Sommaruppehåll + nyanmälan till hösten

Nu har alla våra yngre friidrottsgrupper (s.k friidrottsskolor) tagit sommaruppehåll, dessa startar igen när skolorna drar igång i augusti. Se mer information i utskick eller här på hemsidan när vi närmar oss.

För Måndag och onsdagsgruppen födda 2012-2014 kör vi på ytterligare en vecka. Övriga grupper fortsätter tillsvidare, få information via respektive tränare/grupp.

Om du vill träna under sommaren kommer det finnas en öppen grupp under torsdagar. Träningen är öppen för alla åldrar (delas in på plats) och pågår mellan 17.30-19.00 på Heleneholms IP.

Om du har ett barn som vill börja friidrotta till hösten kan du nyanmäla dig här!

Rapport inför Götalandsmästerskapen i helgen

Till helgen är det återigen dags för Götalandsmästerskapen i friidrott, en tävling för 13-14åringar där Skåneklubbarna tävlar tillsammans mot övriga landskap inom Götalandsregionen. Sedan ett år tillbaka tävlas det i fyra lag: Skåne, Göteborg, Västsvenska(Halland, Bohuslän, Dalsland & Västergötland) samt Östersterland (Blekinge, Småland & Östergötland). Tävlingen arrangeras en gång utomhus och en gång inomhus och i år går tävlingen av stapeln på hemmaplan i Malmö. Skåne har en pokal att försvara då gänget födda -09 & -10 vann pokalen i Trollhättan tidigt i höstas.

Från Heleneholms IF har vi med ett rekordantal aktiva i modern tid där hela 10 st kvalificerat sig och nio kommer tävla i helgen. Extra roligt är att många av dessa aktiva varit med väldigt länge i klubben och sett framemot att delta på Götalandsmästerskapen under flera år (-11orna). Som ledare har det också varit ett viktigt delmål då vi vet att Götalandsmästerskapen är första stora tävlingen och gör mycket för ens fortsatta idrottande därav ska helgen bli riktigt skoj!

Under helgen bor de aktiva tillsammans med Skånelaget på hotell i närheten av Atleticum. Från Heleneholms IF deltar Hedvig G, Smilla K, Tove O, Adrianna K, Lärke LL, Filippa PO, Noor W, Oskar C & Vilmer O. Även Alice S har kvalat in men kan tyvärr inte delta. I skånelaget ingår även Fredrik P och Sebastian P som ledare. Vi önskar alla aktiva ett stort lycka till och hoppas Skåne återigen får segra i lagtävlingen! Njut av helgen!

Resultatrapportering Atleticumspelen + imponerande insats av Mats Nilsson

Som vi rapporterat om tidigare så blev det en väldigt lyckad helg under Atleticumspelen där ett svenskt rekord sattes och flertalet personbästa i olika åldrar gjordes. Vi fortsätter att ta små kliv på många områden inte minst i identitetsskapande där våra röda färger tar alltmer plats. Detta möjliggörs i en symbios av hungriga ledare som vill utveckla grupperna samt bjuder in till en miljö där nyfikna aktiva/medlemmar får chans att skapa gemenskap och samhörighet, en öppen styrelse som ger förutsättningar och inte minst föräldrar för de yngre åldrarna som bryr sig, ger förtroende och har god dialog mellan ledare/varandra.


Nedan kommer en längre sammanställning då många prestationer förtjänar att lyftas lite extra där ett svenskt rekord lyfts, löpframgångar samt aktiva som kämpat ett tag med motgångar som vände till medgångar. Vill också lyfta en imponerande insats av Mats Nilsson som sprang 6 timmar och 310 varv i Karlstad samma helg, WOW!

Marie Lander – Vi börjar naturligtvis denna rapport med att gratulera Marie Lander till nya svenska rekordet på 800m i framerunning. Hon slog sitt tidigare rekord från ifjol med ca 7 sekunder (3:34.39). Varje tisdag och torsdag ser vi henne kämpa hårt med intervaller i de snäva kurvorna tillsammans med tränare Fredrik, så att rekordet skulle slås var ingen hemlighet men desto mer glädjande! Under lördagen blev det också 60m där det också blev PB med 15.53. Stort grattis!

Lovis O – I F17 klassen fick i tresteget ut en del av det vi vetat att hon haft i sig under en längre tid, en imponerande ökning med drygt 40cm var glädjande att se för någon som kämpat länge för att få längderna att lyfta. Ännu finns mycket att utveckla, så det blir spännande att följa vad som händer kommande tävlingar.

Kathii B – F15 som började med friidrott tidigt i höstas gör en spännande resa där hon för varje tävling tar nya kliv. I helgen sänkte hon sitt resultat från två veckor sedan med en sekund på 200m till 29.37, då vet undertecknad att det finns en bra bit till att hämta. På 60m stod hon också för en stabil insats och var bara några hundradelar från PB med 8.73.  

För våra F14 tjejer blev det en fin vändning från lite motgångar till medgångar för samtliga.

Adrianna K – Det är alltid kul att se när en aktiv som jagat en gräns under ett längre tag får nå ett av sina mål, så var det för ”Adi” i helgen när hon fick gå under 9 sekunder med minsta möjliga marginal 8,99. Även på 200m blev det ett nytt PB (30.80) och likaså i längden med 3.94 där 4m nu är nära! I kula fick hon inte helt till det under morgonkvisten och stannade på 6.58.

Smilla K – Bland de jobbigaste som finns för en ledare är när det inte går som förväntat för en aktiv på en tävling, att se deras besvikelse när träningen dessförinnan gått lysande gör ont! Därför är nog ett av de finaste ögonblicken som ledare och det som betyder mest är när det vänder från motgång till framgång och det var precis vad som hände Smilla i favoritgrenen höjd i helgen. Efter en tyngre höst fick hon till en fin hoppning under lördagen och fick till ett grymt hopp på nya pershöjden 1.41 vilket gav en silverplats på DM. Även i kulan dessförinnan blev det ett PB med ett antal cm med 7.87.

