna i utkasten som de fått till på träning senaste veckorna. Smilla kastade 19.05 och Tove 19.04 vilket var dryga metern bakom finalplats, nu slutade dem 9:a och 10:a. Hedvig kastade från stillastående imponerande 17.29, rotationen sitter inte riktigt där än men om hon fortsätter med diskus även nästa säsong kommer diskusen flyga bra mycket längre med stabil rotation.

Efter diskusen var Tove klar med sina grenar för helgen och det var dags för Smilla att köra favoritgrenen höjdhopp. Sin vana trogen tog det några hopp innan hon fick hoppen att stämma på lägre höjderna men tog sig ändå relativt smidigt upp på högre höjder. Där hon slutligen klarade 1.37 efter varit uppe på PB höjden 142. I ett väldigt jämnt höjdhopp där hela 14 tjejer rev ut sig på 1.42
blev det en stor delad 6:e plats (i realiteten enligt friidrottsreglerna en 18onde plats p.g.a. tidigare rivningar på lägre höjder). En mycket jämn höjdhoppstävling med andra ord. Tyvärr missade Smilla kulan som hon också var uttagen i då arrangören valt att lägga dessa grenar samtidigt trots motsatt sida och olika skor, vilket var tråkigt!

På eftermiddagen var det dags för Anton att springa 200m i P13-klassen där det i år gått strålande på distansen. Anton blev seedad att springa A-finalen där han slutade 4:a i ett snabbt heat på 26.52 vilket återigen var PB och det rejält om man bortse från en tid han gjorde i rejäl medvind. Totalt slutade han 6:a och främst av skåningarna. Strax därefter var det dags för tjejerna i F13 där Adrianna och Hedvig skulle springa samma distans. Även dessa övertygade på ett imponerande sätt där båda satt PB med 31.08 för Adrianna och 30.50 för Hedvig.

Med en fin prestation på 200m för Anton blev han uttagen av Skånelagets ansvariga på sprint att springa stafetten där två lag från varje årskull och kön springer en sträcka för distriktet. Anton tillsammans med övriga stafettkamrater fick traditionsenligt massivt stöd från innerplan där aktiva löpte från ena långsida till andra för att heja fram kamraterna.

Efter avslutad stafett väntade en nervös väntan där Östsvenska som vann stafetten snabbt tagit in poäng på vad som såg ut att bli en stabil seger för Skånelaget. Till sist kom jublet där Skånelaget återigen stod som segrare för Götalandsmästerskapen och pokalen fick höjas till skyarna med dans till Hasse Anderssons ”Skog och gröna skogar” i högtalarna. Sedan väntade en låååång resa hem där vi skulle lämna av alla mästare på samma destinationer på vägen upp. Mat blev det återigen i Varberg där tre busslaster med glada ungdomar förgyllde Mc-donaldskvällen. Klockan var precis slagen 01.00 när bussen rullade in på Stadionområdet som var sista stoppet för resan.

Som ledare för detta gäng var denna resa rätt speciell. Att ha följt dessa unga ungdomars resa sedan vissa var 6–7 år och nu stå som segrare i Götalandsmästerskapen, där ett av de långsiktiga målen på senare år varit att ha kvar aktiva till att vilja delta på detta trevliga arrangemang var fint att uppleva och ett minne som kommer leva kvar länge, den resa görs inte särskilt ofta! Nästa år räknar vi med att ytterligare en för klubben stark årskull 2011or ansluter till laget, där många också tränat sedan de var små i klubben och gör Heleneholm än kraftfullare i Skånelaget tillsammans med ovanstående 2010or.
Vi är starkt på gång nu och det är endast möjligt tack vare hårt medvetet arbete från ett antal nyckelpersoner under flertalet år.

Slutligen vill vi tacka Annika Hansson som gjorde sitt sista Götalandsmästerskap som Skånelagets huvudledare för hennes engagemang och glädjespridare under sina år som huvudansvarig och även önska Fredrik Krantz som nu tar över rollen ett stort lycka till! Det kommer bli en perfekt övergång.


Vi vill också tacka Trollhättan FIK för ett fint arrangemang! Servicen var på topp hela helgen. Extra stort plus till personerna som hade hand om våra måltider och anpassade detta på ett väldigt fint sätt allt för att vi skulle få det så bra som möjligt!

/Sebastian