Rapport från Götalandsmästerskapen

I helgen avslutades årets arenafriidrott utomhus när Götalandsmästerskapen avgjordes för första gången på 1,5 år p.g.a. pandemin på hemmaplan i Malmö. För den som inte känner till Götalandsmästerskapen så är det den största tävling en 13-14 åring kan delta i där aktiva från Skåne tävlar tillsammans mot aktiva från andra distrikt inom Götalandsregionen. Från Heleneholm deltog sex aktiva i Skånelaget tre tjejer och tre killar där samtliga övernattade på hotell tillsammans med övriga skåningar under helgen.

Johannes inledde tävlingen med att springa 60m i P13 klassen där han slutade 6:a i försöksheatet på 8.70. Johannes fortsatte sedan tävlandet på söndagen där han tävlade i sin favoritgren höjd. Det var tydligt att detta var en större tävling än Johannes tidigare tävlat på. Konkurrensen och höjningsschemat var tuffare än normalt. Johannes som tidigare gjort 1.42 fick inte riktigt hoppningen att stämma och stannade på 1.32. I längd gick det inte något vidare där det blev tre övertramp.

Wincenth hade ett hektiskt schema när han tävlade i fyra grenar under helgen i p14 klassen. Han inledde med att hoppa längd under lördagen. Där hoppade han 4.65. Dagen fortsatte sedan med 800m där han sprang på nya personbästat 2:34,58. Han fortsatte sedan tävla under söndagen i 80m h med resultatet 16.51 för att slutligen avrunda helgen med tuffa 2000m på bana. Här stannade tiden på 7.20,16.

Även Alexander som nyligen börjat på friidrott tävlade i P14 klassen under helgen. Han inledde lördagen med att springa 80m i tuff konkurrens. Resultatet blev 11.56. Sedan fortsatte han under söndagen att hoppa tresteg, vilket var premiär för honom. Han imponerade i denna teknisk svåra gren och tog sig nästan till final (topp 8) genom att sluta 9:a på resultatet 9.98.

Alice inledde tjejernas tävlade i F14-klassen genom att göra debut i diskusringen. Alice gjorde många stabila och fina kast och kastade som längst 18.68. Under söndagen fortsatte hon sedan att tävla i tresteg, här hoppade hon 8.64.

Efter att ha agerat support under hela lördagen var det äntligen dags för Lovis och Selma att göra Götalandsmästerskaps debut genom att tävla i tresteg. Lovis hoppade nytt personbästa med 8.51 medan Selma hoppade 8.88 i sista hoppet.

Mycket glädje, erfarenhet och gemenskap tas med från denna helg. Våra deltagare har representerat Skånes färger med ära både på och utanför arenan. Goda förebilder för kommande generation som ska delta på Götalandsmästerskapen.

Undrar ni vem som vann kampen?
Det gjorde till sist Göteborg före Skåne.

Rapport från SM

I helgen gick SM i friidrott på Ryavallen i Borås under relativt dåliga förhållande med runt 13c och regn under lördagen då två av våra aktiva som åkt upp tävlade, Adrian Mehic på 800m och Emilia Wamsler i diskus.

Emilia Wamsler i diskus försök

Lördagen inledes med att Emilia Wamsler gjorde debut i senior SM vid försöken där tolv främsta skulle ta sig vidare till söndagens final. Tyvärr fick Emilia inte kastningen att stämma helt denna dag och stannade på 41.36 (pb = 47.06), vilket var ca metern för kort för att hamna bland dem tolv bästa denna gång. Emilia är ung och har framtiden framför sig, att känna på hetluften och tävla mot dem allra bästa diskuskastarna i Sverige i helgen har med stor sannolikhet bidragit till många erfarenheter rikare att ta med sig. Även om resultat inte blev så långt som hon hoppats på, finns det därmed annat att ta med sig som hon förmodligen kommer ha nytta av i framtida mästerskap och stora tävlingar.

Adrian Mehic på 800m försök

Under sen eftermiddagen sprang Adrian Mehic försök på 800m. Även här var förutsättningarna tuffa. Tre försök varav två vidare direkt på placering + tre bästa tiderna. Adrian hamnade i ett tufft heat innehållandes bl.a. svenska rekordinnehavaren Andreas Kramer, som styrde fältet från front. Adrian hängde på hyfsat och avslutade starkt genom att slå två andra i spurten vilket innebar en 6:e plats i heatet. Tiden stannade på 1.55,62 vilket innebar nytt personligt rekord med några tiondelar trots usla väderförhållanden. Tidigare PB var från -17 så det var kul att se Adrians löpning. Nu är det bara att fortsätta på detta spår under nästa säsong.

Två aktiva åker till SM i helgen

Efter flera helger med svenska mästerskap i friidrott har vi nu kommit fram till den sista på arena när seniorernas svenska mästerskap avgörs på Ryavallen i Borås under helgen. Från Heleneholms IF åker två aktiva upp Adrian Mehic i 800m som gör sitt andra mästerskap och Emilia Wamsler i diskus som gör sitt första mästerskap.

Adrian kommer in i helgen med en bra form från träning senaste veckan och har ett säsongsbästa på 1:56,32, vilket är på lägre halvan av startfältet på förhand. Adrian har på så sätt allt att vinna i försöken som startar imorgon lördag kl. 17.20. Om allt stämmer lär han kunna plocka med sig ett nytt personbästa hem.

Emilia kommer in i helgen med ett JSM-silver från förra helgen och med ett nytt personbästa under säsongen på 47.06. Emilia är på förhand rankad i mitten av startfältet. Emilia är ung och då detta är hennes första stora mästerskapet i senior sammanhang finns mycket erfarenhet och lärdomar att hämta från detta mästerskap inför framtiden. Förhoppningsvis kan Emilia få till en fullträff och ta sig till söndagens final, även om detta lär bli väldigt tufft! Försöksomgången avgörs imorgon lördag kl. 11.10.
SVT/SVT-play sänder friidrotts-SM under hela helgen. Ett stort lycka till önskar vi våra aktiva!

SVT sänder friidrotts-SM under hela helgen. Du kan följa tävlingarna här!

Resultatrapportering från VSM på Öland

Det var inte bara USM15 & junior som gick som mästerskap i friidrott i helgen utan även veteran-SM på Öland. Från klubben åkte i år tre aktiva, där alla tre tävlade i kastgrenarna. Resultaten blev följande:

Martin Persson M45 Spjut (33.01) & i Kula (8.49)
Mikeal Persson M55 Kula (7.93)
Mats Blomberg M65 Spjut (16.56), Kula(9.41), Diskus (25.80)

JSM-silver till Emilia W i diskus

I helgen gick USM15 & JSM i friidrott av stapeln i Linköping. Från klubben deltog tre aktiva där två (Emilia M & Moltas gjorde sitt första mästerskap). En som däremot deltagit tidigare och t.om tagit USM guld fjolårets mästerskap är Emilia Wamsler. Detta år tog hon steget upp som junior och fick då även tävla mot dem som är ett år äldre än henne. Emilia visade dock
mästartakter och mästerskapsrutin när hon återigen knep en SM medalj, denna gång ett silver i F19-klassen.

🥈
Emilia kastade 44.90 vilket var runt två meter från personbästat tidigare i sommar. Till guldet saknades drygt en halvmetern. En imponerande insats även denna sommar under SM av Emilia! Vi önskar Emilia W med tränare Jonas ett stort grattis till väldigt fina prestationer!
🏆
🥳