Hedvig G – En annan som vänt en del motgång till medgång under senare tid är Hedvig. Under helgen fick hon koras som skånsk mästare i tresteg efter att ha vunnit grenen på 9.41. I längd kom en magisk fullträff som hon gått och väntat länge på, hon höjde sitt pers med nästan 30 cm. Väldigt roligt att se den glädjen när stora delar stämmer.  I 200m blev det ett tredje PB på distansen i vinter där hon sprang in på 29.42.

Tove O – Gjorde i helgen sin första tävling för 2024 där även hon slog till med ett nytt PB i längd med 4.35. Längre längder lär vänta i vinter för denna tjej!

Även för våra F13 tjejer blev det en lyckad helg.

Filippa P O – Fortsätter att ta nya höjder på löpdistanserna, framförallt på medeldistans. I helgen sänkte hon sitt PB från dryga två veckor sedan på 800m med 2:44.52. och fick även titulera sig skånsk mästare. Även på 200m dagen efter visade sig formen god och hon slog även här till med nytt PB med 30.74.

Noor W fortsatte sin fina form i F13 klassen där hon återigen slog till med ett nytt PB på 60m, hon har denna vinter sänkt sitt PB med nästan en halvsekund. Tiden 8.67 innebar att hon också blev skånsk mästare på distansen. I längd flög hon ännu en gång långt och stannade på 4.42 vilket innebar ett silver. I höjd blev det ett nytt pers på 1.33. I tresteget som var hennes tredje tävling i grenen gjorde hon en lysande insats och flög för första gången över 10m och detta i tre utav hoppen. Detta gav ett silver

Lärke L L – Fick precis som Adi ta sig första gången under nio sekunder på 60m med 8.96, vilket var kul att se! Hon tog sig även an distansen 200m för första gången där hon sprang in på 30.84.

Olivia L – F12 hade likt övriga nämna en fin dag i löpgrenarna där det blev nytt PB på 60m med 9.05, en hundradel bakom pallen, på 200m med en hundradel 31.19 och på 800m 2:45.51 där hon tog ett DM-silver. Ett silver blev det även i längdhopp med längden 4.16.

Zeth Söderlund MS – Gjorde debut på sprintdistansen 200m inomhus där han sprang ett stabilt lopp på 24.68.

Oskar C – P13 fick äntra pallen många gånger under helgen där han tog fyra DM-medaljer, detta trots att han inte kunde ställde upp i favoritgrenen höjd. I 60m häck blev det ett nytt PB och ett DM-brons på 11.42. I längd blev det även här PB med en cm till 4.66 och ett DM-silver. I tresteg som likt Noor var hans tredje tävling i grenen satte han nytt PB och hamnade strax bakom 10m markeringen med 9.93, här finns på så sätt ett tydligt mål att sträva emot. Prestationen gav ett DM-silver. I kula blev det en stabil insats på 7.92 som även det gav ett DM-silver. En mångsidig aktiv som ska bli spännande att fortsätta följa vart det tar vägen!

Vilmer O – P13 fortsätter sin spännande resa i kastgrenarna med att rotera i kula trots sin unga ålder. Detta gör det något svårare att få till träffen kortsiktigt i nuläget men långsiktigt lär Vilmer tjäna längder på det, om inte annat i sin favoritgren diskus. I helgen blev det 6.49 men får han till vad han visat på träning så kommer han krossa sitt PB. Tålamod och långsiktighet är viktiga ingredienser att ha med sig. Det ska likt övriga i gänget bli spännande att följa resan kommande år.

Mattis R – P12 sprang även han lysande på löparbanan och slog sitt PB på 60m med 9.69.

Greger Ahnlund – M85 gjorde comeback på tävlingsbanan efter några års frånvaro och vilken härlig insats han stod för. Att som född -39 springa ett snabbt 1500m lopp på 8.01.61 är väldigt imponerande och en inspiration för många. Naturligtvis blev han belönad med ett DM-guld.

I M75 klassen blev det en Heleneholms uppvisning där klubben tog både guld och silver genom Nils H Persson och Gunnar Sterner. Nils sprang in som segrare med 6:33.69 medan Gunnar sprang i mål på 6:45.64.

I M55 klassen deltog Stefan Magnusson där han blev femma med 5:39.12.

Vi hade även ett antal deltagande i klasser under 12 år som ej redovisas i officiella resultatlistor, kul att se även dessa yngre förmågor ta för sig!

Sammanfattningsvis en imponerande helg av våra aktiva på hemmaplan under vår egna tävling. Framgång föder framgång. Motgångar ger viktiga erfarenheter och vi ser viktiga förebilder skapas mellan våra olika åldrar. Fortsättning följer för rödvita gänget…

/Sebastian

Succé under Atleticumspelen

I helgen genomfördes vår tävling Atleticumsspelen i Atleticum där även DM för 12-15åringar i år ingick och vilken succé det blev! Ett svenskt rekord med sju sekunder av Marie Lander på 800m (framerunning), åtminstone 28 nya fräscha PB av våra aktiva, 17 pallplatser varav fem skånska mästare. Hedvig G i tresteg, Noor W på 60m, Filippa P O 800m samt Greger Ahnlund & Nils H Persson på 1500m.

Allt detta hade dock inte varit möjligt tack vare våra uppskattade hjältar som offrar sin helg, sina barns tävlingar och dylikt för att hjälpa till att genomföra grenarna eller runt omkring på tävlingen. Det är tack vare er samt fina förberedelser från kansliet som tävlingen håller väldigt hög klass och får lovord från övriga friidrottsklubbar i Skåne. STORT TACK!  

En längre sammanställd rapport kommer senare i veckan!

Fin helg för våra aktiva på Pallasspelen

Skånes största inomhustävling Pallasspelen som vi själva är en av arrangörerna i avgjordes i helgen där flertalet av våra aktiva fick väldigt fina tävlingar och för de som inte riktigt fick till det denna gång visades ändå prov på kämpaglöd, kamratskap och nya erfarenheter rikare. Det är underbart att följa utvecklingen och se våra aktiva skapa allt större gemenskap och nå nya nivåer. Vi passar också på att säga stort tack till alla funktionärer som gjorde tävlingen möjlig, er insats går inte att beskriva i ord, den är extremt värdefull och uppskattas av alla tävlande. Också ett stort tack till våra ledare som lyfter våra aktiva och bidrar till den framgång och glädje vi ser under tävlingar. Nedan kommer en enklare sammanställning av våra aktivas helg:

Lovis O F17 – I längden hade svårt att få ansatsen att stämma under den tidiga morgonen i längden. 4.31 innebar trots allt en tredjeplats. En tävling något senare på dagen och där hon får till hoppningen lär ge pers med flera decimeter. I tresteget dagen innan finns det också stora mängder att hämta när hoppningen sitter i alla hopp.

Kathii B F15 – Sprang 60m under lördagsförmiddagen där det blev en tid på 8.80 vilket är en tiondel från hennes PB. Senare på kvällen blev det 200m där hon sprang in på 30.42 i hennes första tävling i grenen. Kathii började med friidrott i höstas och börjar få allt mer rutin på tävlingar. Skoj att se en aktiv komma in ”senare” i verksamheten och ta för sig direkt på tävlingar.

Hedvig G – F14 Stod för en fin insats på löparbanan under lördagen där hon först sprang ett stabilt 1000 m lopp på 3:36.14 för att sedan ca två timmar senare springa in för andra gången på två veckor under 30 sekunder och återigen ett nytt PB på 200m, 29.65. I längd blev det PB med planka, 4.20 men det vill inte riktigt lossna än. I tresteget blev det en fjärdeplats 5 cm bakom pallen efter att ha blivit omhoppad i sista omgången, 9.38. Förhoppningvis flyger hon långt i hoppgrenarna om två veckor.

Adrianna K – Spranng tidigt på söndagsmorgonen 60m försök där hon var dryga 20 hundradelar bakom sitt PB på 9.23, det är bara en tidsfråga innan vi ser en tid under 9 sekunder för Adi. På 200m blev det nytt inomhus PB med 31.06. Även i kula blev det nytt PB med 6.82. I längd 3.78 precis som på 60m är hon snart över ”dröm” 4m.

För våra F13 tjejer blev det en glödhet helg.

Noor W F13 – Inget kunde stoppa Noor under helgen där hon lyckades bevara energin från start till mål. Under lördagen slog hon återigen till med nytt PB i längden. Inför hade hon sagt att hon skulle hoppa över 4.50 m och i sista omgången slog hon till med finfina 4.55. I en högklassig tävling räckte det till en 4:e plats efter ett sämre andra hopp. I 60m sprang hon först in på ett nytt PB i försöken på 8.70 och lyckades sedan bevara farten, vilket hon ibland haft svårt för till finalen där det blev 8.72. Två kanonlopp och en silverplats. I höjd blev det ett tangerat PB med 1.30. I tresteg som var hennes andra tävling någonsin i grenen visade hon hög klass när hon slog till med 9.80 i första omgången. Detta räckte till en ny silverplats. Helt enkelt en högklassig helg för denna tjej!

Filippa P O – En annan tjej som hade fina framgångar och som fick stiga upp överest på pallen var Filippa som vann en av hennes favoritgrenar 800m med två sekunder och på ett nytt PB med tiden 2:45,21. Under söndagen blev det ett 60m lopp på 9.48 (strax bakom PB). I kula fanns inte riktigt styrkan och energin för denna gren denna dag.

Alice S – Gjorde ett utmärkt lopp på 800m i samma heat som Filippa ovan. Hon förbättrade sig PB från tidigare i höstas med imponerande 10 sekunder i sin blott andra tävling någonsin. En härlig utveckling som vi tycker är väldigt kul att följa!

Lärke L L – Körde under lördagen längd där hon hoppade nytt PB med 3.78, precis som för Adi är 4 meter nu väldigt nära. På 60m sprang hon i samma heat som Filippa och var dryga 2/10 bakom sitt PB med 9.21.

Olivia L – Olivia fick känna på hur det känns att både ha motgång och medgång under samma dag. I 60m fick hon inte riktigt till det som önskat och hade också lite otur när hon missade finalen efter tusendelsgranskning på 9.44. I längden någon timme efter tog hon dock stor revansch och satte ett nytt snyggt PB med 4.29. Detta innebar en fin silverplats. I höjd tangerade hon sitt pers i sin andra tävling i grenen på 1.20.

Zeth S – Under lördagskvällen sprang Zeth 400m på 54.54 vilket var en putsning med 1/100 från Växjö föregående helg. Undertecknad som tränar med Zeth vet dock att det finns mer att hämta. Under söndagen var det dags för årsdebut på 800m där han drog stora delar av loppet. Zeth gjorde ett fint lopp i drygt 600m sedan orkade han tyvärr inte denna gång sista varvet fullt ut men tog sig i mål på 2.03,57 snart är han under 2.00.

Oskar C P12 – Var den aktiv som nog hade mest otur i helgen där det blev tre fjärdeplatser av fyra möjliga starter. Efter att ha haft lite ont i knät sedan några veckor tillbaka valde han denna gång att stå över specialgrenen höjd för att inte riskera att det skulle bli värre Under lördagen hoppade han stabilt i längden där han hoppar med andra benet, 4.52. I tresteg tävlade han för andra gången någonsin och hoppade långt med 9.66 och ett nytt PB. I kula blev det 8.18 vilket är precis bakom PB. Han valde även för honom att ställa upp i kraftprovet 800m där han hängde på så gott han kunde och blev till sist tvåa i heatet drygt en sekund bakom segraren, 2.47:73 och ett nytt PB.

Vilmer O – Tävlade i kula under söndagen där han inte riktigt fick till sin rotation denna gång som han imponerande kör med. Med 9.45 var han drygt 20 cm bakom sitt PB från tidigare i höstas. Kortsiktigt är det möjligtvis inte en vinst men långsiktigt kommer Vilmer tjäna stora längder på att redan nu börja med rotation. Tålamod är nyckeln för framgång vilket vi inte tvekar om att Vilmer har.

Några av våra veteraner var också i farten i kulan under lördagen.

Magnus A – Stötte iväg kulan 8.30.
Bengt A – Stötte iväg kulan 9.37.

Utöver ovanstående aktiva hade vi ganska många yngre som också tävlade på denna tävling. Dessa redovisas dock enligt regler inte i officella resultatlistan och hittas istället på respektive individuellt resultatkort. Bra jobbat alla aktiva här, kul att se er glädje trots stor nervöshet och förväntan.

Klart är att Heleneholms IF är på gång uppåt!

Fin avrundning på tävlingssäongen i kast

Igår avslutades friidrottssäsongen 2023 på kastplanen där nya kastgrenar provades för en del, ledare ställde upp och många unga fick avrunda säsongen med fina PB. Stort tack till Jonas Forsberg för fin kasttävling som vanligt och tack till föräldrar som hjälpte till att underlätta och stötta!
I år har kastandet fått ett rejält lyft bland våra yngre.

Vi har numera flertalet unga som tävlar frekvent i kast och utvecklingen har varit intressant att följa från tidigt i våras fram tills nu. Vi har fått en miljö där aktiva inspireras av varandra och vill vara en del av sammanhanget även om det inte är deras just nu favoritgrenar. Vi ledare beundrar att våra aktiva vågar ”kasta sig ut” och prova nya grenar eller köra grenar som dem normalt inte brukar tävlar i, ibland efter lite fundering och övertalan. Detta är en fin egenskap som vi värdesätter högt, modigt gäng!
Inför tävlingen utmanade vi ledare vår yngsta målgrupp där alla metrar slogs ihop till en gemensam pott. Skulle de aktiva vinna fick vi fixa fram något trevligt pris.

Längst ner i detta inlägg kommer resultatet i denna tävling i tävlingen men först en enklare sammanställning på alla fina prestationer!

Smilla K – drog till med två nya snygga PB i kula och diskus. I diskus ökade hon med ca 3 meter till 23.15 och i kula där hon tyvärr aldrig fick chansen under Götalandsmästerskapen visade hon att formen från Lund fanns kvar och ökade PB med ytterligare 10cm till 9.36. Smilla ställde även om i spjut och tog viktiga metrar för ungdomarna med 12.80.

”Adi” (Adrianna) – började dagen med att slå till med ett rejält PB i kula med första gången på exakt 7 meter. I släggan som Adi började med i slutet av sommaren ville det sig inte riktigt denna dag och hon var lagom frustrerad efteråt. Nästa säsong kommer dock bli super efter en lång inomhussäsong! Att kommit så långt i utvecklingen i en svår gren på så kort tid är imponerande!

Hedvig G – Har inte kastgrenarna som sina favoritgrenar men ställer ändå upp och gjorde en insats för laget även om inte spjutkastet gick riktigt som hon hoppats (12.32). Hedvig har nyligen börjat träna spjut så det finns snabbt flera meter att hämta inför nästa säsong om hon väljer att fortsätta träna spjut i vinter.

Filippa P O – som förra veckan drog till med nytt klubbrekord i F12 slägga ökade på klubbrekordet ytterligare igår där hon ökade med dryga en meter till, 29.49. Stort grattis! Filippa provade även grenarna kula och diskus där det blev ett nytt PB i kula med 6.56 och för första gången en tävling i diskus med 15.20, skoj!

Noor W – som egentligen inte helt gillar alla kastgrenar utom slägga var till en början lite tjurig men var vid slutet av dagen ensam av de aktiva att köra alla kastgrenarna (extra stjärna till henne). Det blev debut i diskus och spjut samt ”comeback” i för henne ”hatgrenen” kula efter flera års frånvaro 😉. Det blev på så sätt tre naturliga PB med 13.37 i diskus 12,23 i spjut och 6.35 i kula. När det var dags för nya favorit kastgrenen slägga sken hon upp som en sol och slog till med nytt PB även här med ca 1 meter på 23.68 trots att hon bara hann med två kast.

Vilmer O – Har haft en fin utveckling i kastgrenarna där diskus och kula är huvudfokuset. Han började kula med att för första gången köra över 6 meter och gjorde sedan detta fem gånger i tävlingen. Ett nytt snyggt PB på 6.64 att ta med inomhus. I diskus som utvecklingen gått spikrakt uppåt i senaste veckorna på träning blev det än mer imponerande där nya PB:et ökade med dryga 5 meter till 25.17. Fin utveckling som visar att träning och tålamod ger resultat.

Oskar C – Som inte heller han kanske har kastgrenarna som favorit kom ändå hit direkt efter en fotbollsmatch och satte av bara farten ett nytt rejält PB i kula med 7.24 och första gången över 7 meter. I spjut som Oskar inte tränat på ett tag blev det ändå en stabil insats där han var dryga metern bakom PB.

Barbro B – Som har något mer rutin än ovanstående unga ställde upp i Castorama (kastmångkamp) där man måste tävla i seniorvikterna. I kula blev det precis under 9m på 8.99. I spjut flög 600g spjutet 25.09m. I diskusen blev det 29.32 och i släggan fick hon till en fin träff där det längsta mätte 30.91.

Peter J – Har inte hållit på med kast lika länge som Barbro men börjar ändå få en viss rutin ställde också upp i Castorama. I kula for den 7.26 tunga kulan 7.14m. I spjut blev det 16.49, i diskus 15.68 och i släggan 14.57. En fin insats!
På tränarsidan (som utmanade ovanstående ungdomar) ställde Sandra upp i diskus och Ola samt Sebastian i Castorama.

Sandra Inspirerades av de aktivas rotationer och fick till längre och längre kast för varje omgång. Längsta kastet mättes till 17.59. En grym insats på ett spontant inhopp för en ung forna sprinter/medeldistansare. Stabila metrar in på tränargängets konto.

Ola Gjorde comeback i castorama efter flera års frånvaro. Som en forna sprinter visade han prov på explosivitet och tog viktiga metrar för tränarlaget i alla grenar även om det inte var tekniskt något vackert! 7.46 i kula, 26.60 i spjut, retfulla 19.90 i diskus och slutligen fina 19.22 i slägga.

Sebastian gjorde också comeback i castorama efter flertalet år. Likt vissa aktiva är kastgrenarna undantaget spjut ingen favorit. I kula blev det 8.49, i spjut 34.16, i diskus 21.27 och slutligen icke imponerande 13.49 trots bästa tipsen från sina aktiva (tack för det).
Vem vann då kastkampen mellan de aktiva och tränarna? Det gjorde de aktiva med ganska stor marginal. Totalt 250.66 meter jämfört med 168.18 meter. Betydelsen av att ställa upp i grenar som den aktiva normalt inte gjorde bidrog till att kampen var vunnen vilket var en av förhoppningarna, att motivera de unga att testa på lite nytt och samtidigt bidra till en kul tävling i tävlingen! Stort grattis till bästa ungdomarna!😊

/Ledarna på plats

Heleneholmsspelen + klubbrekord

idigare idag kördes två tävlingar, en på kastplan där vi fick se ett nytt klubbrekord (läs mer längre ner) och en en intern friidrottstävling, Heleneholmsspelen för våra allra yngsta där ett fyrtiotal taggade barn från olika träningsgrupper deltog och kämpade på i härligt väder i grenarna 60m, längd, kula & stafett. Syftet var att prova på att tävla under väldigt enkla former, träffa aktiva från andra träningsgrupper, skapa gemenskap och stärka klubbkänslan.

Efter tävlingen fick alla barn med sig en välförtjänt medalj hem och vi grillade korv. En lyckad dag där nya vänskaper har skapats, glädje har spritts och ungarna har fått känna på lite grann hur det är att tävla. Tack till alla föräldrar och ledare som bidrog till en trevlig dag!

Alla individuella resultat hittas här: https://easyrecord.se/result?Wy3Xbb

Kort därefter arrangerade Jonas Forsberg kasttävling och Castorama på kastplan ett stenkast bort där tre tjejer från klubben deltog i slägga (Adrianna K, Noor W & Filippa P O).

Filippa som först var på plats på ovanstående Heleneholmsspelen för att hålla i uppvärmningen för alla barn, slog till med ett nytt personbästa och ett klubbrekord för F12 som hon har jagat sedan hon började kasta slägga i år med 28.75. Passande så slog hon rekordet från en av hennes första tränare ute i Oxiegruppen Cajsa Jönsson som hade 26.27. Filippa slog även nyligen 400m rekordet (1:11.27) från Erika Wärff som numera är mångkampare på elitnivå som hade 1:11.67. Stort grattis Filippa!  

Noor som nyligen började kasta slägga gjorde sin första tävling i just slägga och kastade 22.36, imponerande!

Adrianna som också nyligen började med slägga gjorde även hon en stabil insats då hon var dryga metern bakom sitt personbästa då hon kastade 21.74.

Resultaten hittas här: https://easyrecord.se/result?31ob44

Även nästa söndag finns det chans att delta på kasttävling då Jonas håller i den sista kasttävlingen för säsongen, så ta chansen att delta (11 år > ). Tävlingen startar kl. 11:00 på kastplanen och anmälan sker på plats! Det går att tävla i alla kastgrenar utom vikt.  

Tillbaka till rötterna mot framtiden – Framtidstro

Dagens inslag tar oss inte riktigt lika långt tillbaka i tiden som föregående två veckor men har på ett sätt ändå varit helt avgörande för att föreningens verksamhet ska kunna bedrivas på det sätt som den gör idag med kanslipersonal och egen klubbstuga. Senaste två inslagen hittas här:

Tillbaka till rötterna mot framtiden – Klubbkläder
Tillbaka till rötterna mot framtiden – Idrottsanläggning

Det sägs att det är i motvind som draken lyfter och får ny kraft, det var precis vad som hände i föreningen runt 2016-2017 när friidrottssektionen nyligen lämnat tävlingssamarbetet i Öresund FK där IK Finish och IK Pallas också ingick. Vi var en förening som delvis hade tappat vår identitet. Många aktiva runt 13–14 års åldern försvann över till MAI, då aktiva saknade en koppling till ”nya” klubben och övriga valde kort därefter att sluta då gemenskapen bröts isär. Vi fick därmed ett stort glapp av en generation där många av dessa ungdomar senare skulle kunna blivit potentiella ledare för yngre grupper eller visa vägen för yngre generationer. Följden blev att vi hade väldigt få yngre aktiva och stod inte många steg ifrån ruinernas brant för att tappa vårt kansli, som skulle inneburit en verksamhet byggd helt på ideellkraft kommande år. Vi var helt enkelt tvungna till att ta ett krafttag om vår verksamhet.

En förening är aldrig större än dess medlemmars engagemang, vilket kan vara det finaste men också det mest sårbara vi har i svensk idrott (fundera gärna på det ett tag och vad du skulle kunna bidra med för att förbättra vår förening). Ett antal ledande personer och ledare bestämde sig för att vi skulle börja bygga om vår verksamhet från grunden, där vi skulle hitta tillbaka till våra rötter som under flertalet generationer fostrat mängder med barn- och ungdomar i Malmö. Vi skulle satsa fullt ut på våra yngsta grupper och bygga ett tydligt Heleneholms DNA från tidig ålder som skulle finnas med längs hela resan. För att lyckas med denna bedrift krävdes hårt arbete i form av engagemang, ledarskap och nytänkande, inget kommer gratis! En del personer har naturligt försvunnit längs resan men desto fler har anslutit både bland aktiva och ledare vilket är glädjande och visar att vi är på god väg att få den struktur och gemenskap vi sedan återstarten 2017 försökt att implementera i våra led. Att bygga en förening från grunden med dess rätta värden tar tid och kräver tålamod men vår framtid ser idag betydligt ljusare ut än vad den gjort på många år och det är glädjande att se att våra träningsgrupper växer för varje år, där nya medlemmar tillkommer samtidigt som ett stort antal väljer att fortsätta. Dels för att de älskar friidrotten, dels för den gemenskap som idag genomsyrar vår verksamhet. Extra glädjande är att många av de som började som unga i vår förening under dessa år är kvar än idag och visar vägen framåt för yngre generationen.

Vi har idag en tydligare identitet som bygger på gemenskap, glädje och utveckling. Vi har ledare som är engagerade, nyfikna och kreativa till att fortsätta förbättra våra träningsgrupper/organisationer. Ett tydligt exempel på förändringen som skett är i helgen där vi arrangerar en intern friidrottstävling för åldrarna 6–11 år. Till denna är i nuläget 40-talet barn anmälda vilket lär vara strax under vad vi hade totalt för dessa åldrar i våra åldrar under de mörkaste åren. Ett annat är att tävlandet i år varit bland de främsta på väldigt länge. Vi har nu också bättre möjligheter att arbeta på sociala projekt utanför idrotten för att få med även personer som inte tävlar. Arbetet är långt ifrån färdigt och blir förmodligen aldrig helt komplett men det ger energi att se att vi nu återigen börjar bli en klubb att räkna med. Viktigast av allt är dock att vi har kul på träningen och fortsätter bygga på vår familjära stämning även om vi växer. För att fortsätta lyckas finns det endast en medicin som hjälper och det är engagemang, gemenskap och delaktighet. På så sätt skapas förebilder som sprider sig neråt i verksamheten.

Vill slutligen tillägga att detta är beskrivet utifrån ett friidrottsperspektiv som är en av de viktigaste verksamheterna vi har i föreningen, inte bara för att dessa aktiva är framtiden utan också i form av ekonomiskt stöd och bidrag från kommunen/RF som tyvärr inte vuxenidrott ger i samma utsträckning. Utan en god ungdomsverksamhet finns inte kansliet kvar, vilket skulle innebära sämre serviceförutsättningar för alla delar av verksamheten. Triathlonsektionen hade t.ex. väldigt fina år under samma period men tappat något på senare år delvis p.g.a. covid, vilket även gäller dåvarande löparsektion. Tillsammans börjar vi dock lyfta varandras verksamheter igen och det känns som att draken numera lyfter även i medvind! Tillsammans är vi Heleneholms IF med rötterna mot framtiden.

Sammanställd rapport från Götalandsmästerskapen

We are the champions är ord som bra beskriver den gångna helgen i Trollhättan under Götalandsmästerskapen, en tävling för 13-14-åringar där Skåne möter övriga landskap inom i regionen Göteborg, Västsvenska (Bohuslän, Halland, Dalsland, Västergötland) & Östsvenska (Småland, Blekinge, Östergötland). Heleneholms IF hade fem aktiva (Adrianna K, Anton F, Hedvig G Smilla K, Tove O) och två ledare med i Skånelaget (Fredrik P & Sebastian P) som hjälpte till att ta hem segern till Skåne igen (inomhus vann Östsvenska). Utöver väldigt goda prestationer på tävlingsbanan som summeras nedan har ungdomarna visat lika viktig champions attityd på läktaren och utanför, som vi ledare beundrar! Man har bidragit till fin gemenskap i Skånelaget och stöttat vartenda aktiv oavsett hur det gått. Som alltid goda förebilder för sin omgivning och mycket fina representanter för vår klubb.

Helgen startade tidigt med en lång bussresa från Malmö under fredagseftermiddagen som först tog oss på en liten sightseeing genom mitten av Skåne via att plocka upp aktiva från Lund, Eslöv, Klippan, Ängelholm och Båstad för att slutligen nå destinationen för helgen, Trollhättan i Västergötland runt 22 tiden. Väl uppe samlades hela Skånelaget som anslutit med övriga bussar på ca 137 aktiva i en stor gympasal där vi skulle spendera nätterna för att ha en liten snabb genomgång inför helgens tävling. Våra aktiva bunkrade sedan upp sina luftmadrasser i en hörna längt in i hallen tillsammans med aktiva från våra vänföreningar MAI och IK Finish. Hallen var relativt varm under kvällen men under natten sjönk temperaturen och många vaknade upp lite kyliga. Några av våra aktiva beskrev det som
”kändes som -47 grader”

Lördagen startade med tidig frukost för alla aktiva klockan åtta. Hela gänget var oväntat morgonpigga (utom undertecknad) och redo att ta sig an tävlingsbanan. Första dagen tävlade alla utom Smilla och Fredrik hjälpte Skånelaget i slägga medan Sebastian hjälpte laget i spjut. Under förmiddagen anslöt också ledarna André och Sandra för att stötta våra aktiva ytterligare, vilket är ett fint engagemang vi har i klubben och som är viktigt.

Först ut av våra tävlande var Adrianna som gjorde Götalandsmästerskapsdebut då hon tyvärr var upptagen med annat när mästerskapet avgjordes i Växjö inomhus. Adrianna tävlade i F13 slägga för tredje gången där hon hamnade precis bakom sitt PB med 22.21, en bra start på helgen! Kort därefter var det dags för Anton att hoppa längdhopp i P13. Även han stod för en mycket fin prestation där han återigen slog till med ett nytt PB i längd med några cm på 5.08, vilket räckte till finalhoppning och slutligen en 7onde plats. Kort efter längden var det dags för 60m försök där det gick undan och det blev ännu ett nytt prydligt PB på 8.27, som gav en semifinalplats. I semifinalen var det stenhård konkurrens och tiden där på 8.36 räckte slutligen till en total 10onde plats på 60m.

 Under eftermiddagen var det dags för våra tre F13 tjejer Adrianna, Hedvig och Tove att köra längdhopp. Adrianna som inte riktigt fått samma flyt i hoppningen som i våras visade att formen börjat bli uppåtgående men ändå inte riktigt där ännu. Hon hoppade 3.75. Hedvig stod för en jämn serie där hon hade två hopp som var hennes andra och tredje bästa hopp någonsin och enbart 2 cm upp till PB. PB blev det däremot för Tove som med sina stora kliv studsade i väg till 4.53. En bra dag på tävlingsbanan kunde därmed summeras.

Under kvällen planerade André och Sandra träningsupplägg inför hösten och Skånelaget åt middag för att sedan handla lite välförtjänt godis för att fylla på energinivån och busa lite med övriga Skånelaget kamrater i idrottshallen innan det så smått var dags att runda av dagen. Nattsömnen blev på ett klassiskt sätt i en gympasal avbruten av ett larm som plötsligt gick i gång samt av ett gäng ungdomar som bankade lite på dörrarna. Våra aktiva sov dock som stockar efter en lång dag och märkte inget utav det!   


Söndagen startade med god frukost runt 7 för de som skulle tävla tidigt och runt halv 9 för övriga. Tävlingsdagen inleddes med tresteg för F13 där vi fick se monsterhopp av båda våra tjejer (Hedvig & Tove). Hedvig fick till en pangträff och krossade sitt tidigare PB men halvmetern när hon hoppade 9.74 Även Tove gjorde en lysande insats och hoppade tre hopp över sitt tidigare PB där hon för första gången nådde 10 meter med 10.00. Tyvärr var vinden något för stark (+2.6) och officiella PB är därmed 9.85. Toves resultat räckte till en finalplats bland topp åtta och ytterligare tre hopp där hon slutligen hamnade på en fin åttondeplats.

Det blev inte mycket vila innan det var dags för F13 diskus där samma gäng som ovan plus Smilla skulle göra entré för helgen. Tjejerna gjorde hyfsade kast strax bakom sina PB utan att få till de önskade fullträffarna i utkasten som de fått till på träning senaste veckorna. Smilla kastade 19.05 och Tove 19.04 vilket var dryga metern bakom finalplats, nu slutade dem 9:a och 10:a. Hedvig kastade från stillastående imponerande 17.29, rotationen sitter inte riktigt där än men om hon fortsätter med diskus även nästa säsong kommer diskusen flyga bra mycket längre med stabil rotation.

Efter diskusen var Tove klar med sina grenar för helgen och det var dags för Smilla att köra favoritgrenen höjdhopp. Sin vana trogen tog det några hopp innan hon fick hoppen att stämma på lägre höjderna men tog sig ändå relativt smidigt upp på högre höjder. Där hon slutligen klarade 1.37 efter varit uppe på PB höjden 142. I ett väldigt jämnt höjdhopp där hela 14 tjejer rev ut sig på 1.42
blev det en stor delad 6:e plats (i realiteten enligt friidrottsreglerna en 18onde plats p.g.a. tidigare rivningar på lägre höjder). En mycket jämn höjdhoppstävling med andra ord. Tyvärr missade Smilla kulan som hon också var uttagen i då arrangören valt att lägga dessa grenar samtidigt trots motsatt sida och olika skor, vilket var tråkigt!

På eftermiddagen var det dags för Anton att springa 200m i P13-klassen där det i år gått strålande på distansen. Anton blev seedad att springa A-finalen där han slutade 4:a i ett snabbt heat på 26.52 vilket återigen var PB och det rejält om man bortse från en tid han gjorde i rejäl medvind. Totalt slutade han 6:a och främst av skåningarna. Strax därefter var det dags för tjejerna i F13 där Adrianna och Hedvig skulle springa samma distans. Även dessa övertygade på ett imponerande sätt där båda satt PB med 31.08 för Adrianna och 30.50 för Hedvig.

Med en fin prestation på 200m för Anton blev han uttagen av Skånelagets ansvariga på sprint att springa stafetten där två lag från varje årskull och kön springer en sträcka för distriktet. Anton tillsammans med övriga stafettkamrater fick traditionsenligt massivt stöd från innerplan där aktiva löpte från ena långsida till andra för att heja fram kamraterna.

Efter avslutad stafett väntade en nervös väntan där Östsvenska som vann stafetten snabbt tagit in poäng på vad som såg ut att bli en stabil seger för Skånelaget. Till sist kom jublet där Skånelaget återigen stod som segrare för Götalandsmästerskapen och pokalen fick höjas till skyarna med dans till Hasse Anderssons ”Skog och gröna skogar” i högtalarna. Sedan väntade en låååång resa hem där vi skulle lämna av alla mästare på samma destinationer på vägen upp. Mat blev det återigen i Varberg där tre busslaster med glada ungdomar förgyllde Mc-donaldskvällen. Klockan var precis slagen 01.00 när bussen rullade in på Stadionområdet som var sista stoppet för resan.

Som ledare för detta gäng var denna resa rätt speciell. Att ha följt dessa unga ungdomars resa sedan vissa var 6–7 år och nu stå som segrare i Götalandsmästerskapen, där ett av de långsiktiga målen på senare år varit att ha kvar aktiva till att vilja delta på detta trevliga arrangemang var fint att uppleva och ett minne som kommer leva kvar länge, den resa görs inte särskilt ofta! Nästa år räknar vi med att ytterligare en för klubben stark årskull 2011or ansluter till laget, där många också tränat sedan de var små i klubben och gör Heleneholm än kraftfullare i Skånelaget tillsammans med ovanstående 2010or.
Vi är starkt på gång nu och det är endast möjligt tack vare hårt medvetet arbete från ett antal nyckelpersoner under flertalet år.

Slutligen vill vi tacka Annika Hansson som gjorde sitt sista Götalandsmästerskap som Skånelagets huvudledare för hennes engagemang och glädjespridare under sina år som huvudansvarig och även önska Fredrik Krantz som nu tar över rollen ett stort lycka till! Det kommer bli en perfekt övergång.


Vi vill också tacka Trollhättan FIK för ett fint arrangemang! Servicen var på topp hela helgen. Extra stort plus till personerna som hade hand om våra måltider och anpassade detta på ett väldigt fint sätt allt för att vi skulle få det så bra som möjligt!

/Sebastian

Tävlingsrapport från Sydsvenska ungdomsspelen

Idag avslutade stora delar av våra barn/ungdomar utesäsongen (friidrott) i Lund under perfekta förhållanden när Sydsvenska ungdomsspelen avgjordes. Nu återstår endast Götalandsmästerskapen för 13-14 åringar nästa helg innan en mycket fin utesäsong kan summeras för klubben där vi lyfts flera nivåer i år på flertalet plan p.g.a. hårt arbete, engagemang bland ledare/föräldrar och stark gemenskap i grupperna. Till följd av detta har fler än på mycket länge tävlat runt om i södra Sverige, barnen/ungdomarna har växt på flertalet plan i med- och motgång och vi har fått se mängder av PB. Detta är en kultur vi kommer fortsätta bygga vidare på och vi hoppas ännu fler vill vara med på denna resa, tillsammans bygger vi Malmös finaste friidrottsförening.

Nedan kommer en kortare summering från tävlingen i Lund. Fler bilder från tävlingen kommer kompletteras i ett separat inlägg senare i veckan. Vi tackar Ifk Lund för en mycket fin och välorganiserad tävling, mycket uppskattad så här lite senare på säsongen och inför Götalandsmästerskapen!

😊


F17
Alice N – Blandade och gav i kulan där hon fick med sig två hyfsade stötar med som längsta 9.31 med det så blev det en andraplats. Alice har tagit en del kliv i just kula under utomhussäsongen, så blir spännande framöver!

Lovis O – Avslutade säsongen med att springa ett mycket fint lopp på 100m där det blev ett nytt PB med 14.03, nästa säsong ryker 14 gränsen. Hon fortsatte sedan att hoppa stabilt i längden där hon var ynka 3 cm från PB. Här finns fortfarande en del att ta av och vi är övertygade om att hon med en bra inomhusträning kommer flyga fram rejält mycket längre, Lovis blev 2:a på 4.53.

F13
Adrianna K – Började dagen med att springa 60m där hon nu börjar hitta tillbaka till den sprintform hon hade innan sommarlovet. Hon var ca en tiondel bakom PB med 9.34 som tog henne till final där det blev 9.48. Senare på dagen kastade hon slägga där det blev ett silver på 21.65. Nästa vecka representerar Adrianna Skånelaget på 200m och slägga.

Hedvig G – Efter pers i tresteg i torsdags fanns goda förhoppningar om att göra en bra serie även i längd. Hon inledde första hoppet hyfsat men sedan ville det inte riktigt stämma denna dag. Längsta blev 4.07. Bara att träna på ansatsen denna vecka och ta nya tag nästa helg där Hedvig representerar Skånelaget i längd, tresteg och diskus.

Smilla K – Fick det glädjande nog att stämma i favoritgrenen höjd igen efter att ha genomgått en liten tyngre period i grenen. Hon har sakta visat uppåtgående form på träning och idag satt tekniken väl vilket innebar en seger på 1.38 (2 cm från perset tidigare i våras). I kula där det stämt något bättre fick energin från höjden henne att nå en helt ny nivå där hon inte bara översteg målet 9 meter utan krossade det med en stöt på 9.26, vilket gav ett silver. Nästa vecka representerar Smilla Skånelaget i höjd, kula och diskus

Tove O – Var som vanligt väldigt jämn och stabil i sina hopp, denna gång i längd. Hon tre hopp inom 4cm där det längsta blev 4.31 vilket är dryga 10cm från tidigare somras PB. Tove representerar nästa vecka Skånelaget i just längd, tresteg och diskus.F12

Filippa P O – I släggan där Filippa jagar sin gamla tränare Cajsa Jönssons klubbrekord på 26.27 fick hon inte riktigt till rotationerna denna dag, det blev en tredjeplats på 21.54. Någon chans till senare i år. Efter att inte riktigt ha lyckats i släggan sprang hon istället ett mycket fint lopp 600m där hon tog ikapp en lucka med 300m kvar och spurtade precis förbi till en seger och nytt PB på 1.55.68.

Lärke L L – Gjorde sin andra tävling på 60m där det blev nytt personbästa på 9.41, vilket nästan räckte till final. Hon fortsatte sedan att hoppa längd där hon hoppade PB med 3.67. Det ska bli spännande att följa Lärkes fortsatta resa som började på friidrott i vintras. Kul när kommer nya och vill börja köra friidrott i klubben!

Noor W – Inledde som oftast denna sommar med att vara först ut av alla tävlande och sprang återigen ett fint försökslopp på 60m med tiden 8.97 i finaler där hon ej fått ut allt ännu blev det liknande tendenser denna gång med en tid på 9.28, så här finns saker att bygga vidare på inför inomhussäsongen. I längden ville det inte stämma alls idag (3.88). I höjden där energi var låg delvis p.g.a. värmen gjorde hon några bra hopp även om att här finns mer att hämta när kroppen är helt med. Hon stannade på 1.20.

Olivia L – Sprang i samma heat som Noor på 60m och sprang i mål på 9.37 och nytt PB, strax utanför finalplats. I längd hoppade hon återigen strålande och tangerade sitt nyligen nysatta pers på 4.01. Efter lite bad och vila på hemmaplan kom hon tillbaka för att springa 600m i samma heat som Filippa där hon sprang ett kanonlopp och persade med flertalet sekunder på fina tiden 2:04.12, det ska tilläggas att Olivia tävlade i alla grenar mot ett år äldre.

P12
Oskar C – som satsar på mångkamp började dagen med att hoppa längd. Där blev det en väldigt jämn och stabil serie (4.37, 4.28, 4.35 & 4.35 slutligen ett silver. I kula blev det tävlingsdebut i en för Oskar ovanlig gren där han stötte 6.70. Dagen avrundades med favoritgrenen höjd där han så sent som i torsdags satte pers med 1.54. Efter en dag med fler grenar var inte energi på allra topp men han gjorde ändå en väldigt fin insats och stannade till sist på 1.47 och blev 2: a. Oskar har höjt sin lägsta nivå flera centimeter denna utomhussäsong.